ازدواج جوانان یکی از مسائل مهمی بوده است که همواره مورد مطالعه قرار گرفته است. از آن جایی که ازدواج یکی از تصمیم های مهم در زندگی هر فردی است و به بسیاری از عوامل برای موفقیت در ازدواج بستگی دارد. در حالت کلی موانعی وجود دارد که جوانان را از تصمیم به ازدواج دور می کند. این موانع عبارت اند از:

عدم آشنایی با ازدواج و زندگی متاهلی:

بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسان نا آشنایی با ازدواج و زندگی متاهلی و فقدان دانش درباره آن به عنوان مانعی مهم برای ازدواج مطرح می شود. زوجین باید مهارت های زناشویی را قبل از ازدواج یاد بگیرند و آن ها را در زندگی مشترک اجرا کنند. زیرا عدم آگاهی از این مهارت ها می تواند مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد. در کنار این مهارت ها بسیاری از عوامل دیگر نظیر همسانی، هم کفو بودن ، باور ها و نگرش های درست نسبت به ازدواج از مواردی هستند که افراد قبل از ازدواج باید نسبت به آن ها آگاهی داشته باشند. به این منظور با پیشرفت دانش روانشناسی افراد جوان می توانند از خدمات مربوطه استفاده نمایند.

ترس از محدود شدن آزادی:

مورد دیگر که می توانیم به آن اشاره کنیم ترس از محدود شدن است. بسیاری از افراد فکر می کنند که اگر ازدواج کنند محدود خواهند شد و نمی توانند آزاد باشند. اما این نکته را فراموش نکنید که در زندگی زناشویی موفق کنترل کردن و .... وجود ندارد البته نا گفته نماند که زندگی مشترک با زندگی دوران مجردی تفاوت هایی دارد ولی این به معنی سلب آزادی نیست. بسیاری از فعالیت ها ممکن است که به تعداد زیاد گذشته نباشد و زوجین لازم دارند که بر اساس نیازشان زمانی را با هم سپری کنند اما در کنار آن وجود فعالیت های انفرادی در روز های خاص و قعالیت هایی برای خود لازم است.

نداشتن شغل:

طبق نظر روانشناس قبل ازدواج این اعتقاد وجود دارد که نبود شرایط مالی مناسب مانع مهم ازدواج است، اما تاکید صریح تر بر نداشتن شغل به عنوان مانع ازدواج آشکار می سازد که مسئله اصلی حداقل برای بخش زیادی از جوانان پیش بینی نا پذیری زندگی و فقدان امکان تامین زندگی مشترک پس از ازدواج به علت نداشتن شغل است. این مورد به عنوان تابع جنسیت نیز هست داشتن شغل به عنوان زمینه ساز ازدواج برای مردان اهمیت دارد. از ملاک های مهم برای هر ازدواجی توانایی مستقل بودن و داشتن شغل است.

شرایط نا مطمئن و پیچیده:

شرایط نا مطمئن و پیچیده از موانع دیگر ازدواج است. در شرایطی که آینده کاری و شغلی نا مشخص و نا معلوم باشد نمی توان انتظار داشت برای ازدواج اقدامی صورت بگیرد و ازدواج در چنین شرایطی ممکن است برای افراد تنش زا باشد. در شرایط پیچیده زندگی فرد مجبور است همزمان به مدیریت مجموعه ای از جنبه های مختلف بپردازد مثلا کار پیدا کند، کار خود را بهتر کند، تحصیل کند، خانه ای برای خود پیدا کند، ازدواج کند و هزینه های زندگی مستقل را تامین نماید و در چنین شرایطی رسیدگی به ازدواج موفق ممکن است که دشوار باشد. البته نا گفته نماند که هر دو فرد باید از یکدیگر برای رسیدن به هدف هایشان باید حمایت کنند.

ناتوانی خانواده:

طبق نظر مشاوران خانواده به واسطه نقشی که خانواده در مدیریت ازدواج فرزندان دارد و حمایتی که از آن ها در این مسیر می کند، ناتوانی خانواده در تامین هزینه های ازدواج می تواند به عنوان بازدارنده ی مهم ازدواج باشد. و برخی از جوان ها می ترسند که اگر والدینشان از آن ها حمایت نکند و یا توانایی نداشته باشند نمی توانند ازدواج کنند.

اعتماد:

شرایط دشوار و بسیاری از مسائل دیگر باعث شده است که روابط جوانان بین دو جنس بیشتر به صورت دوستی باشد تا ازدواج و تعهد کمتری دیده می شود. بر اساس چنین شرایطی میزان اعتماد نیز کمتر می شود و از انجایی که اعتماد از موارد مهم زندگی مشترک است و عدم وجود آن نمی تواند ازدواجی را به همراه داشته باشد.

ترس از انتخاب و ازدواج نا مناسب:

بسیاری از افراد جوان از این که فرد نا درستی را برای ازدواج انتخاب کنند و در نهایت منجر به ازدواج نا موفق می شوند، می ترسند. از آن جایی که آمارهای طلاق و ازدواج های نا موفق بسیار بیشتر گذشته شده است خود سبب فاصله گرفتن افراد از ازدواج می شود . 

کلام آخر:

افراد برای داشتن ازدواج موفق باید بسیاری از ملاک های مهم را در نظر بگیرند و از همه مهم تر به مسئله همسانی و هم کفو بودن توجه داشته باشند و تا زمانی که آمادگی های لازم را نداشته باشند تصمیم به ازدواج نگیرند. ازدواج موفق نیاز به بلوغ عاطفی، جسمی، روانی، عقلی و بسیاری از موارد دیگر دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با مشاوران کلینیک روانشناسی در ارتباط باشید.