اعتماد به نفس و عزت فس شالوده ی شخصیت و از بحث های اساسی در روانشناسی است. بدانید که اعتماد به نفس به معنای برتری جویی نسبت به این و آن نیست و با معیارهای بیرونی سنجیده نمی شود و اعتماد به نفس سفر به درون و یافتن توانمندی ها و محدودیت ها است برای این که اعتماد به نفس مناسب را در کودکان و نوجوانان ایجاد کنید به توصیه های زیر توجه داشته باشید.

1.احترام گذاشتن به کودک و درست صدا زدن او یکی از موارد مهمی است که باید رعایت کنیم . طبق نظر مشاور خانواده این موضوع شاید بسیار ساده نظر برسد ولی بسیاری از پدران و مادران ممکن است که القاب خود را با سخنان توهین آمیز و تمسخر میز و یا لحن بد صدا کنند. این کار بسیار نا مناسب است و آسیب زیادی به اعتماد به نفس بچه ها می زند. 

2.گوش دادن فعال و توجه به احساسات مثبت و منفی و عقاید درست و نادرست او مورد بعدی است که باید به آن توجه داشت. سعی کنید که رو در رو با هنگام صحبت کردن با او داشته باشید و این نشان می دهد که توجه کردن به او اهمیت دارد و باعث امنیت روانی او می شود.

3. والدین باید با تعیین ساعاتی برای با او بودن و در اختیار گذاشتن وقت مشخصی برای توجه به او و خواسته هایش در نظر داشته باشند. والدین در واقع باید زمان با کیفیت را با بچه ها بگذرانند.

4.همکاری خواستن از او و قبول مشارکت او در کار ها باعث افزایش اعتماد به نفس در بچه ها می شود و آن ها از این کار بسیار لذت می برند. و در واقع فرصت دادن به کودک و نوجوان جهت مشارکت در امور خانه به انتخاب خود است. به کودک فرصت داده شود که تصمیم بگیرد و انتخاب کند و نظر بدهد و یا به دلخواه کاری را انجام دهد یا انجام ندهد. 

5.توجه به موفقیت ها و تلاش ها و نادیده گرفتن اشتباهات و کاستی ها و تشویق و القای امید برای پیشرفت آن ها کودکان را به ادامه ی تلاش تشویق می کند و اعتماد به نفس آن ها را افزایش می دهد.

6.قلدری و زورگویی از دیگر رفتارهایی است که باید بچه ها از آن دوری کنند. در صورت ادعای قلدری و میل به تسلط بر دیگران به او نخندید و امتیاز ندهید و خندیدن نوعی تقویت رفتار است پس سعی کنید که به آن بی توجه باشید و در صورت دیدن اولین کار مثبت آن را تشویق کنید.

7.احساسات منفی نیز مانند احساسات مثبت باید بیان شوند به همین دلیل به کودک و نوجوانان فرصت دهید که احساسات منفی خود را قبل از تبدیل به پرخاشگری بیان کنند. به آن ها آموزش های لازم را در جهت بیان احساسات انجام دهید . بیان احساسات چه در کودکی و چه بزرگسالی نقش بسیار مهمی است. 

8.طبق نظر مشاور روانشناس بپذیریم که خودمان والد کاملی نیستیم پس نباید انتظار فرزند کامل داشته باشیم و این انتظار رابطه بین شما و فرزندتان را خراب خواهد کرد و همواره دچار نا امیدی خواهید شد و این باعث می شود که اعتماد به نفس فرزندتان کاهش پیدا کند.

9. از دادن پاداش های گران قیمت جدا خودداری کنید و همچنین وعده هایی که نمی توانید آن ها را انجام دهید و توانایی اش را ندارید، ندهید زیرا باعث عدم اعتماد فرزندتان می شود و این باعث کاهش اعتماد به فس خواهد شد. 

10.استفاده از ((ترین ها)) مانند بهترین و یا بدترین را کنار بگذارید. فقط رفتار درست یا رفتار نادرست را تحسین و قد کنیم . بچه هایی که به دنبال ترین ها هستند همواره نگران قضاوت دیگران بوده و اعتماد به نفس داغونی خواهند داشت.

11.طبق نظر مشاور خانواده سعی کنید که به کودکتان مهارت های زندگی نظیر جراتمندی، حل مسئله و ... را آموزش دهید و این باعث خواهد شد که در زمینه های مختلف زندگی توانمندی لازم را داشته باشد و اعتماد به نفس خوبی را هم داشته باشد.

12.همه ی موارد بالا در خانه و مدرسه و اجتماع قابل اجرا است و پدر و مادر و معلم باید به نحوه ی برخورد خود با کودک و نوجوان توجه داشته و او را در شرایط مختلف مورد توجه قرار دهند.

13.بر اساس مطالعات مرکز مشاوره خانواده رشد روانی و رشد شخصیت روندی است که در کنار رشد جسمی و رشد ذهنی جریان دارد و موضوعی در هم آمیخته است که آگاهی از آن ها برای والدین می تواند بسیار کمک کننده باشد.

14. والدین به عنوان الگو موثری هستند که نباید این موضوع نادیده گرفته شود. به همین دلیل به تفاوت های بین گفتار و رفتار خود توجه داشته باشید . بچه ها از رفتار مادر و پدر و دیگر بزرگ تر ها یاد می گیرند و حرف ها به آن ها تاثیری ندارد.

15. والدین باید برای شادی و نشاط در محیط خانه سرمایه گذاری کنند . با به کارگیری هر آن چه باعث شادی می شود، از شوخی، تعریف خاطرات؛ صحبت در مورد اتفاقات روزمره و هر آن چه فضای خانه را شاد و لذت بخش می کند استفاده کنیم. تعیین زمان هایی برای اوقات فراغت که خانوادگی از آن لذت ببرند می تواند بسیار لذت بخش باشد و در اعتماد به نفس بچه ها تاثیر زیادی دارد و رابطه شما را با همدیگر بهتر می کند.

سعی کنید که مواردی که گفته شد را رعایت کنید و نسبت به آن ها بی تفاوت نباشید . این توصیه ها تاثیر بزرگی خواهد داشت و رعایت کردن آن ها به مرور زمان عادت درستی خواهد شد که جایگزین رفتارهای اشتباه می شود. برای کسب راهنمایی های لازم در این زمینه با مرکز روانشناسی در ارتباط باشید.