خانواده به عنوان پایه و اساس هر جامعه ای می باشد که کودکان در آن رشد پیدا می کنند و بر اساس خانواده ای که در آن پرورش می یابد میزان سلامت روانی و رفتاری متفاوتی دارند . بسیاری از عوامل نظیر ارتباط خانوادگی و تعاملات ، وضعیت اقتصادی ، فرهنگ ، سلامت والدین و ..... می توانند در تربیت کودک نقش داشته باشند . تحقیقات نشان داده است که وضعیت محیط و استرس و اضطراب مادر در طول دوران بارداری و یا بسیاری از بیماری های مادر و کودک می تواند در کودک و روان او تاثیر بگذارد . 

پدر و مادر باید بتوانند بستر مناسب برای رشد فرزندان خود فراهم کنند . بسیاری از مشکلات خانوادگی نظیر مشکلات زناشویی و جر و بحث در خانواده، مشکلات اقتصادی زیاد ، وجود اضطراب و استرس ، عدم صمیمیت ، نبود محبت و توجه ، مشکلات رفتاری و بیماری های روانی والدین ، پرخاشگری و خشونت در خانواده و ..... همگی در ایجاد مشکلات در کودکان نقش دارند . این مشکلات تاثیرات متفاوتی بر کودکان دارد و واکنش کودکان در قبال مشکلات کاملا متفاوت است . در ادامه برخی از اختلالات و مشکلات رفتاری که روانشناس کودک خوب مطرح کرده است را معرفی می کنیم .

تشخیص اختلالات و مشکلات رفتاری در همان دوران کودکی و شروع درمان از همان ابتدا نقش بسیار مهمی در آینده ی کودک و دوران بزرگسالی او خواهد داشت . به عبارتی زمانی که در همان اوایل تشخیص اختلال داده شود و درمان مناسب آن اجرا شود ، کودک در جهت بهبود سلامت روان گام بر می دارد و تحت کنترل در آمدن این اختلال ها و مشکلات رفتاری شرایط بهتری را در دوران بزرگسالی ایجاد خواهد کرد .طبق نظر مشاور خانواده در شمال تهران در صورتی که والدین به این مشکلات توجه نکنند و آن را نادیده بگیرند ، آینده ی فرزندان خود را با خطر مواجه می کنند . تحقیقات مشاوره ازدواج تلفنی نشان می دهد که وجود اختلال های روانی و مشکلات رفتاری حل نشده در افراد روابط و زندگی مشترک آن ها را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و موفقیت در آن ها را کاهش می دهد . به همین دلیل نیازمند درمان و کنترل می باشند .

اختلال بیش فعالی :

بسیاری از ما کودکانی را دیده ایم که در مهمانی ها و مدرسه و یا در خانه یک جا بند نمی شوند و بسیار پر حرف ، کم خواب ، حواس پرت هستند و ممکن است که هوش خوبی داشته باشند ولی در مدرسه افت تحصیلی داشته باشند . این اختلال قبل از 7 سالگی ایجاد می شود . تحقیقات نشان داده است که عوامل مختلفی نظیر ژنتیک ، کارکرد مغز ، اضطراب در دوران بارداری ، مشکلات بارداری ، مصرف الکل و سیگار در دوران بارداری و ... تاثیر گذار هستند . کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی محیط نا مناسب خانوادگی را ممکن است ایجاد کند زیرا منفی گرایی ، کنترل شدید توسط والدین و ... را در پیش دارد . 

اضطراب :

کودکانی که اضطراب دارند در نوجوانی و بزرگسالی نیز مشکلات مربوط به سازگاری را خواهند داشت . اختلال اضطراب پیامد های منفی قابل ملاحظه ای در سازگاری شخصی ، تحصیلی و اجتماعی دارند اگر که این اختلال ادامه پیدا کند صدمات بسیاری از جهات رشد ، شخصیت و ... خواهند داشت و افراد بزرگسالی که در دوران کودکی دچار این اختلال ها بوده اند ، مشکلات بسیاری در ازدواج و با همسرانشان داشته اند .از دلایل آن می توان به طلاق و عدم تفاهم و مشاجره به شدت کودک را تحت تاثیر قرار می دهد ریشه اضطراب آن ها با احساس گناه ، تنش و نگرانی می باشد . والدین محیط متشنجی برای بچه های خود فراهم می کنند و در نتیجه احساس سرزندگی و نشاط را در کودکان خود از بین میبرند. کودکان به شدت وابسته ی مادر و پدر خود هستند و امنیت و آرامش خود را در گروه حمایت آن ها می بینند و با کمترین بی توجهی مضطرب و پریشان می شوند . اولین عامل ایجاد کننده نگرانی در کودک ، اختلاف والدین است اگر که به طور پیوسته در خانواده درگیری وجود داشته باشد آرامش و آسایش فرزندان سلب می شود . کودکانی که در چنین شرایطی بزرگ می شوند دچار نگرانی و مشکلات عاطفی و روانی هستند . در چنین شرایطی کودک در معرض عدم توافق آن ها قرار می گیرد و الگویی انحرافی برای کودک در جهت حل تعارض به وجود می آید . کودکانی که والدین آن ها به طور پیوسته درگیری نزاع و دعوا هستند ، گوشه گیر ، کم حرف و بهانه جو و نگران اند . 

افسردگی :

کودکان و نوجوانانی که به طور پیوسته ناراحت هستند و به چیزی علاقه نشان نمی دهند و دمدمی هستند و در بیش تر روز غمگین و ناراحت هستند نشان از افسردگی در آن ها  خواهد بود . از علت آن می توان به موارد متعددی اشاره کرد برای مثال ژنتیک ، پاسخ کودکان در مواجه شدن با طلاق و جدایی والدین و همچنین در خانواده هایی  که اختلاف رفتاری در میان والدین شدید است گسستگی ، پرخاشگری و .. نیز بیشتر خواهد بود . طبق نظر روانشناسان مراکز مشاوره خوب در تهران کودکانی که در خانواده آرام و سازگار زندگی می کنند و والدین برای رشد کودکان خود تعامل دارند  اختلاف های رفتاری و ناهنجاری کمتری خواهند داشت و از سلامت روانی بیشتری بر خوردار خواهند بود .