عزت نفس پایین از اتفاقات ناگواری که در گذشته برایتان اتفاق افتاده است و همچنین افکار منفی و بی فایده درباره آن رویداد نشات می گیرد. و همچنین مطمئن باشید که تفاوت بین باور ها و حقایق را می دانید و آن را در ذهن خود مرور کنید.بر اساس مطالعات کلینیک روانشناسی ما باور ها را در لایه ی زیرین افکارمان نگه می داریم و از آن جایی که این باور ها به نظر خودمان واقعیت دارند ، آن ها فرضیه هایی را که ما می سازیم، شکل می دهند. افکار به تنهایی برای به وجود آوردن عزت نفس پایین کافی نیستند و این هیجانات هستند که افکاری را به وجود می آورند که می توانند باعث رنج و اضطراب ما شود. افکار ، فرضیات و باورهای منفی به طور خودکار ما را تشویق به رفتار های نا مناسب می کند و می توان گفت که تشخیص و شناخت باورهای غیر سودمند اولین قدم بسیار ضروری برای ساختن و تغییر اعتماد به نفس به شمار می رود که برای آن می توانید از فردی متخصص کمک و راهنمایی دریافت نمایید. در ادامه به مواردی که می تواند باعث افزایش و بهبود در عزت نفس شود اشاره می کنیم .

خویشتن پذیری:

سعی کنید که نقاط ضعف خودتان را بشناسید و این نقاط ضعف را به کل شخصیت خودتان مربوط ندانید و برای آن تمایز قائل شوید. سعی کنید که خویشتن پذیری خود را تقویت کنید. و این را بدانید که شما تنها کسی نیستید که اشتباه می کنید و همه ی انسان ها جایز الخطا هستند و همه چندین بار اشتباه کرده اند و این در زندگی هر فردی عادی است. خویشتن پذیری مفهوم متفاوتی برای عزت نفس است و باعث می شود که علی رغم نقاط ضعفتان حال بد را تجربه نکنید و خودتان را همانگونه هستید قبول کنید در حای که سعی می کنید خود را بهتر کنید. خویشتن پذیری نا سالم ریشه در این باور دارد که با قبول ضعف هایتان شما فرد ضعیفی می شوید و باعث ایجاد عزت نفس پایین در شما می شود. خوشتن پذیری سالم شما را تشویق می کند ضعف هایتان را قبول کنید ولی آن را عدم تغییر اشتباه نگیرید. اگر که شما خویشتن پذیری سالمی داشته باشید، انرژی و انگیزه برای تغییر به وجود خواهد آمد. سعی کنید که همه چیز را از زوایای مختلفی ببینید و راه های مختلف و افکارتان را بررسی کنید. 

نقش قربانی بودن را کنار بگذارید.

طبق نظر مشاوران روانشناس به خاطر احساسی که نسبت به خودتان دارید دیگران را سرزنش نکنید و یا عامل احساس خوب خود را در دیگران جستجو نکنید. احساس قربانی بودن شما را درمانده کرده و از ایجاد تغییرات دور می سازد.  این احساس برای عزت نفس مخرب و کاهنده است این افکار و باور ها را باید شناسایی  آن ها را بی اثر و خنثی کنی دو این مستلزم تغییر باور ها و تفکر است. زمانی که شما همه گرفتاری هایتان را به دیگران نسبت دهید و آن ها را سرزنش کنید و خودتان را قربانی نشان دهید نمی تواند سلامت روان شما را سالم نگه دارد و مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد.

سرزنش خودتان به جای سرزنش دیگران را رها کنید.

در این نوع خودتان را بسیار سرزنش می کنید و برای خود احساس تاسف دارید . بهترین راهی که به ذهنتان می رسد این است که به خودتان بگویید من بیچاره و رها کردن مسئله است. این کار را نکنید و در این احساس غوطه ور نشوید همه ی انسان ها دوران سختی داشته اند اما از این تجربیات استفاده کنید و آن چه که انتخاب می کنید و انجام می دهید مطلع باشید. ممکن است اطرافیان احساس تاسف و دلسوزی نسبت به ما داشته باشند اما باید در نظر داشته باشید که با این شرایط تبدیل به فردی خود مخرب شده اید و برای اطرافیان جذلبیتی ندارد از طرفی بهتر است که انرژی که صرف احساس تاسف نسبت به خود می کنید را صرف حل کردن مشکلاتمان کنیم و این را بدانید که اگر به آن ادامه دهید در احساس درماندگی غرق خواهید شد و گیر کردن در این احساس مانع حرکت رو به جلو و پیشرفت می شود. 

مسئولیت احساسات خود را بر عهده بگیرید.

یکی از اسا نترین راه ها برای خلاص شدن از احساس قربانی بودن و یا ترحم نسبت به خود و قبول کردن مسئولیت احساسات خودمان است. هیچ کس نمی تواند باعث عصبانیت و یا هر هیجان دیگری در شما شود و شما انتخاب می کنید که چگونه احساس کنید و شما تصمیم گیرنده هستید همه ی انسان ها همه ی هیجان های مثبت و منفی را تجربه می کنند و این دست خودمان است که چگونه ان را ابراز کنیم و مدیریت نماییم. در واقع ما می توانیم هیجانات خود را شناسایی و مدیریت کنیم و به جای این ه اجازه دهیم هیجانات نا مناسب مسئول افکار و رفتارمان شود و این اتفاق باعث ناراحتی خودمان و اطرافیانمان شود از آن ها استفاده مناسب کنیم تا احساس خود ارزشمندی از بین نرود. 


همانطور که می بینید افکار و باور ها به شدت زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا این باور ها بر عزت نفس ما تاثیر می گذارد و عزت نفس پایین باعث کاهش عملکرد مناسب در روابط، شغل ، تحصیل و بسیاری از موارد دیگر می شود . داشتن عزت نفس کافی و مناسب یکی از موارد مهم و ضروری برای موفقیت در شرایط مختلف است و به همین دلیل از همان دوران کودکی با سبک فرزند پروری مناسب باید آن را در کودکانمان بسازیم و تا در بزرگسالی افراد با عملکرد مناسب باشند و همجنین اگر که اکنون نسبت به کمبود آن رنج می برید سعی کنید که با فردی متخصص مشورت کنید و بر اساس مواردی که مطرح شد بهترین تمرین ها برای شما برای ایجاد شرایط مطلوب تر و همچنین سلامت روان در نظر گرفته می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مرکز مشاوره خانواده در ارتباط باشید.