یکی از سوالاتی که بسیاری از والدین در رابطه با کودک و نوجوان خود از مشاور کودک و مشاور نوجوانسوال می کنند این است که آیا تشویق با دلگرمی فرق دارد؟
حال به جواب دکتر متخصص مشاوره کودک و نوجوانان می پردازیم:
بله تشویق با دلگرمی فرق دارد می توان گفت تشویق یک نوع پاداش محسوب می شود. بسیاری از والدین فکر می کنند به فرزندشان دلگرمی می دهند در حالی که می توان گفت عملا کودک خود را تشویق می کنند. تشویق گاهی می تواند دلسرد کننده باشد. تشویق و دلگرمی اهداف متفاوتی دارند. قابل ذکر است وقتی فرقشان را می خوانید اهداف پدر و مادری کردن را حتما مد نظر داشته باشید در این رابطه در مقاله ی قبلی معرفی مرکز کودک و نوجوان صحبت کردیم. به طور خلاصه مروری بر آن می کنیم
1)تربیت کودکی شاد که با اعتماد به نفس و سالم است و مسئولیت پذیر و مهربان بودن از ویژگی های آن است.
2)ایجاد رابطه ای محکم و صمیمی با فرزند خود

3)و در آخر تبدیل فرزند خود به فردی بزرگسال که مسئولیت پذیر است.

 


حال به ادامه ی مبحث می پردازیم: کودکان از طریق رقابت و بردن تشویق را بدست می آورند و یا گاهی از طریق مقایسه ی خود با دیگران به آن می رسند. تشویق والدین می تواند احساس ارزشمند بودن نزد والدین را به کودک بدهد.

یک موضوع بسیار مهم دیگر که متخصص کودک و متخصص نوجوان وقتی والدین جهت اصلاح رفتار خود و شیوه ی درست فرزند پروری به مرکز کودک مراجعه می کنند این است که تشویق چه چیزی یاد فرزند ما می دهد؟ کودکان از طریق تشویق راضی کردن دیگران را یاد می گیرند ، بی شک راضی کردن دیگران بد نیست اما گاهی کودک به علت تشویق زیاد تصور می کند فقط از طریق راضی کردن دیگران است که به احساس ارزشمندی می رسد. اگر والدین به تشویق بیش از حد کودکان ادامه دهند کودکان روز به روز خواهان تشویق بیشتری می شوند و اگر پدر و مادر آنها را تشویق نکند نگران شده و یا حمل بر انتقاد می گذارند.

نکته مهم: نیاز کودک به دلگرمی مثل نیاز گیاه به آب است. و یکی دیگر از عواقب آن این است که هر فعالیتی که از این به بعد انجام دهد فقط از زاویه برد و باخت به آن نگاه می کند و یاد می گیرد پس می توان بهتر بود و همه چیز یعنی رقابت بر سر جلب تشویق از دیگران.

 

خوشبختانه بسیاری از والدین این روزها کودکان و نوجوانان خود را به مرکز مشاوره تخصصی کودکان و یا مرکز مشاوره تخصصی نوجوانان جهت بهبود روابط خود با فرزندشان و یا برای ارزیابی و حل مشکلات می برند و این باعث می شود در آینده جوانان شاد تر با زندگی سالم تری شاهد باشیم.

مثالی از دلگرمی را مطرح می کنیم. توجه داشته باشید دلگرمی یک هدیه محسوب می شود که بابت تلاش و پیشرفت داده می شود. به طور مثال کودکی در حال یادگرفتن پیانو است ، پدرش به او می گوید: امروز بهتر از چند روز قبل پیانو می نوازی. و یا جمله ای به این صورت خیلی خوشحالم که هرروز موسیقی می شنوم در خانه.

دلگرمی فقط برای رفتار های درست نیست بلکه در عمل اشتباه هم به کار می رود.

به طور مثال : پدر به فرزند خود می گوید: بله تو اشتباه کردی و در نواختن پیانو خارج زدی اما دوباره خودت را اصلاح کردی ، می دانم وقتی آدم عصبانی می شود فکر کردن سخت می شود اما تو باید آن را یاد بگیری.

حال دلگرمی چه فایده ای دارد؟ دلگرمی به کودکان این احساس را می دهد که بودن صرف آن ها ارزشمند است و به این ترتیب خود را می پذیرند و احساس توانمندی می کنند بی شک این کار عزت نفس کودک شما را تقویت می کند.

توجه داشته باشید موضوع عنوان شده فقط یکی از مواردی است که بی شک در تربیت کودک شما حائز اهمیت است پس شما عزیزان برای داشتن کودک سالم و حل تعارضات رفتاری فرزند خود می توانید از یک روانشناس نوجوان ، روانپزشک کودکان و یا روانپزشک نوجوانان که در کلینیک تخصصی کودک و نوجوان به صورت کاملا تخصصی می توانند در زمینه های مختلف شما را راهنمایی دهن کمک بگیرید. خوش حالیم که توانسته ایم در کلینیک کودک انتخاب نو در تمام زمینه ها به شما والدین عزیز مشاوره دهیم.