هیجان ها و احساسات گوناگونی در طول زندگی ما ایجاد می شود که قسمتی از زندگی طبیعی ما را تشکیل می دهد. برخی از مردم به این گونه از اندوه ها و غصه ها افسردگی می گویند. در حالی که افسردگی امری جداگانه است به روان شما فشار زیادی می اورد و شما را از جریان زندگی معمولی باز می دارد و فعالیت ها را مختل می کند و در حالت کلی کیفیت عملکرد شما را در زمینه های مهم زندگی دجار تغییرات می کند.  مثلا غصه ناشی از مرگ عزیزان و نزدیکان که واکنش سوگ نام دارد و یک عکس العمل در مقایل از دست دادن می باشد و نباید آن را با افسردگی اشتباه گرفت مگر این که این سوگ بیشتر از حالت طبیعی و مدت زمان طولانی فرد را درگیر کند. در ادامه به آموزش روش هایی برای کاستن از عمق دوره های افسردگی و پیشگیری از افسردگی می پرداریم دوره های افسردگی همیشه برای افراد پیش می اید و بهتر است که راه های پیشگیری از آن را یاد بگیریم.

اول) اصلاح خواب، خوراک و ورزش

تحقیقات مشاوره روانشناسی نشان می دهد که مسائل جسمانی تاثیر چشمگیری به روان دارند و نباید به آن ها بی توجه بود. اگر نسبت به غذای خود بی توجه باشید و خواب کافی و نا مرتب داشته باشید و هیچگاه به ورزش و فعالیت بدنی کافی نپردازید به طوری که عضلاتتان ضعیف شود مطمئن باشید که در برابر نا ملایمات روانی آسیب پذیر خواهید شد و احساس و عواطف شما به آسانی ممکن است دچار صدمه شود. خواب ناکافی، از عوارض شایع افسردگی است و به خودی خود از عوامل مساعد کننده ابتلا به افسردگی است. در بی خوابی که در دوران افسردگی رخ می دهد فرد نمی تواند به خوبی به آن غلبه کند زیرا بیشتر نیروی خود را بر روی درمان افسردگی و اختلال خلقی متمرکز می سازد. بنابراین در دوران سلامت روانی که خلق طبیعی دارید برنامه خواب منظم داشته باشید و بدن خود را به خواب منظم عادت دهید و از شب زنده داری بپرهیزید. مصرف الکل، چای فراوان و قهوه از علل کم خوابی است . مصرف زیاد غذاهای چرب، فعالیت جسمانی کم در طول روز، عصبی بودن و استرس های فراوان از عوامل شایع بدخوابی است. ورزش کردن میزان سرتونین بدن را افزایش می دهد که از بروز افسردگی به شدت می کاهد به همین دلیل داشتن فعالیت بدنی و ورزش کردن بسیار ضروری و مهم است.

دوم)مشخص کردن ارزش ها و هدف ها:

بر اساس مطالعات مشاور قبل ازدواج اگر در معرض افسردگی و از ابتلا به آن نگران هستید باید به اهداف، آرمان ها و ارزش های خود نگاهی بیندازید و ببینید وقت خود را چگونه صرف می کنید. یکی از علل مهم و شایع افسردگی مکرر، عدم توازن و نا همخوانی میان ارزش و استعداد واقعی فرد با عملکرد و شغل وی می باشد. این نا هماهنگی ممکن است که تا سال ها خود را به خوبی نشان ندهد و فرد آن را درک نکند اما با افسردگی درگیر شود. سعی گنید نگاه واقعی و عمیقی به افکار، ارمان ها و ارزوهای خود و انچه واقعا برایتان ارزشمند و خوشایند است نینداخته اید، توصیه می کنیم حتما این کار را انجام دهید و در جهت ارزوهای واقعی تان قدم بردارید.

سوم) از تفریح و لذت غافل نشوید.

خودکم بینی، کاهش اعتماد به نفس، و کاهش رضایت از خویش احساس های همراه افسردگی هستند و بسیاری از افراد هستند که خود را لایق لذت بردن از تفریحات و مهمانی ها و گردش نمی دانند و باید برای حفظ سلامت روانی خود کارهایی که به آن ها علاقه و کشش دارید انجام دهید. و حد اقل در میان اوقات شلوغ زندگی زمانی را برای استراحت ، آسودگی اعصاب , تفریح بگذرانید . بنابراین تفریح و شادمانی واکسن ضد افسردگی به حساب می ایند و گنجاندن تفریحات سالم از استراتژی های مهم زندگی است.

چهارم)به ابعاد مختلف زندگی توجه کنید.

طبق نظر مشاوران خانواده اوقات زندگی همیشه بر وفق مراد انسان نیست و هر فردی در جریان کار یا زندگی با اتفاقات ناخوشایند رو به رو می شود . مثلا به وجود امدن مشکلات و وسوء تفاهم ها ئ مشاجره با دوستان و نزدیکان ، از دست دادن فرصت ها، ضررهای مالی و مشکلات پیش بینی نشده دیگر . اگر که ما تمام تمرکز خود را به یکی از ابعاد زندگی متمرکز کنیم بدون شک نسبت به حوادث آسیب پذیر خواهیم بود. همواره باید در زندگی خود ابعاد مختلفی داشته باشید که مورد توجهتان باشد برای مثال اعضای خانواده، شغل، سرگرمی ها و ..... و هر یک از آن ها بخشی از زندگی تان را به خود اختصاص دهد. بنا براین زمانی که یکی از این ابعاد دچار مشکل شود کمتر دچار یاس و نا امیدی خواهید شد.

پنجم)رابطه دوستانه عمیق و صمیمی:

اگر بتوانید با کسی مثلا فامیل، همسر، دوست و ... روابط نزدیک و اطمینان دو جانبه ایجاد نمایید گام بسیار مهمی در بروز حوادث برداشته اید. اگر تا کنون با فردی رابطه نداشته اید که در ان بتوانید احساس های خود را به راحتی به طرف مقابل ابراز کنید و با یکدیگر در مورد مشکلاتتان صحبت کنید از همین حالا برای ایجاد ان تلاش کنید. سعی کنید که با افراد جدید دیدار داشته باشید و با اطرافیانتان دوست شوید و این دوستی ها را تقویت کنید و از این دوستی ها برای حمایت روانی خود بهره ببرید. نباید زمانی که احساس خوبی ندارید از برقراری ارتباط با اطرافیان دوری کنید بلکه باید از حمایت اطرافیانتان بهره مند شوید. اگر که احساس می کنید درگیر اختلال افسردگی شده اید و راهی برای رهایی از ان ندارید حتما برای درمان از مرکز مشاورین راهنمایی های لازم را دریافت نمایید و از ان غافل نشوید.