با توجه به نظریه روانکاوی و رفتارگرایی و سایر نظریه های روانشناسی ، چگونگی رابطه کودک با اعضای خانواده و به خصوص مادر در سال های اول زندگی از اساسی ترین عوامل رشد شخصیت شناخته شده است. دکتر روانکاو مرکز مشاوره انتخاب نو بیان می کند که هرگاه اختلالی در این روابط عاطفی ایجاد شود بالطبع امنیت عاطفی کودک مختل می شود که آثار آن در رفتار کودک منعکس می شود مشاور روانشناس در زمینه ی کودک و نوجوان وقایع ترسناک و دردناک و حوادث ناگوار خانوادگی غالبا موجب اختلال عاطفی و هیجانی معرفی می کند . کودکان در میزان آسیب پذیری نسبت به حوادث ناگوار متفاوتند و این تفاوت به علت اختلال در سرشت ، خلق و خوی ، رشد عاطفی و میزان پختگی آن هاست.

مرکز مشاور در خصوص روانشناسی کودک و نوجوان شایع ترین علل اختلالات کودکان را معرفی می کند که از دیدگاه روانشناسان کودک کلینیک مشاورهبرخورد های پدر و مادر با کودک ، وضع بهداشت روانی و جسمانی آنان ، شرایط اقتصادی و اجتماعی خانواده همه اهمیت اساسی دارند. مثلا اگر مادری دچار افسردگی شود کودک نیز ممکن است به نوبه ی خود دچار افسردگی شده و از خوردن غذا امتناع کند و به راحتی نخوابد.

 

نظریه روانکاوی و کودکان 

مشاور روانکاو به نظریه فروید اشاره می کند  که بر این تاکید داشت که ریشه های زندگی عاطفی فرد در دوره نوزادی و سال های اولیه کودکی قرار دارد و تلاش کرد که با شیوه های علمی زمان خود رابطه بین رویداد های سال های نخستین زندگی را با ساخت و بافت و کارکرد شخصیت پیدا کند. حاصل آن که در این سال های نخستین زندگی ، رشد کودک تحت تاثیر روابط و رفتار های اعضا خانواده به خصوص مادر است.

 

مشاوره روانشناسی توسط دکتر روانشناس چگونه انجام می شود؟

ناسازگاری در کودکان مسئله ای است که باید توسط روانشناس کودک در مرکز روانشناسی  بررسی و درمان شود. روانشناسان کودکان در مرکز مشاوره کودکان حضور دارند و با مراجعه به این مراکز و مواظبت مداوم و پیگیری ، مسئله کودک حل شده و کودک بهبود می یابد. به عبارتی به نیاز های روانی کودک پاسخ داده می شود و تلاش برای رفع اختلالات و ناسازگاری های کودکان و گسترش پدیده های فکری کودک به طوری که ادارا کردن او آسان شده و واکنش های عاطفی مساعد نشان دهد و استقلال و ثبات فکری داشته باشد.

مشاور کودک انتخاب نو با استفاده از روش های مبتنی بر آموزش ، تدریس و روانشناسی که انطباق با محیط خانه و مدرسه و تغییر نگرش کودک نسبت به یادگیری مسئله اساسی می داند زیرا که در خانه مانند اختلافات والدین ، بیماری های آن ها و خطر مرگ ، وسواس شدید والدین برای پیشرفت بیشتر کودک و انتظار بیش از حد . عدم ثبات عاطفی در کودکان و طرز نگرش و نقطه نظر شاگرد نسبت به درس خواندن و ... از عوامل مهم هستند. و به همین دلیل دکتر روانشناس کودک با توجه به مشکلات و ناتوانی های یادگیری و علل شکست های کودک و شناخت علل ناسازگاری کودکان و به مسائل خانوادگی از لحاظ اجتماعی و اقتصادی و مسائل مربوط به اختلاف سلیقه و... توجه ویژه ای می کند زیرا که ریشه اصلی بسیاری از ناسازگاری های کودکان بیشتر در محیط خانه می باشد مانند اعتیاد والدین یا مسئله جدایی و ....


 

ناسازگاری های مرتبط با سن در کودک و نوجوان از دیدگاه روانشناسی کودکان و نوجوانان

بر اساس روانشناسی کودک و نوجوان ناسازگاری های کودکان در دوره های مختلف سنی به اجمال بررسی و تقسیم کردیم که در هر سن کودک به چه ناسازگاری هایی می تواند مبتلا شود.

ناسازگاری در دوره اول کودکی یعنی از بدو تولد تا سه سالگی اغلب با واکنش های روان تنی مانند اختلالات گوارشی به صورت تهوع استفراغ ، اسهال ، دل درد ، یبوست ، بی اشتهایی ، کاهش وزن ، لاغری و گاه به صورت اضطراب ، نگرانی ، بی قراری ، کم خوابی ، یا بد خوابی تظاهر می کند.

ناسازگاری های مربوط به دومین دوره ی کودکی یعنی از 4 تا 6 سالگی اغلب به صورت ترس ، انواع عادت های نامطلوب مانند جویدن ناخن ، مکیدن انگشت ، شب ادراری ، پرخاشگری و تخریب اسباب بازی ها یا اشیا و اختلال در ارتباط کودک با افراد خانواده مشخص شود.

ناسازگاری ها در سومین دوره ی کودکی یعنی 7 تا 11 سالگی اغلب به صورت دروغگویی ، دزدی ، امتناع از رفتن به مدرسه ، اختلالات گویایی ، تیک ، گریه و خنده غیر عادی ، تعارض ، مشکلات تحصیللی و نظایر آن جلب توجه می کند.

ناسازگاری های دوره چهارم یعنی 11 تا 14 سالگی بیشتر به صورت ناتوانی همه جانبه تحصیلی ، آغاز اعمال غیر اجتماعی و ظهور علائم اختلال های زودرس باشد.

بالاخره ناسازگاری های دوران بلوغ یا نوجوانی یعنی از 14 تا 20 سالگی بیشتر مربوط به اختلاف عقیده و سلیقه نوجوان با والدین و نحوه زندگی آن هاست. اختلاف های این دوره عموما در زمینه آرایش ، پوشیدن لباس ، برنامه تفریح ، گذراندن اوقات فراغت ، انتخاب دوست ، رشته تحصیلی و شغلی ، امور سیاسی ، مذهبی ، اخلاقی و امثال آن بروز می کند.

نکته ی مهم در تشخیص زودرس و درمان فوری آن هاست.زیرا در صورت عدم درمان به تدریج باعث اختلافات رفتاری و ناسگاری های اجتماعی شده و مسائل بغرنج و دشواری را بری دوران حساس بلوغ و بعد از آن به وجود می آورد. کمک گرفتن از بهترین روانشناسان تهران در مراکز مشاوره کودکان برای تشخیص و درمان سریع بسیاری از مشکلات و اختلالات کودکان و نوجوانان موثر می باشد.