7 ژوئیه روز جهانی بخشش است که زمان خوبی برای بخشیدن و بخشیده شدن است. به این منظور در ادامه به شما می گوییم که چگونه خودتان را ببخشید و یا از دیگران طلب بخشش کنید. همه ی ما خطا می کنیم و محتاج بخشش هستیم و هیچ معجزه ای وجود ندارد که بتوانیم با کمک آن زمان را به عقب برگردانیم و اتفاقی را که افتاده است را تغییر دهیم و یا آسیبی را که وارد شده را برگردانیم، بلکه می توانیم هر کاری که در توان ما هست انجام دهیم تا خطایی را که اتفاق افتاده است را اصلاح کنیم. به این منظور شما را با 4 گام مهم بخشش آشنا می کنیم.

اول)پذیرفتن خطا:

طبق نظر روانشناس خانواده تهران اگر این توانایی را داشته باشیم که بپذیریم خطا کرده ایم، فرایند برخورداری ار بخشش آغاز می شود. و باعث می شود که فرد آسیب دیده ما را راحت تر ببخشد. اگر واقعا احساس ندامت می کنیم، صادقانه اعتراف کنیم و به تدریج رنجش خاطری را که ایجاد کرده ایم از بین ببریم. نکته ی مهم ر این مرحله این است که قبول کنیم کاری که انجام داده ایم نادرست بوده و تایید کنیم که می دانیم به طرف مقابل آسیب زده ایم. 

دوم)عذرخواهی و طلب بخشش:

پذیرفتن خطاها و کارهایی که کرده ایم، کار سختی است و این نکته نیز کار سختی است که بپذیریم به کسی آسیب وارد کرده ایم و بخواهیم عذرخواهی کنیم. لذا خیلی خوب است که وقتی خطاهای کوچکی مرتکب می شویم عبارت متاسفم را تمرین کنیم. با پذیرفتن ناراحتی که به دیگران وارد کرده ایم، می توانیم برای آرامش او و بهبود رابطه خودمان با او قدم برداریم. 

گوش دادن به سخنان طرف مقابل:

بر اساس مطالعات مراکز مشاوره ازدواج افراد آسیب دیده باید احساس کنند که سخن آن ها شنیده و پذیرفته می شود و بهترین راه این است که زمانی که میزان آسیب های خودشان را بیان می کنند، با آن ها جر و بحث و مجادله نکنیم. ما انسان ها زمانی که ناراحت هستیم حوصله جر و بحث نداریم، بلکه انتظار داریم ما را درک و تایید کنند و همه ی ما دوست داریم ناراحتی خود را به هر نحوی که شده بیان کنیم و به همین دلیل اگر با کسی که به او آسیب زده اید مجادله و جر و بحث کنید، نه او احساس آرامش می کند و نه شما متوجه درد او می شوید. و بدون درک این موضوع شما گرفتار چرخه ای از مشکلات می شوید زیرا که همدلی میان شما وجود ندارد. برای گوش دادن به سخن طرف مقابل و همدلی با او هیچ برنامه ای تعیین شده و کلمات تعریف شده ای وجود ندارد فقط باید مشتاق باشید که ناراحتی های او را بشنوید و آن ها را برطرف کنید. اگر فردآسیب دیده سوالی دارد، صادقانه و دقیق به سوال او پاسخ دهید و سعی کنید واقعیت را بگویید و به هیچ وجه کار خود را توجیه نکنید. 

عذرخواهی:

بعد از این که خطاهای خود را پذیرفتیم و به درد دل طرف مقابل توجه کردیم، زمان عذرخواهی صمیمانه و صادقانه فرا می رسد گفتن عبارات((متاسفم)) یا((ببخشید)) معجزه می کند. هر فردی با گفتن این عبارت شرایط را برای ایجاد آشتی و آرامش فراهم می کند.

سوم)درخواست بخشش:

طبق نظر مشاور درخواست بخشش در واقع بهترین شکل پاسخ گویی و مسئولیت پذیری است. و آمادگی و تعهد خودمان را برای تغییر نشان می دهیم. ما نمی توانیم به گذشته برگردیم و اتفاقات گذشته را اصلاح کنیم و یا در گذشته زندگی کنیم ولی می توانیم از طرف مقابل درخواست بخشش کنیم و برای ارتباط بهتر و دوباره از طرف مقابل اجازه بگیریم. البته این نکته را فراموش نکنید که شما نمی توانید طرف مقابل را مجبور کنید که شما را ببخشد.در روابط صمیمانه و نزدیک، اصلاح و بازسازی زمان می برد. و نباید جبران را در این مسیر فراموش کنید. جبران سبب به آرامش رسیدن خودتان و طرف مقایل می شود و می توانید آن را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم انجام دهید.

اصلاح یا قطع رابطه:

گام اخر اصلاح یا قطع رابطه است. و همیشه اولویت با اصلاح و تداوم رابطه است، در صورتی که بخشش تحقق پیدا کند، می توانیم رابطه را دوباره شروع کرده و از خطاهای گذشته درس بگیریم. و این را به یاد داشته باشید که ما از فرد آسیب دیده انتظار نداریم همه چیز را فراموش کند ولی با کمک یکدیگر می توان این رابطه را اصلاح و احیا کرد. ولی در صورتی که امکان آن وجود نداشته باشد رابطه را قطع می کنیم. و این هم به معنای این نیست که با قطع رابطه همه چیز تمام می شود و می تواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. 

در واقع بیان تاسف ممکن است که برای هر فردی دشوار باشد اما تکرار آن و بیان آن می تواند بسیاری از نا ملایمات رابطه را از بین ببرد و به میزان زیادی ناراحتی را کمرنگ کند به همین دلیل در هر رابطه ای از قبیل دوستی، ازدواج و .... این را فراموش نکنید و تمرین کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مشاوران کلینیک روانشناسی در ارتباط باشید.