آیا خیانت ارثی است؟

طبق مطالعات مشاوره قبل ازدواج می خواهیم بدانیم که آیا خیانت ارثی است و می توان در ژنتیک فرد آن را پیدا کرد؟ این سوالی است که گروهی از پژوهشگران دانشگاه ایالتی نیویورک از خود پرسیدند و برای یافتن پاسخ دست به آزمایش زدند. آن روی چندین فرد جوان را از نظر سابقه رفتارهای زناشویی و مصرف الکل و قمار و دیگر رفتارهای ناهنجار مورد مطالعه قرار دادند. سپس ژن ها را بررسی کردند و دیدند که ظاهرا این ژن با رفتارهای مورد نظر رابطه دارد و رفتارهای لذت جویانه فرد را کنترل می کند. حالا اگر در ژن تغییری صورت بگیرد فرد بیشتر به دنبال مصرف الکل یا قمار با داشتن رابطه های متعدد با افراد مختلف خواهد رفت. طبق این تحقیق 50 درصد افراد دارای این ژن چنی رفتارهایی از خود بروز می دهند ، در حالی که تنها 22 درصد افراد فاقد این ژن ممکن است چنین رفتارهایی نشان دهند. البته محققان تاکید کرده اند این نتایج به هیچ وجه یک رابطه علت و معلولی مستقیم را نشان نمی دهد بلکه می تواند مطرح کننده ی وجود یک رابطخ ژنی با برخی رفتارهای این چنینی باشد. 

خیانت زناشویی نیز مانند بسیاری از پدیده های اجتماعی دیگر، یک پدیده ی چند بعدی است که عوامل متعدد در بروز آن دخالت دارد. از جمله زمینه های بروز خیانت می توان به عوامل شخصیتی و فردی، عوامل مربوط به رضایتمندی زناشویی، عوامل موقعیتی ، اجتماعی و .... اشاره کرد که در ادامه به برسسی برخی از آن ها می پردازیم.

ارتباط زناشویی:

طبق نظر مشاور خانواده این عوامل گاهی با انتخاب فرد، اسباب بروز خیانت را پدید می آوردند و گاهی نیز به صورت اجباری ، مسیر خیانت را برای فرد مهیا می کنند. عواملی مانند موارد زیر می تواند تاثیر گذار باشد که عبارت اند از:

نارضایتی زناشویی:

در میان برخی از زوجین به مرور زمان یک نوع جدایی عاطفی و روابط کور به وجود می آید و راحت تر به جدایی عاطفی تن می دهند. شاید ده ها نیاز عاطفی در هر فرد وجود داشته باشد  اما تنها چند نیاز عاطفی است که وقتی توسط فردی از جنسی مخالف برطرف می شود، آنقدر در فرد احساس خشنودی ایجاد می کند که او حاضر است خطر داشتن ارتباط پنهانی با آن شخص را به جان بخرد. 

بر اساس مطالعات مرکز روانشناسی آن ها نیازهایی هستند که در صورت ارضا شدن موجب رضایت بخش ترین و شادی بخش ترین احساسات در انسان می شوند. اولویت بندی این نیاز ها در مردان و زنان متفاوت است و اگر زوجین به این موضوع آگاه نباشند و نیاز های یکدیگر را نشناسند و از اولویت آن ها بی خبر باشند به همین دلیل مردان و زنان در برطرف کردن نیازهای یکدیگر مشکل خواهند داشت و ناراحتی ها و سوء تفاهم های زیادی را تجربه خواهند کرد.

وقتی مهم ترین نیاز های عاطفی ارضا نمی شود فرد به نوعی احساس افسردگی و تهی بودن می کند و به محض برطرف شدن آن نیاز ها توسط شخصی دیگر احساس زنده بودن می نماید. قدرت نیازهای عاطفی ارضا نشده توصیح می دهد که چرا افراد همسر، فرزندان و حتی بسیاری از موارد دیگر را فدای برطرف کردن آن نیاز ها کنند و خیانت را برای این مشکل راه حل بدانند .


طبق نظر مشاور خانواده وقتی همسران نیازهای عاطفی برطرف نشده زیادی دارند و برای مدتی به ا به دلایل مختلفی از هم دورند، امکان حضور فردی دیگر که این نیاز ها را ارضا کند بیشتر می شود. آن چه وضعیت را پیچیده تر می کند ، احساس فرد نسبت به شخصی است که نیازهای عاطفی اش را برآورده می کند، یعنی ممکن است عاشق او شود و همین احساس عشق، رفتار و عکس العمل های او را از اختیارش خارج می کند. ارضای نیاز های روانی در روابط زناشویی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در واقع فقدان محبت و صمیمیت ، احساس تنهایی ، مشکلات شغلی، قهرهای طولانی و عدم تفاهم، نداشتن تفریح مشترک، خشونت، آزار روانی ، فقدان توجه و تعریف و تمجید، نارضایتی از ظاهر همسر و یا ندادن اهمیت به نظافت  ظار، توجه بیش از حد به خانواده خود، شکاک بودن همسرو ... همگی تاثیر گذارند. 

نارضایتی جنسی:

طبق مطالعات مشاوره قبل ازدواج تفکیک رضایت عاطفی و جنسی می تواند دشوار باشد چرا که رضایت عاطفی در اغلب مواقع، زمینه ساز داشتن رابطه جنسی رضایت بخش است. نمونه های شایع از نارضایتی جنسی در زنان و مردان مانند انزال زود رس و دیر رس در مردان و زنان، امتناع از رابطه جنسی عدم احساس راحتی در رابطه جنسی و لذت نبردن از آن، عدم ارضا در رابطه جنسی ، اصرار شوهر بر رابطه و بی توجهی به خواسته های زن ، بی توجهی به ظافت شخصی ، ناتوانی جنسی ، یکنواخت بودن رابطه، تاثیر مخرب اعتیاد به رابطه جنسی، دید منفی به رابطه جنسی ، قطع رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از آن و عدم آموزش صحیح برای این دوران است. 

در کنار مواردی که ذکر کردیم تاثیر مشکلات ازدواج، زمینه های فردی و شخصیتی، برخی ویژگی های فردی و یا مشکلات دوران کودکی، روابط پیش از ازدواج، ضعف در اعتقادات مذهبی، سن، اعتماد به نفس ، شخصیت،تنوع طلبی، انتقام جویی از همسر بی وفا،و حتی موقعیت هایی نظیبر شغل، محل کار و درآمد و .... بی تاثیر نیستند. و همانطور که دیدید عوامل مختلفی می تواند در بروز این مشکل بزرگ تاثیر گذار باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز روانشناسی در ارتباط باشید.