این که بتوانید تشخیص دهید نگرانی هایتان مضر یا مفید هستند باید آن ها را در باور هایی که هستند شناسایی کنید و ببینید که در کدام دسته قرار دارند و با جزئی نگاه کردن به آن ها به جای کل اثرات منفی را کاهش دهید.

نگرانی می تواند از پیامدهای منفی جلوگیری کند.

این باور بر این است که نگرانی، به خودی خود، می تواند از وقوع پیامدهای منفی جلوگیری کند. یعنی نگرانی درباره چیزی می تواند احتمال وقوع آن را کاهش دهد . این یک باور خرافاتی است و صرف نظر آن عده زیادی از افراد خرافه پرست هستند و به طور خلاصه، افرادی که این باور را دارند، فکر می کنند که نگرانی درباره چیزی اثر مستقیم بر نتیجه دارد و یا اگر نگران نباشند اتفاق های بدی خواهد افتاد.

نگرانی از هیجان های منفی محافظت می کند.

بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی بسیاری از افراد معتقدند که نگرانی درباره رویداد های منفی ، برای رویداد های منفی ای که ممکن است اتفاق بیفتد، آمادگی هیجانی فراهم می کند. به عبارتی ساده تر اگر درباره ی چیز بدی نگران باشید، می توانید پیشاپیش برای نگرانی درباره آن زمان و انرژی اختصاص دهد و اگر بعدا اتفاق افتاد، اماده تر و در نتیجه کمتر ناراحت خواهم بود. افراد با ابن باور اغلب می گویند که آن ها حتی نمی توانند تصور کنند که تا چه اندازه زیر بار غم، ترس یا احساس گناه می روند، و این باور همچنین نشان می دهد که نگرانی درباره چیزی چقدر برایتان مهم است و به همین دلیل برخی از افراد معتقدمند که اگر چیز بدی اتفاق بیفتد و آن ها از قبل درباره اش نگران نباشند، احساس گناه می کنند.

نگرانی انگیزه ایجاد می کند.

باور دیگر درباره مزیت نگرانی این است که نگرانی می تواند انگیزه ای برای عمل ایجاد کند. اگر بر این باور باشید، احتمالا فکر می کنید که نگرانی درباره چیزی به این معنی است که آن چیز مهم است و بنابراین با احتمال بیشتری با موقعیت کنار خواهید آمد. برای مثال نگرانی درباره سلامتی ام باعث می شود که تغذیه و ورزش مناسب داشته باشم و یا اگر درباره امتحاناتم نگران باشم با تلاش بیشتری درس می خولنم. اگر بر این باور باشید، نگرانی را به عنوان چیزی در نظر می گیرید که شما را تشویق به عمل می کند، چون نگرانی نشان می دهد که شما به چیز مهمی فکر می کنید. از این زاویه ، نگرانی مفید در نظر گرفته می شود زیرا با احتمال بیشتری شما را وادار می کند تا درباره موقعیتی که برایتان مهم است کاری انجام دهید.

نگرانی در حل مسئله کمک می کند.

بسیاری از افراد معتقد هستند که نگرانی به آن ها کمک می کند تا با آن چه درباره اش نگران هستند به طرز موثری کنار بیایند. اگر بر این باور باشید، فکر می کنید که نگرانی به شما کمک می کند تا برای موقعیت های مختلف برنامه ریزی کنید و آماده شوید یا مشکلات را حل و فصل کنید. اگر که بر این باور باشید، نگرانی را به عنوان فرایندی فکری در نظر می گیرید که به شما کمک می کند حتی گاهی قبل از آن که هر گونه چیز منفی اتفاق بیفتد، درباره تمام جنبه های یک موقعیت دشوار به طور موثر تری فکر کنید. از این باور نیز نگرانی مفید در نظر گرفته می شود زیرا که به شما کمک می کند تا با مشکلاتتان بهتر کنار بیایید و همچنین آن ها را به طور موثری مدیریت کنید. بلکه گاهی اوقات به کلی از مشکل اجتناب کنید. 

نگرانی یک ویژگی شخصیتی مثبت است.

طبق نظر دکتر افسردگی افرادی که باور دارند نگرانی یک ویژگی شخصیتی مثبت است، نگرانی را دلیل این این مطلب می دانند که افرادی مثبت هستند و ممکن است فکر کنید که نگرانی نشان می دهد شما فردی مراقب، دوست داشتنی، با وجدان و نگران بقیه هستید و اگر بر این باور باشید، حتی ممکن است خودتان را به دیگران به عنوان فردی نگران توصیف کنید. از این زاویه هم ممکن است مفید باشد زیرا که جنبه مثبت از شخصیتتان را به دیگران نشان می دهید.

بر اساس مطالعات درمان وسواس و اضطراب ممکن است که تا الان فکر می کردید نگرانی یک جز منفی و مخرب از زندگی تان است. اما اگر برخی از باورهایی را شناسایی کرده باشید ممکن است احساس کنید که برخی از نگرانی هایتان از آن چه فکر می کردید مفید تر هستند. پس چطور ممکن است که باور کنیم نگرانی چیز منفی است در حالی که هم زمان باور داریم که نگرانی می تواند مفید باشد؟ و پاسخ این است که بستگی به شما دارد که درباره نگرانی هایتان چگونه فکر می کنید. زمانی که دراین باره فکر می کنید که چگونه نگرانی اثری منفی بر کیفیت زندگی تان گذاشته در واقع درباره نگرانی به شکل کلی می اندیشید. و آن را به صورت کل در نظر می گیرید. گرچه ممکن است که فکر کنید گذراندن روزهایتان با نگرانی سودمند نیست، در عین حال ممکن است فکر کنید که نگرانی های خاص برای مثال نگرانی درباره سلامتی تان کاملا سودمند است. پس سعی کنید که باورهایتان و نگرانی هایتان در هر دسته را شناسایی کنید و به تحلیل سود و زیان آن بپردازید و به کمک آن سعی کنید تا از اثرانت منفی افکار منفی تان در زندگی تان را کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مطب روانشناس در ارتباط باشید.