شب ها به عنوان عاملی از ترس و وحشت برای کودکان می باشد و این موضوع عجیبی نیست زیرا که برای آن ها شب به عنوان تنهایی ، تاریکی و دوری از مراقبت کننده ها و نبودن آن ها در مواقع مورد نیاز می باشد . به هنگام شب برخی از کودکان کابوس می بینند و یا وحشت کردن و راه رفتن در خواب از مشکلات دیگر کودکان می باشد . در این متن به معرفی هرکدام از آن ها می پردازیم و روش های مناسب برای کاهش کابوس کودکان را معرفی می کنیم .

کابوس ها :

کابوس ها به معنی خواب های وحشتناک می باشد و معمولا در فاصله ی بین خواب سبک و عمیق به سراغ کودکان می آیند و به عبارتی زمانی است که کودک هوشیار است . در قرون وسطی افراد معتقد بودند که این خواب های وحشتناک زمانی سراغ انسان ها می آید که شیاطین روی سینه ی فرد قرار گرفته و آن را فشار می دهند . 

رویاهای کودکان ، معمولا بازتابی از تجربیات خوب و بد روزانه ی آن هاست . آن ها به دلیل داشتن تخیلات قوی و روشن ، آمادگی زیادی برای تحریف حقایق در رویاهای خود دارند . مثلا ممکن است گربه را به شکل غول وحشتناکی ببیند . چون این گونه تصورات تحریف شده در قسمت سبک دوره ی خواب اتفاق می افتد ، کودک را به آسانی از خواب بیدار می کند . پس از بیدار شدن با توجه به این که کودک هنوز قادر نیست به تشخیص خواب و موارد حقیقی و غیر حقیقی بپردازد ، به شدت وحشت می کند و باور دارد که غولی در اتاق او حضور دارد .

محققانی که در مورد خواب تحقیق می کنند ، معتقد هستند که کابوس در سال های اول و دوم تولد نیز به سراغ کودک می آید . این کابوس ها حاصل کشمکش های عاطفی در طول روز می تواند باشد . طبق نظر روانشناس خانواده کشمکش های میان پدر و مادر ، تنش های خانوادگی ، نقل مکان کردن به خانه ی جدید و یا هر تغییری که موجب آشفتگی در کودک شود و تعادل او را به هم بریزد ، می تواند عامل پیدایش کابوس های شبانه کودک شود . برخی از کابوس ها هم ممکن است به خاطر یک تجربه ی تلخ مانند گم شدن کودک و ... باشد . 

چگونه این کابوس ها را در فرزندان خود کاهش دهیم ؟


  1. کاهش هیجانات ، ترس و نگرانی در طول روز :

طبق گفته ی روانشناس کودک بچه های 3 سال به بالا معمولا توانایی به یاد آوری خواب های شبانه ی خود را دارد در این مواقع از فرزند خود بخواهید تا خوابش را برای شما تعریف کند ، آن گاه با توجه به جزییات خواب به مشکلی که در روز موجب نگرانی و در نتیجه کابوس شده است پی خواهید برد . از عمده ترین دلایل می توان به برنامه های تلویزیونی و کارتون هایی اشاره کرد که کودک به آن ها تماشا می کند زیرا که در زمان حاضر در برنامه ها میزان خشونت ، خرافات و .... زیاد است و این خود دلیل اصلی برای بروز کابوس ها و مشکلات خواب می باشد .

  1. استفاده از تخیلات :

اگر کودک اصرار دارد که اژدهایی در اتاق است و از آن می ترسد با او بازی کنید و بگویید که پدر به اتاق رفت ، اژدها را گرفت و در قفس انداخت . اما درباره ی آن زیاد توضیح ندهید زیرا که تخیلش را باور خواهد کرد . برای برخی دیگر از کودکان گفتن حقیقت که هیچ اژدهایی وجود ندارد مناسب تر است .

محیط امن برای خواب :

کاهش دادن ترس از خوابیدن با ایجاد محیط دوست داشتنی به کودک و یا خواندن داستان های ساده ، بدون خشونت و بدون ترس می تواند مناسب واقع شود . برای آگاهی بیشتر می توان با روانشناس اینترنتی مشورت کنید .

 اختلالات خواب عمیق عبارت اند از : وحشت در شب ، راه رفتن در خواب ، صحبت کردن در خواب و خیس کردن رخت خواب باشد . این گونه اختلال ها در پسران شایع تر است و کودک کاملا بیدار نیست و صحنه ها در خاطرش باقی نمی ماند . 

وحشت های شبانه :

کودک در خواب عمیقی فرو رفته ناگهان از خواب بیدار می شود و جیغ می زند و درباره ی آن صحبت می کند و با پریشانی گریه کرده و به سختی نفس می کشد و عرق می کند و تلاش والدین برای آرام کردنش بینتیجه می باشد و این وضعیت تا ده دقیقه ادامه پیدا می کند و بعد ار گذشت این بحران به خواب فرو می رود . اما باید دانست که در وحشت های شبانه کودک بیدار نیست و چیزی را به خاطر نخواهد آورد و در این شرایط کودک مایل به دریافت کمک نمی باشد . زمانی که والدین احساس کردند که باید کاری کنند می توانند با حرف های ارام بخش به او کمک کنند .

راه رفتن در خواب :

والدین زمانی که کودکانشان با این اختلال همراه باشد به میزان زیادی اذیت می شوند اما آن چه که باید دانست این است که نباید سعی در بیدار کردن فرزند خود کنید زیرا این کار باعث می شود شرایط بدتری ایجاد شود و بهترین کار در این شرایط به آرامی باز گرداندن کودک به رخت خوابش می باشد زیرا که او نیز از کارهای خود آگاه نیست و چیزی را به یاد نخواهد آورد . 

حرف زدن در خواب :

حرف زدن و راه رفتن ممکن است با هم باشد و این حرف ها اکثرا درباره ی وقایع روز گذشته می باشد و مناسب ترین روش گوش دادن به حرف های او و پیدا کردن دلیل ناراحتی او می باشد . 

طبق نظر روانشناس نوجوان با گذشت زمان و رشد کودک و محبت و مراقبت در شب مشکلات کاملا از بین خواهد رفت .