بازی که به معنی تلاش و فعالیت لذت بخش و خوشایند و تفریح است برای رشد همه جانبه کودک ضرورت دارد . کودک از طریق بازی احساسات  و آرزوهایش را ابراز می کند ، استعداد هایش را شکوفا می سازد ، کنترل به موقع اعمال و حرکات را می آموزد ، ترس هایش را ظاهر می کند ، برای گذراندن اوقاتش برنامه می ریزد و چیز های تازه ای می آموزد ، بر تجاربش می افزاید ، پاسخ به کنجکاوی ها و پرسش هایش را تقویت می کند ، دنیای درون و مشکلاتش را آشکار می سازد ، و نیروی ذخیره اش را در جهت مطلوب به مصرف می رساند.

بازی درمانی چیست ؟

بازی کردن روانشناس کودک با کودکان یک روش درمانی برای رفع مشکلات کودک می باشد . طبق نتایج به دست آمده ، کودکان با با بازی درمانی با حضور دکتر روانشناس کودک در مرکز مشاوره کودک رابطه خوبی برقرار می کنند و در این روش درمانی ، بسیاری از مشکلات کودک قابل حل است. البته مشاور روانشناس کودک بر این باورند ؛ بازی درمانی کودکان به عنوان یکی از روش های کمکی در درمان کودکان مورد استفاده قرار می گیرد و باید حتما تحت نظر متخصص روانشناس کودک انجام شود.مرکز روانشناسی کودکان این امکان را فراهم می کند تا از طریق بهترین روانشناس کودک در این حوزه ارتباط داشته باشید و نسبت به رفع مشکلات کودک خود اقدام کنید.

پیاژه و پلی بازی را به سه نوع مهارتی ، نمادی و با قاعده تقسیم می کنند. کودک از طریق بازی های مهارتی به رشد حرکات موفق می شود و از پرداختن به آن ها لذت می برد . به عنوان نمونه ، کودکی که سوار تاب می شود علاوه براحساس شادی و لذت یاد می گیرد که روی تاب چگونه کنترل خود را حفظ کند . طبق نظرمشاور کودک کودکان در سنین دو تا پنج سالگی از طریق بازی های نمادین با استفاده از خیالبافی ، واقعیت های اشیای در دسترس را تغییر می دهد و به گونه ای با آن ها برخوذد می کند که گویا واقعی هستند. به عنوان نمونه ، کودک سوار بر یک قطعه چوب آنچنان عمل می کند که گویا بر اسبی سوار شده است . استفاده از این گونه بازی ها ، کودک را در محدودیت های محیطی رها می سازد و به آرزوهایش جامه عمل می پوشاند . بازی های با قاعده که از چهار تا هفت سالگی در بین کودکان مشاهده می شود در طول زندگی ادامه می یابند و با گذشت زمان به تدریج کامل تر می شوند . کودک از طریق این نوع بازی ها ، مشارکت و همکاری و رعایت حقوق دیگران و قوانین اجتماعی را یاد می گیرد.

روانشناس خوب کودک کلینیک روانشناسی کودکان انتخاب نو بیان می کند که کودکان خردسال نمی توانند افکار و عقایدشان را به وضوح از طریق کلمات و گفت و گو بیان کنند. طبق نظر روانشناس کودک در تهران  بازی بخش عمده ای از زندگی کودک پیش دبستانی را تشکیل می دهد و باعث رشد شخصیت او می گردد. بازی باعث شناختن جهان پیرامون و آموختن اخلاق نیکو و کسب صفات پسندیده می شود ، موجبات شادی و لذت و انبساط خاطر کودک را فراهم می آورد. همکاری و نوع دوستی و اطاعت از قوانین را به کودک یاد می دهد. دامنه تجسم و تحلیل او را می گستراند و کودک را به مشاغل گوناگون آشنا می سازد.

بر اساس گفته های مشاور کودک خوب در تهران از طریق بازی می توان نقاط قوت و ضعف و مشکلات کودکان را شناسایی کرد و سپس به درمان و اصلاح مشکلات رفتاری آنان مبادرت ورزید. بازی مناسب ترین وسیله برای الفت و آشنا شدن با کودکان است و بدان وسیله به سادگی می توان با آنان ارتباط برقرار کرد. کودک همچنین از طریق بازی ، روش زندگی و سازگاری با دیگران را می آموزد و به رعایت قوانین مقید می شود و داد و ستد اجتماعی را یاد می گیرد. مشاور کودکان در ادامه بیان می کند که بازی های کودک باید جنبه بد آموزی نداشته باشند ، به رشد همه جانبه او بیانجمند ، با سن و خصوصیات او سازگار و هماهنگ باشند ، و در رابطه بین کودک با اطرافیان خدشه ای ایجاد نکنند. انتخاب نوع اسباب بازی نیز در رشد کودک اهمیت بسزایی دارد و باید با سن و توانایی کودک مناسب باشد.

 

نقش بازی درمانی در درمان مشکلات کودکان

بازی درمانی فرصتی را فراهم می کند تا بتواند نگرانی ها و نارضایتی هایش از محیط را تخلیه و عواطف خود را بیان کند.  از طریق بازی درمانی می توان مهارت هایی مانند کنترل خشم ، خود کنترلی ، عزت نفس ، حل مسئله ، استقلال را در کودکان ایجاد کرد و به درمان افسردگی ، درمان اضطراب ، درمان وسواس و دیگر مشکلات بالینی کودک پرداخت. دو نوع بازی موثر در درمان وسواس کودکان شن بازی و خمیر بازی می باشد . بادکنک و نردبان احساس دو بازی برای درمان افسردگی کودکان و درمان اضطراب کودکان  می باشد . پازل و ماز برای درمان بیش فعالی کودکان موثر است. روانشناس کودکان در مرکز مشاوره کودکان از انواع بازی ها برای بررسی و درمان مشکلات کودکان استفاده می کند.