اشنایی بااختلالات یادگیری:

واژه اختلال یادگیری در اواخر دهه ۱۹۵۰ برای توصیف تفاوت بین هوش و مهارت های تحصیلی که به وسیله ازمون های استاندارد اندازه گیری می شد مورد استفاده قرار گرفت. طبق تحقیقات کلینیک روانشناسی اصطلاح اختلال یادگیری را برای توصیف گروهی از کودکان که اختلالاتی در زمینه رشد زبان، گفتار، و خواندن و … دارند به کار می برند. 

این اختلالات خاص هستند و فارغ از شرایط اموزشی فرهنگی و‌هوشی فرد مبتلا اتفاق می افتند. از اصطلاح یادگیری خاص برای پوشش اختلالاتی استفاده می شود که هر کدام از موارد خواندن نوشتن و ریاضی را تحت تاثیر قرار می دهد. دانش اموزان مبتلا به این ناتوانی ها کمتر از انچه از سن و سطح هوشی ان ها انتظار می رود موفق می شوند. این افراد در تنظیم اطلاعات، ادراک دیداری و شنیداری حافظه و توجه نقص دارند و بدون کمک های ویژه بسیار ضعیف عمل می کنند و نزدیکان و خانواده ان ها را نا توان می شمارند و به همین دلیل عزت نفس و انگیزه بسیار کمی دارند. و همچنین ترک تحصیل در این کودکان بیشتر از کودکان عادی است و ممکن است که در عملکرد شغلی و یا اجتماعی نیز ضعیف عمل کنند.  

 نزدیک شدن مدارس و‌ ورود بچه های جدید به تحصیل والدین بهتر است که با برخی اختلالات این دوران که بچه ها ممکن است درگیر باشند را بشناسند تا هر انچه لازم است را سریع تر انجام دهند. از این رو در ادامه به معرفی اختلال یادگیری می پردازیم و نشانه هایی از ان را مطرح می کنیم این نشانه ها بر اساس معیار های سازمان بهداشت جهانی و کتاب ان گفته شده است و صرفا جهت اشنایی والدین است و برای تشخیص ان و درمان های لازم نیاز به فردی متخصص در کلینیک روانشناسی است. 

الف. به رغم کمک دیگران و مداخلات مختلف فرد در یادگیری مهارت های تحصیلی و استفاده از ان ها مشکل دارد و این را در حضور حداقل یکی از نشانه های زیر که به مدت ۶ ماه وجود داشته باشد می توان دید. 

یک. کلمات را غلط می خواند و یا این که اهسته و به دشواری می خواند 

دوم . در درک معنی کلمات مشکل دارد و ممکن است که معنی هر انچه که می خواند را نفهمد.

سوم. طبق گفته ی دکتر روانشناس این بچه ها در هجی کردن کلمات مشکل دارد 

چهارم. در نوشتن و ابراز عقاید مشکل دارد به صورت کتبی مشکل دارد و عقایدی که به صورت مکتوب بیان می کند واضح نیستند و سازماندهی پاراگراف ها صحیح نیست.

 پنجم. در تسلط یافتن به ارقام و اعداد اطلاعات رقمی یا محاسبات مشکل دارد.

 ششم. در استدلال ریاضی مشکل دارد .

ب. مهارت های تحصیلی فرد در یک یا چند درس بسیار کمتر از سن تقویمی اوست و در عملکرد تحصیلی و شغلی و‌ یا در فعالیت های زندگی روزمره اختلال شدید به وجود می اورند. 

ج. مشکلات یادگیری در مدرسه شروع می شود اما ممکن است تا زمانی که مهارت های تحصیلی فرد از توانایی های فرد سبقت نگرفته اند خودشان را نشان ندهند.


ویژگی های اختلال یادگیری چیست؟

اختلال یادگیری خاص اختلال عصبی رشدی با منشا زیستی و و‌مبنایی است برای نابهنجاری های در سطح شناختی که با علایم رفتاری این اختلال ارتباط دارند. منشا زیستی عبارت اند از تعامل عوامل ژنتیکی اپی ژنتیک و محیطی که بر توانایی مغز در درک کردن یا پردازش درست و دقیق اطلاعات کلامی یا غیر کلامی تاثیر می گذارند.روانشناس خانواده تاکید دارد که یکی از ویژگی های اساسی اختلال یادگیری خاص مشکلات مداوم در یادگیری مهارت های تحصیلی پایه ایت، که در طول سال های تحصیلات رسمی شروع می شود. مهارت های اساسی تحصیلی عبارت اند از خواندن درست و صحیح، درک خواندن، بیان نوشتاری و هجی کردن، محاسبه علم حساب، و حل کردن مسائل ریاضی بر خلاف حرف زدن یا راه رفتن است که احتلال یادگیری این موارد را با اختلال مواجه می سازد مشکلات یادگیری به این موارد اساسی می تواند از یادگیری درس های دیگر جلوگیری کند. مثل تاریخ، علوم و … 

مشکلات یادگیری رسم کردن حروف با صداهای زبان فرد برای خواندن حروف چاپی یکی از شایع ترین هاست. فراموش نشود که این مشکلات یادگیری گذارا نیستند و و مداوم هستند. و در کودکان به صورت عدم پیشرفت به مدت شش ماه با وجود تلاش در خانه و مدرسه دیده می شود. البته این زمان حداقل گفته شده است.

ویژگی دوم که می توان بیان کرد این است که توانایی فرد پایین تر محدوده ی سنی اوست .

ویژگی سوم این است که مشکلات در سال های اولیه تحصیلی در اغلب افراد به صورت اشکار هستند و ویژگی چهارم که این اختلال ها به خاطرات مشکلات شنوایی بینایی و یا کم توانایی ذهنی و نیست. 

بر اساس مواردی که گفته شد به کودک خود برای درمان این اختلال کمک های لازم و درمان های لازم را از سوی مراکز روانشناسی معتبر و دکتر روانشناس دریافت نمایید.