نشخوار فکری زمانی است که نمی توانید ذهن خود را متوقف کنید و تفکرات از کنترل خارج شده و کاملا مزاحم هستند و زمانی که همه چیز اطرافتان به هم ریخته است و به دلیل حجم گسترده تفکرات آشفته در ذهن نمی توانید به درستی فکر کنید . زمانی که بیش از حد فکر می کنید یا به اصطلاح نشخوار فکر دارید ، ذهنتان در چرخه های فکری یا الگوهای فکری منفی گیر می کند و مدت زمان زیادی را صرف فکر کردن می کنید و خسته و درمانده اید چون مغز نمی تواند متوقف شود . فکر کردن بیش از حد باعث استرس ، نگرانی ، افسردگی و سایر اختلالات روانی می شود .طبق مطالعات مشاوره روانشناسی افرادی که نشخوار فکر دارند نگران مسئولیت پذیریشان هستند یا مثلا این که افراد خوبی هستند آیا انتخاب درستی دارند . در ادامه به علایم نشخوار فکری اشاره می کنیم .

بی خوابی :

طبق نظر مشاور خانوادگی خوب بی خوابی زمانی ایجاد می شود که مردم نمی توانند تفکرات خود را متوقف کنند و شاید تمام روز احساس خستگی داشته باشید و اما وقتی می خواهید که دراز بکشید و استراحت کنید تمام مدت بیدارید و سیلی از افکار درباره ی کارهایی که هنوز انجام نداده اید ،یا که می خواهید انجام دهید به راه می افتد . ذهنتان درباره ی هرچیزی که نمی توانید کنترل کنید یا کارهایی که می توانستید کنترل کنید و نکردید ، نگران است و در نتیجه دچار بی خوابی می شوید . 

زندگی همراه با اضطراب :

اگر تا وقتی درباره ی شرایط آینده یا اتفاقی که هنوز نیفتاده ، برنامه ریزی و فکر نکنید ، ارام نمی شوید . این نشان می دهد که شما گرفتار ذهنتان شده اید . اگر افکار باعث اضطراب در شما می شود و از نا شناخته ها می ترسید و نیاز به کنترل دارید این نشانگر ترس و افتادن در دام ذهن است .

تجزیه و تحلیل بیش از حد همه چیز :

نیاز به کنترل همانند هر آن چه برای علایم قبلی گفته شد ، ذهن را در خود فرو می برد و یکی از مشکلات اصلی ایجاد عادت نشخوار فکر است . نیاز به کنترل همه چیز برای مثال برنامه ریزی برای آینده ی نا معلوم ، ترس از شکست و کنترل برای این که از اتفاقات بد جلوگیری کنید و دچار شدن به وسواس فکری به خاطر این موضوع دردسر ساز است . کسی که همه چیز را بیش از حد تجزیه و تحلیل می کند ، به راحتی پذیرای تغییر نیست ، و تغییر به ندرت برنامه ریزی شده است . نتیجه ی آن مهارت های ضعیف تصمیم گیری به دلیل عدم قطعیت درباره ی کاری است که باید در مرحله ی بعد انجام دهد .

کمال گرایی :

کمال گرایان نمی توانند شکست را بپذیرند و تلاش می کنند از آن اجتناب کنند و نتیجه ی این رفتار دور شدن از تصمیم گیری های بزرگ یا پذیرش فرصت های بزرگ است زیرا ترجیح می دهند در شرایط وجود ریسک شکست هیچ کاری را انجام ندهند .

پیش بینی و قیاس خویشتن :

کمال گرایی ، ذهن را دچار وسواس کنترلی کرده و دايما مشغول تحلیل می باشد و در نهایت هیچ چیز به اندازه ی کافی خوب نیست . کسی که نمی تواند تغییر را بپذیرد یا به خودش باور ندارد از ترس حرکت اشتباه یا تصمیم نا درست شروع به سرزنش خودش می کند و اطلاعات را دیر پردازش می کند و به مقایسه کردن خود با دیگران می پردازد و یا این که دیگران چه فکری درباره ی شما می کنند که همه ی این ها نشان از نشخوار فکری می باشد .

سر درد :

نتیجه ی فکر کردن زیاد سردرد را ایجاد می کند زیرا که ذهن توانایی استراحت کردن را ندارد و این سر درد نشان می دهد که به استراحت و آرامش نیاز دارید و این زمانی ایجاد خواهد شد که ذهن خود را آرام کنید و تنش جسمی و فکری خود را کنترل کنید .

خستگی :

اگر زیادی جسم و ذهن را درگیر مساپل مختلف کنیم احساس خستگی می کنیم و خستگی نشان می دهد که بدن نیاز به استراحت دارد و اگر همواره در حال فعالیت فیزیکی و فکری باشید باعث فرسودگی روانی خواهد شد و خستگی نشان می دهد که مغز به تقویت دوباره نیاز دارد و باید استراحت کنید .

عدم توانایی برای حضور در لحظه :

بر اساس گفته ی روانشناسان قبل ازدواج وقتی که دیگران در حال حرف زدن هستند سعی می کنید به حرف هایشان گوش دهید اما ذهن و افکار مزاحم شما می شوند و یا زمانی که با همسر و فرزندتان در حال وقت گذراندن هستید فکرتان جای دیگری است . تفکر بیش از حد باعث از دست دادن تمرکز بر روی مهم ترین مسايل زندگی می شود .

در حالت کلی می توانید ببینید که تمام موارد گفته شده به یکدیگر ربط دارند و نشان از افکار مزاحم و نشخوار فکری هستند به همین دلیل باید راه هایی را برای رهایی از این مشکل را پیدا کنید و برای این کار می توانید با مشاوران مراکز مشاوره ایرانیان در ارتباط باشید .