عزت نفس از فاکتور های مهم در هر شخصی می باشد که ممکن است میزان آن به خاطر برخی مسائل پایین بیاید طبق نظر روانکاو عزت نفس پایین به دلیل نکوهش های ذره ذره دوران کودکی شکل می گیرد و همچنین به خاطر زنجیره ای از شکست هایی که خود را به خاطر آن ها سرزنش می کنیم . عزت نفس پایین برای برخی از افراد جزء ثابتی از زندگیشان بوده و برای برخی دیگر به دلیل ایجاد برخی مشکلات و اتفاق ها به وجود آمده است . 

به عزت نفس خود چه دیدگاهی دارید ؟

طبق مطالعات انجام شده در مراکز روانشناسی بالینی نگاه افراد به عزت نفس پایین شان متفاوت است . که می تواند حاصل موارد زیر باشد .

تفکر بی ثمر : در این نوع افراد به رویداد ها و اتفاقات نگاه منفی دارد و آن ها را در تفکر روزمره خود جای داده است برای مثال ممکن است همیشه خود را آدم جذابی می دانسته اید تا که رابطه تان با فرد مورد علاقه تان قطع می شود و بعد از آن نتیجه می گیرید که دوست داشتنی نیستید .

باور های بی ثمر : باور شما راجع به خودتان برگرفته از نگاه های مطلقی است که در دوران کودکی شکل گرفته اند و آن ها را حقیقت فرض کرده اید . برای مثال ممکن است بگویید من آدم خود خواهی هستم و یا هرگز زندگی موفقی نخواهم داشت .

مثبت اندیشی چه نقشی در عزت نفس دارد ؟

طبق نظر دکتر روانشناس کلینیک روان درمانی ، برای این که یاد بگیرید چطور در مورد خودتان احساس خوبی داشته باشید با طرز کار ذهن آشنا شوید . وقتی دمغ و شکاک می شوید ، دیگران می گویند مثبت فکر کن ولی به  همین سادگی نیست ! جوابی که به این افراد داده می شود این است که اگر بتوانم این کار را می کنم . و گاهی هم به حرفشان گوش می دهید . افکار بی ثمری که درباره رویداد ها داریم یا باور های اشتباهی که سال ها است همراه ما هستند ، عزت نفس ما را کم می کنند . وقتی افکار ما با باور های اساسی ما راجع به خودمان تناقض صریح و مستقیم دارند ، قابل قبول به نظر نمی رسند . این باور ها لزوما درست نیستند و ما فکر می کنیم که صحیح هستند و مشکل همین جا است . بر اساس توصیه قدیمی ، تا وقتی عزت نفس شما پایین است ، مثبت اندیشی فایده ای ندارد . بررسی مجدد اعتبار افکار و باور مندی به مثبت تر شدن فکر و افزایش عزت نفس ، بیشتر کمک می کند .

فکر های منفی چیست ؟

افکار منفی لایه بالایی تفکر هستند . این افکار در یک چشم به هم زدن وارد ذهن و از آن خارج می شوند . برخی از افکار های منفی عبارت اند از : خرابکاری کردم ، حرف بی ربطی زدم ، هرگز نمی توانم این کار را درست انجام دهم که همه این فکر ها همان عیب جوی شخصی هستند که با سرعت هر چه تمام وارد ذهن می شوند . 

خصوصیات فکر های منفی می توان به موارد زیر اشاره کرد . 

بی هیچ زحمت و تلاشی به ذهن خطور می کنند . 

مختص رویداد هستند ، یعنی اتفاقی رخ می دهد تا منفی فکر کنیم .

باور کردنی هستند .

متوقف کردن آن ها سخت است .

بی ثمر هستند .

عزت نفس را پایین نگه نمی دارد و تغییر را دشوار می کند .

معمولا درست نیستند . 

متوقف کردن فکر های منفی سخت است چون همیشه بر آن ها کنترل نداریم . واقف شدن بر این فکر ها ، سر آغاز مفید تر و سازنده تر فکر هستند . ما اصولا منفی اندیشی را با عاقلانه اندیشی اشتباه می گیریم و اولین گام برای کنار گذاشتن منفی اندیشی متوقف کردن افکار خود نام کن است .

باور های منفی چه نقشی در عزت نفس دارند ؟

باور های منفی لایه زیرین تفکر هستند و ما آن ها را مطلق در نظر می گیریم و می توانند درباره موارد خودمان ، دنیا و دیگران باشند .این باور های منفی می توانند به قدری عمیق باشند که نتوانیم به آن ها پی ببریم . ما این باور ها را حقایق مطلق در نظر می گیریم یعنی معتقدیم همین است و جز این نیست . در حالی که معمولا غلط هستند . باور های منفی معمولا در دوران کودکی شکل می گیرند یعنی در دورانی که به ندرت و شاید اصلا چیز هایی را که یاد می گیریم زیر سوال می بریم و در دام عزت نفس پایین گرفتار می مانیم . ما بر باور های منفی کمتر از فکر های منفی وقوف داریم دلیش هم این است که باور ها را حقیقت در نظر می گیریم . پیوسته به خودتان گوشزد کنید که باور های منفی فقط یک دید گاه هستند و می توانند که حقیقت نداشته باشند . 

استفاده از امکانات مشاوره فردی برای افرادی که از عزت نفس پایین رنج می برند بسیار مناسب است زیرا که ممکن است نتوانند راه های موثر برای کنترل افکار و باور های خود را تشخیص دهند بهترین مرکز مشاوره اینترنتی به شیوه موثری به صورت غیر حضوری نیز می تواند راهنمایی های لازم را در جهت افزایش عزت نفس در نوجوانان و جوانان را بیان کند . کنترل و وقوف بر باور ها و فکر ها بسیار دشوار به نظر می رسند اما اگر افراد از فعالیت ها و تمرین های مناسب کنترل آن ها را آموزش ببینند و آن ها را در طول زندگی خود اجرا کنند می توانند عزت نفس خود را به درجه مطلوبی برسانند .