طبق مطالعات انجام شده ،کودکان و نوجوانان حداقل به 9 ساعت خواب شبانه نیاز دارند و طبق نظر روانشناس کودک اگر کودکان و نوجوانان خواب کافی نداشته باشند در فعالیت های اجتماعی و فعالیت های روزانه عملکرد ضعیف و منفی خواهند داشت. بهترین روانشناس کودک تهران بیان می کند که زمانی که کودکان و نوجوانان از خواب کافی برخوردار نباشند ممکن است دچار مشکلات روحی ، مشکلات جسمی ، مشکلات رفتاری ، مشکلات یادگیری و حافظه ، عملکرد ضعیف ، زمان واکنش کند تر از حد طبیعی و .... شوند.

                         

علائم کلی اختلال خواب از دیدگاه مطالعات روانشناسی و طبق نظر روانشناس کودک خوب در کلینیک روانشناسی کودکان چیست ؟

علائم کلی اختلال خواب و به عبارتی مشکلاتی که در خواب دیده می شود از نظر مشاور روانشناس کودکان مرکز روانشناسی کودک می تواند شامل خر و پف کردن کودکان یا خرناس ، مکث تنفس در هنگام خواب ،مشکل در به خواب رفتن کودکان ، مشکل در بیدار ماندن در طول روز ، کاهش در عملکرد روزانه ، وقایعی غیر قابل معمول در خواب ماندن کابوس و... از مواردی است که به آن اشاره شده است.

 

نکاتی برای بهبود خواب کودکان از دیدگاه دکتر روانشناس کودک مرکز مشاوره کودکان انتخاب نو  :

·        طبق نظر بهترین دکتر روانشناس کودک مرکز مشاوره انتخاب نو برای  هر شب یک وقت و برنامه منظم برای خواب تعیین کنید و هر شب بر طبق این برنامه عمل کنید و آن را تغییر ندهید و البته فاصله متغیر در خوابیدن نباید بیشتر از یک و نیم ساعت باشد .

·        طبق نظر دکتر مشاور کودکان تعیین کردن یک متد  آرامش بخش برای خواب مانند کودک خود را حمام گرم کنید یا یک داستان بخوانید که می تواند تاثیر بسیار زیاد و مثبت در خواب راحت کودکان داشته باشد.

·        بر اساس مطالعات روانشناسی کودکان کمتر از شش ساعت قبل از خواب هیچ غذایی و نوشیدنی با کافئین به کودکان  نباید داده شود.

·        اطمینان حاصل کنید که دمای اتاق خواب برای کودکان مناسب است.

·        اطمینان حاصل کنید که میزان نویز در خانه کم است.

·        از دادن وعده های غذایی سنگین و دیر هضم که باعث اختلال در خواب شود در هنگام خواب خودداری کنید.

·        هنگامی که به زمان خواب کودکان نزدیک می شود سعی کنید که یک دوره ی آرامش بخش قرار دهید زیرا فعالیت بیش از حد نزدیک به خواب باعث پریدن خواب کودکان می شود.

 طبق نظر مشاور کودک هنگامی که کودکان به زمان خواب خود نزدیک می شوند  ، نباید تلویزیون ، رایانه ، تلفن همراه ، رادیو یا موسیقی بازی کند. بازی های تلویزیونی و ویدیویی حداقل باید یک ساعت قبل از خواب خاموش شوند.

اگر که رعایت کردن هر یک از موارد بالا برای کودکان شما کافی و موثر  نبود پس باید برای بررسی بیشتر کودک به مرکز مشاوره کودک انتخاب نو مشاوره کودکان و اصول مصاحبه سالم برای آگاه شدن از دلایل اصلی مشکلات خواب و تشخیص دلایل آن و درمان به شیوه مناسب و استاندارد برای ایجاد خواب راحت و صحیح کودکان مراجعه شود.

 

انواع اختلال خواب در کودکان چیست ؟

در این قسمت به انواع اختلال خواب کودکان که توسط بهترین روانشناس کودکان مطرح شده را معرفی می کنیم و این نکته نیز قابل ذکر است که 30% از کودکان به اختلال خواب دچار هستند و ما در زیر به 4 مورد از آن ها اشاره می کنیم.

 

 

1)     مشکلات به خواب رفتن کودکان :

طبق نظر مشاور کودک خوب اگر کودکان در به خواب رفتن مشکل دارند و بعد از زمان زیادی می توانند به خواب فرو روند و یا زودتر از زمانی که باید بیدار شوند از خواب برمی خیزند و در کل ساعت خواب شبانه آن ها کمتر از حد نرمال است پس ممکن است که نشانه اختلال در خواب آن ها باشد روانشناس کودک خوب کلینیک مشاوره بیان می کند که این بی خوابی می تواند نشانه وجود استرس در کودکان باشد و این استرس می تواند به خاطر دلایل مشکلات خانوادگی و نگرانی های مربوط به آن و یا استرس به دلیل مشکلات اجتماعی و یا حتی استرس به خاطر مدرسه و موارد دیگر باشد به همین دلیل کمک گرفتن از یک روانشناس مشاور  می تواند برای تشخیص عمیق دلایل کم خوابی و دلایل استرس کودکان و درمان آن برای کاهش استرس و حل مسائلی که منشا استرس در کودکان هستند و در نتیجه خواب بهتر فرزندان مناسب باشد.

2)     کابوس و خواب های بد در کودکان :

طبق تحقیقات انجام شده کودکان در سنین 6 تا 10 سال با کابوس های شبانه رو به رو هستند و این در بین کودکان در این گروه سنی ممکن است طبیعی باشد و اکثر کودکان و والدین آن را تجربه کنند   اما بعد از گذشت این سنین اگر این کابوس های شبانه که سبب بیدار شدن ناگهانی کودکان و ترس و وحشت آن ها می شود پس نشان دهنده ی اختلال خواب می باشد و باید تحت درمان قرار گیرد زیرا بیدار شدن با ترس و وحشت در هر شب مشکلاتی را برای والدین و خود کودک ایجاد خواهد کرد.

 

3)     راه رفتن در خواب کودکان :

کودکانی که شب هنگام و یا نیمه شب از جای خود بلند شده و در همان حالت خواب راه می روند و ممکن است حتی به مکان هایی بروند که از آن آگاه نباشند . این نوع اختلال نیز هر چقدر که کودکان بزرگ تر شوند و به سنین نوجوانی نزدیک تر شوند کمتر می شود اما خوب تکرار بیش از حد آن و به دلیل این که تغییر مکان آن ها ممکن است خطر ساز باشد باید مورد بررسی قرار گیرند.

 

4)     شب ادراری کودکان :

شب ادراری می تواند دلایل ارثی داشته باشد و حتی ممکن است به خاطر مشکلات جسمی باشد و بتوان آن را با دارو درمانی حل کرد به همین دلیل برای مطمئن شدن از این موضوع که شب ادراری کودک نوعی اختلال باید تعداد دفعات آن نیز مورد بررسی قرار گیرد در صورتی که سن کودک بیش از 5 سال باشد و تکرار آن بیش از دو بار در هفته باشد نشانه ی اختلال ممکن است باشد و باید مورد بررسی جسمی و روانشناختی برای کشف دلایل آن و درمان شب ادراری کودکان  و درمان خواب کودکان شود.