استرس یک بخش معمولی از زندگی همه افراد است و به عنوان ((جنگ و گریز)) برای کمک به دفاع از خود در برابر ادم های دیگر، شرایط و حوادثی که وجود شما را تهدید می کند در انسان ها است. طبق نظر مشاور روانشناسان زمانی که دچار استرس می شوید تغییرات زیر در بدن اتفاق می افتد که شامل بالا رفتن قند خون، گشاد شدن مردمک چشم، بالا رفتن فشار خون، سریع تر شدن گردش خون، سفت شدن ماهیچه های بدن، سریع تر شدن تنفس، تند تر شدن ضربان قلب، تحریک شدن غده هیپوفیز و هیپوتالاموس، ترشح بیشتر ادرنالین، عرق کردن کف دست و پا ، بالا رفتن سطح هورمون کورتیزول خون، ریختن چربی به سیستم خون و تبدیل چربی به کلوسترول می باشد.

از کجا بفهمیم فردی در استرس است؟

با دیدن علامت هایی که در ادامه مطرح می کنیم می توانید بفهمید که فردی در استرس قرار دارد. مواردی نظیر لحن صدا، وضعیت بدنی، خالت صورت استرس دار ، مشت های به هم گره کرده، استفاده از کلمات توهین آمیز، تمایل به حرف زدن از بالا در صحبت با مردم، خنده های بلند، عقاید ثابت خشم آلود، پلک زدن سریع، آه کشیدن، حلقه های سیاه زیر چشم، پایین و بالا تکان دادن سر، عرق ریختن بیش از حد، با انگشتان دست روی چیزی زدن، تکان های تند بدنی، میل به راه رفتن سریع، میل به غذا خوردن سریع، حرف زدن با شما یا گوش دادن به حرف هایتان در حالی که چشمانش دور و اطراف اتاق را جستجو می کند. 

شناسایی منابع استرس خود:

طبق نظر مشاور قبل ازدواج استرس آفرینان یعنی افراد، وقایع و شرایطی که باعث استرس در شما می شوند ، در هر اندازه و شکلی پیا می شوند. برخی از آن ها فیزیکی هستند مانند الودگی و صدا برخی دیگر اجتماعی اند مانند همسایگان پر سر و صدا و برخی دیگر عاطفی مانند مرگ عزیزان و برخی دیگر مسائل حقوقی هستند مانند طلاق و برخی دیگر مالی مانند ورشکستگی و .... برخی از استرس ها مثبت هستند مانند پیدا کردن یک کار تازه، ازدواج، فارغ و التحصیلی از دانشگاه و این ها مواردی هستند که کمتر از استرس های منفی باعث فرسایش سیستم عصبی شما می شوند. برخی از استرس های کوچک روزمره حتی احتمال دارد که شما با آن ها رو به رو شوید و می توانند سرانجام موجب خشم شما شوند و برخی دیگر استرس افرینان عمده هستند که می توانند تاثیرهای مهم عمده بسیار بیشتری در زندگی شما داشته باشند مانند اخراج از کار، دچار بودن به بیماری مزمن ، جدایی از همسر، رو به رو شدن با مرگ نزدیکانو .... استرس افرینان کوچک از آن جایی که مردم همواره با آن ها رو به رو هستند پدیدار می شوند و ممکن است که با آن ها به شکل درستی برخورد نکنید و در نتیجه در طول زمان با مشکلاتی رو به رو شوید و اثرات مخربی بر سیستم عصبی شما داشته باشد. 

طبق مطالعات مراکز مشاوره خانواده هر فردی ظرفیت محدودی برای تحمل استرس، یعنی مقدار استرسی که می تواند بدون نشان دادن علائم تحمل کند. حتی مقاوم ترین افراد ممکن است گاه گاهی ببینند که با استرس بیش از حد رو به رو هستند و برای ایجاد توازن در زندگی خود، باید ببینید که در اطراف شما چه می گذرد. استرس می تواند به اعتیاد تبدیل شود زیرا اگر که از ریزش ادرنالین در خونتان در اثر روبه رو شدن با یک چالش بعد از چالش دیگر لذت می برید به نظر می رسد که از استرس دعوت می کنید و گاهی اگر در جایی استرس نباشد آن را ایجاد کنید. و اگر همه چیز آرام باشد احساس می کنید که حوصله تان سر می رود و در این شرایط خود را باید از این وضعیت اعتیاد نجات دهید. 

کدام استرس ها زهر آلود هستند؟

بعضی از انواع استرس برای زندگی شما زهرآلود هستند که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم.

استرس متراکم:

استرس متراکم استرسی است که در طول زمان متراکم می شود و تا به اندازه ای روی هم تلمبار می شود که دیگر توانایی تحمل آن را ندارید. 

استرس مزمن:

هرگز استرس رهایتان نمی کند و هر روز با آن بیدار می شوید و به خواب می روید. این استرس مزمن است و دائم با شما است. این افراد در حالت مستعد برای خشمگین شدن به سر می برند و در رویارویی با کوچک ترین مسئله سریعا خشمگین می شوند. مثال های دیگر دلایل خشم مزمن عبارت است از : بدهکاری، فقر، همسایگان پر سر و صدا، چاقی مفرط، خشونت خانگی، مشکلات شغلی و ... می باشد. 

استرس مصیبت زدگی:

رویدادهایی مثل سیل، زلزله، حمله تروریستی، سونامی، آتش فشان یا طوفان مردم مصیبت زده می کند. مخصوصا اگر انسان یکی از کسانی باشد که این رویداد ها بلافاصله روی او اثر می گذارند. این رویداد ها معرف وحشتناک ترین انواع استرس ها هستند که زندگی را تغییر می دهند. بعضی از افراد هرگز از استرس مصیبت زدگی رها نمی شوند مانند معلولین که به خاطر جنگ دچار شده اند. 

استرس مراقبتی:

انسان ها دوست دارند همه چیز را کنترل و مراقبت کنند. مردم زمانی که در زندگی افسار همه چیز را در دست دارند احساس امنیت، قدرت و شایستگی بیشتری می کنند اما مشکل اینجاست که زندگی همیشه امکان داشتن این فرصت را به ما نمی دهد. 

سعی کنید شیوه های درست مدیریت استرس را یاد بگیرید تا از ایجاد تاثیرات مخرب در زندگی تان دوری کنید و برای این کار می توانید با مرکز مشاوران در ارتباط باشید.