فوبیا یا هراس نوعی ترس غیر منطقی نسبت به موقعیت ها ، مکان ها ، حیوانات و یا حتی اشیاء می باشد . این ترس شدید در زمانی که فرد با آن شرایط یا شئ خاص رو به رو می گردد ایجاد می گردد . بسیاری از افرادی که برای درمان ترس و فوبیا مراجعه می کنند ، خود از غیر منطقی بودن آن آگاه هستند اما توانایی کنترل آن را در خود نمی بینند . افرادی که دچار فوبیا هستند واکنش هایی همچون : تهوع ، تنفر ، غش و غش از خود بروز می دهند . افرادی که دچار فوبیا می گردند معمولا در شرایط زندگی فردی و اجتماعی به علت این اختلال خود دچار مشکلات فراوانی می گردند که به آنها پیشنهاد می شود برای درمان تخصصی به کلینیک های روانشناسی مراجعه کرده و با پی گیری دقیق برای رفع این مسئله خود کوشش کنند .

علل بروز فوبیا چیست ؟

مشاور روانشناس در مرکز مشاوره علت برخی از فوبیا ها را عوامل ارثی می داند ، افرادی که مادر یا پدر آنها دچار اختلال هراس هسند بیش از دیگران در معرض ابتلا به این اختلال می باشند ضمن آن که کودکان با دیدن واکنش والدین خود نسبت به موقعیت و یا آن مسئله ای که باعث بروز فوبیا در والدینشان می شود ، به شکلی دچار وحشت دائمی از آن شرایط شده که در بزرگسالی نیز در آنها تاثیر می گذارد . یکی دیگر از دلایل بروز فوبیا حادثه و یا شرایطی می باشد که باعث شده فرد از آن موقعیت یا چیز دچار هراش گردد . به عنوان مثال افرادی که در کودکی دچار غرق شدگی گشته اند و یا مورد حمله حیوان و یا شرایط منزجر کننده ای بوده اند ، در بزرگسالی دچار هراس شدیدی در وضعیت های مشابه گشته بی آن که حتی گاهی خود حادثه دوره کودکی را به یاد آورند .

انواع فوبیا از نظر متخصص روانشناس

-         هراس از مکان های باز : افرادی که دچار این نوع فوبیا هستند در کلینیک مشاوره از هراس شدیدی که در زمان قرار گرفتن در مکان های عمومی و در بین جمعیت در آنها ایجاد می شود صحبت می کنند . این افراد معمولا احساس می کنند توانایی خروج از منزل را نداشته و به سختی می توانند در مکان های عمومی حضور یابند . این افراد در صورت عدم درمان به موقع توانایی اشتغال و معاشرت های اجتماعی را از دست داده و دچارافسردگی می گردند .

-         ترس از سخرانی عمومی : این اختلال معمولا در دوره نوجوانی و جوانی به سرعت خود را در موقعیت هایی که فرد مجبور است در مقابل افرادی صحبت کند و یا در کلاس درس پاسخگوی سوال معلم به صورت انفرادی باشد ، خود را نشان می دهد . افرادی که دچار این اختلال هستند در زمان صحبت کردن دچار لرزش شدید دست ، عرق کردن و حتی گاهی غش شده و تلاش می کنند تا به شدت از محیط هایی که باید در آن کاری را به شکل فردی انجام دهند و ر آن صحبت کنند کناره گیرند .

-         فوبیا اجتماعی : نام دیگر این اختلال ، اختلال اضطراب اجتماعی می باشد . کسانی که دچار این نوع اختلال می باشند در ساده ترین کارهای خود همچون ک خرید کردن ، دیدن افراد جدید و پاسخ دادن به تلفن نیز احساس ترس و فشار می نمایند . آموزش مهارت های ارتباطی می تواند در تغییر شرایط این افراد بسیار موثر بوده و آنها را با آشنا کردن با مهارت های مختلف برای برقراری ارتباط و معاشرت به شکل عادی از این هراس فلج کننده ، خارج نماید .

-         ترس از ارتفاع : این نوع فوبیا معمولا قابلیت کنترلی بیشتری برای افراد دارد زیرا کافی است تا از محیط هایی با ارتفاع بالا مثل کوه یا ساختمان های بلند کناره گیرند . این افراد عمدتا در ارتفاعات دچار سرگیجه و تهوع می گردند . افرادی که دچار نوع خاصی از این نوع فوبیا هستند معمولا از پرواز کردن با هواپیما نیز در ترس هستند .

-         ترس از حیوانات : این نوع هراس معمولا در اثر تجربیات وحشت آور دوره کودکی در افراد ایجاد می گردد . کسانی که دچار این نوع از هراس هستند معمولا درکودکی از طرف حیواناتی همچون سگ و گربه مورد حمله قرار گرفته اند .

تاثیرات شرکت در مرکز گروه درمانی برای درمان فوبیا

گروه درمانی یکی از راه های کم هزینه و تاثیر گذاری می باشد که امروزه در بسیاری از مراکز مشاوره مورد توجه متخصصین روانشناس قرار گرفته است . در گروه درمانی برای درمان فوبیا افرادی که این اختلال را در شرایط گوناگون دارند در کنار یکدیگر در مرکز روانشناسی جمع شده و توسط دکتر مشاور به یکدیگر معرفی می گردند . افراد درباره مسئله خود و حالتهایی که در اثر هراس دچار آن می گردند با یکدیگر صحبت کرده و در طی جلسات از همراهی و هم فکری یکدیگر بهره مند می شوند . تاثیری که این گروه های روانشناسی بر افراد دارد این است که خود را در این مسئله تنها احساس نمی کنند و در کنار درمان روانشناسی از حمایت روحی و روانی افراد دیگر نیز بهره مند می شوند .

مشاور روانشناس به این گروه از افراد آموزش می دهد تا به مرور زمان از حساسیت زدایی استفاده کرده و به مرور زمان با موقعیتی که در آن دچار ترس و وحشت هستند ، کنار آیند . تکنیک های ایجاد آرامش در زمانی که فرد دچار حمله های هراس می گردد از دیگر وظایف متخصص روانشناس می باشد که در بهترین کلینیک های روانشناسی آموزش داده می شود .