ازدواج در مولفه های فردی و اجتماعی تاثیرات مهمی دارد و طبق تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است افراد متاهل به طور متوسط سلامت روانی بالاتری نسبت به افراد مجرد دارند و کارکرد روانی و جسمانی بهتری دارند. البته این امر به این بستگی دارد که آیا ازدواج موفق و سالم دارید یا نه . زیرا که ازدواج نا موفق نمی تواند چنین تاثیرهایی را به همراه داشته باشد. ازدواج موفق احتمال مبتلا شدن افراد به افسردگی، الکل و خودکشی را کاهش می دهد و سلامت روانی بهتر می شود. ازدواج زمینه مناسبی برای ارضای نیازهای فیزیولوژیکی و روانی فردفراهم می کند و یکی از آن ها رابطه جنسی است و برقراری رابطه جنسی در چهارچوب خانواده مناسب ترین الگوی رفتار جنسی است.و بی توجهی به این نیاز منجر به احساس تنیدگی و فشار روانی می شود.

طبق نظر روانشناس خوب علاوه بر آن ازدواج در ارضای نیازهای روانی و عاطفی نیز موثر است . دوست داشته شدن و مورد تمجید قرار گرفتن در روابط میان همسران عزت نفس آن ها را افزایش می دهد و به شادکامی و ارتقای سطح رضایت از زندگی آن ها کمک می کند. همچنین احساس همدلی و درک در میان همسران، میزان فشار روانی حاصل از روی دادهای استرس زای زندگی را برای هر یک از آن ها کاهش می دهد 

افزایش توان خانواده در برابر فشار ها و بحران های زندگی:

توان مقابله خانواده با احران های زندگی  از طریق تصمیم قدرت، یکپارچگی خانواده، حمایت و پشیبانی اعضای خانواده از یکدیگر، افزایش می یابد. در خانواده درمانی این موضوع وجود دارد که آن چه یک خانواده بهنجار را از خانواده نا بهنجار متمایز می کند فقدان مشکلات نیست بلکه وجود یک ساختار قدرتمند و کار آمد برای حل کردن مشکلات است. خانواده های نا سالم در شرایط بحرانی به جای حمایت از یکدیگر و کمک برای حل معضلات روش سرزنش را انتخاب می کنند در حالی که سرزنش افراد در این شرایط به جز تخریب روحی و قدم گذاشتن به سمت رفتارهای نا مطلوب چیزی ندارد. و به همین دلیل است که خانواده باید برای کنار آمدن با موقعیت های بحرانی انعطاف پذیری لازم را داشته باشند  در خانواده هایی که از یکدیگر فاصله می گیرند، افراد خشک هستند و در نتیجه اعضای خانواده نمی توانند در مواقع بحرانی حمایت لازم را نسبت به یکدیگر داشته باشند. و در خانواده های در هم تنیده مرز بین افراد مبهم است و زمانی که اتفاقی می افتد اعضای خانواده واکنش های نا معقولی از هم نشان می دهند و با هم درگیر می شوند. 

هدایت رفتار ها در خانواده:

بر اساس مطالعات مراکز مشاوره ازدواج برای حفظ سلامت روان در خانواده باید به افراد تفهیم شود که خانواده و اولیوت های آن مهم تر است و باید هر کدام از افراد نقشی را در رسیدن به این اهداف کلی داشته باشند. 

شناخت تفاوت ها:

شناخت تفاوت ها در اعضای خانواده به آن ها کمک خواهد کرد تا در قضاوت نسبت به یکدیگر عادل باشند و بتوانند تفاوت در نحوه واکنش یکدیگر را در بحران ها و تغییرات ایجاد شده در شرایط زندگی درک کنند.

تنظیم مرز ها در خانواده:

تعیین مرز ها در خانواده در واقع میزان تماس فرد را با دیگران نظیم می کند و این مرز ها دامنه ای از خشکتا مبهم دارند . مرز های خشک بسیار محدود کننده هستند و منجر به فاصله گیری افراد از هم می شود و به همین دلیل افرادی که از هم فاصله می گیرند منزوی و خشک می شوند. ولی این مرز ها جنبه های مثبتی دارد مثل این که برای افراد ایجاد استقلال می کند رعایت کردن میزان این مرز ها می تواند نتیجه مثبتی را برای افراد خانواده به همراه داشته باشد.

وجود روحیخ قدردانی در اعضای خانواده:

یکی از اصول تقویت سلامت روانی در خانواده اصل وجود روحیه قدردانی و سپاسگذاری در میان اعضای خانواده است و به این صورت که زمانی که افراد خانواده کار هر ند کوچکی برای خانواده و رشد آن انجام می دهد از او قدردانی می کنند و این قدر دانی ممکن است که کلامی یا غیر کلامی باشد.

ایجاد احساس ارزشمندی و عزت نفس در یکدیگر:

خانواده نخشتین جایی است که باعث پرورش عزت نفس در افراد می شود در بستر خانواده،همسران باید تلاش کنند به گونه ای برخورد کنند که در طول زندگی مشترک شان عزت نفس یکدیگر حفظ شده باشد. در خانواده سالم افراد ارتباطات صحیح و صادقانه ای با یکدیگر دارند و تفاوت های فردی یکدیگر را می پذیرند و عواطف خود را آشکارا ابراز می کنند.

برخورداری از مهارت های ارتباطی:

مهارت های برقراری ارتباط صحیح و توانایی صحبت کردن به ویژه در خصوص مسائل و مشکلات خانواده، مهم ترین ویژگی خانواده سالم است. در یک رابطه خوب طرفین می توانند به طور شفاف در مورد تعارضات گفتگو کنند و در این مواقع آن ها بر روی مسئله  و مشکلی که در آن لحظه دارند متمرکز می شوند و فقط درباره آن صحبت می کنند و به جای شکایت، سرزنش، انتقاد و غر زدن ، خواسته هایشان را آرام مطرح می کنند.

در خانواده سالم نقش ها سالم هستند و فرزندان از پدر و مادر الگو می گیرند و نقش ها انعطاف پذیر هستند و حرکت آرام و آهسته است و تبادل افکار با یکدیگر دارند و روابط آن ها ملایم است. خانواده سالم و موفث مجکوعه ای است که در آن، همه اعضا موفق هستند و همه مناسبات بین آن ها روال طبیعی و موفقی دارد. اعضای این خانواده می توانند با مشارکت در جهت رفع نیاز های فردی و جمعی تلاش می کنند. برای دستیابی به خانواده موفق نمی توان آن را بدون هیچ تلاشی به دست آورد اما تحقیقات روانشناسی نشان داده است که رعایت کردن موارد بالا و آشنایی با مهارت ها و تلاش در جهت داشتن خانواده موفق می تواند بسیار با ارزش باشد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با متخصصان مجرب در مرکز مشاوره در ارتباط باشید و راهنمایی های لازم را در این زمینه و تقویت ارتباطتان در خانواده را  از آن ها دریافت کنید.