برخی از والدین هنگامی که با بعضی از رفتارهای خود مختارانه کودک رو به رو می شوند او را لجباز خطاب می کنند ، اما سوال اساسی این است که مرز دقیق بین طبیعی بودن و غیر طبیعی بودن استقلال طلبی و حرف نشنوی کودک کجاست ؟ مرکز مشاوره کودک انتخاب نو به عنوان بهترین مرکز مشاوره کودک تهران دارای مشاوره کودک با همکاری متخصص روانشناس کودک در تهران است و به .والدین در خصوص لجبازی فرزندانشان و دیگر مشکلات شایع کودکان کمک می کند.

چه زمانی می توانیم بگوییم که کودک لجباز است ؟

طبق مطالعات روانشناسی و مشاوره کودک در مرکز روانشناسی کودک انتخاب نو در زمینه اختلالات کودکان اگر فرزندانتان چهار مورد از رفتار های زیر را به مدت 6 ماه متوالی از خود نشان دهد ؛ لجباز محسوب می شود و همچنین در ارتباط او با مادر و پدر و دیگر افراد مانند معلم و همسالان مشکل ایجاد می شود و حتی باعث تاثیر گذاری در تحصیل و ارتباطش با دیگران می شود. در زیر به رفتارهای ذکر شده اشاره می کنیم که عبارت اند از :

پرخاشگری : کودک لجباز پرخاشگر است و اگر خواسته اش بر آورده نشود و یا دستوری داده شود خشمگین شده و نمی تواند آن را کنترل کند.

مشاجره کردن : کودک لجباز مدام در حال بگو مگو کردن و جر و بحث با والدین یا افراد دیگر می باشد.

مخالفت کردن : زمانی که از کودکی عادی چیزی خواسته می شود و یا دستوری به او داده می شود ، ممکن است آن را انجام دهد و یا با تاخیر انجام دهد ؛ اما کودکان لجباز به صورت مستقیم و آشکار با در خواست بزرگ تر ها مخالفت می کند و در مقابل آن  مقاومت می کند.

ناراحت کردن عمدی دیگران : کودک لجباز با وجود این که می داند که اگر رفتار خاصی را از خود نشان دهد موجب ناراحتی و آزار دیگران می شود ، اما آن کار را به عمد انجام می دهد.

سرزنش دیگران : کودک لجباز معمولا مسئولیت رفتار های خود را نمی پذیرد و دیگران را بابت رفتار نادرست و اشتباهات خود سرزنش می کند و آن ها را مقصر می داند.

زود رنج بودن : کودک لجباز با وجود همه نافرمانی ها بسیار زودرنج و حساس است و سر مسائل جزئی فوری آزرده و دلخور می شود و به نوعی از همه توقع دارد.

انتقام جویی و کینه توزی : کودک لجباز در کنار ناراحت کردن های دیگران در درونش میل به انتقام گرفتن از دیگران و در فرصت های مختلف سعی می کند از آن ها انتقام بگیرد.

روانشناس کودک علائم گفته شده را  با رفتار هایی چون گریه کردن ، جیغ کشیدن ، فریاد زدن ، پا به زمین کوبیدن ، کتک زدن ، بهانه گیری ، خرابکاری ، جر و بحث که علت همه این رفتارها حرف نشنوی و نافرمانی شدید است ، معرفی می کند.

 



بر اساس گفته های دکتر روانشناس کودک همه کودکان تا حدی نافرمانی و سرکشی را از خود نشان می دهند و تنها تعداد کمی از کودکان لجباز محسوب می شوند. شما با استفاده از مشاوره کودکان در کلینیک روانشناسی کودک توسط بهترین دکتر روانشناس کودک در تهران با اصول و مهارت های لازم برای مدیریت نا فرمانی طبیعی کودک آشنا شوید تا بتوانید ضمن مدیریت کردن نافرمانی طبیعی کودک ، از بروز اختلال یا مشکل لجبازی در او نیز پیشگیری کنید. چرا که بیشترین علت بروز لجبازی در کودکان ، رفتار ها و خطاهای خود والدین می باشد.

علت لجبازی کودکان چیست ؟

طبق نظر روانشناس کودک خوب شاید در ابتدا مشکل لجبازی فرزندانتان گمان کنید که عامل اصلی خود کودک است اما بیشترین عامل مربوط به خود والدین می باشد. قطعا در به وجود آمدن این مشکل تنها یک عامل دخیل نیست و مجموعه عوامل در شروع و تداوم لجبازی کودک نقش دارند . عوامل مربوط به خانواده مانند عدم توجه به کودک ، اشتباه در دستور دادن ، تنبیه جسمانی و روانی کودک ، ناهماهنگی تربیتی ، الگوبرداری از والدین ، تنش و تعارضات خانوادگی ، سبک تربیتی سختگیرانه یا آسان گیر و .... عوامل مربوط به کودک مانند بدعنق بودن ، وراثت ، پسر بودن ، وراثت ، گرسنگی و بیماری و ناهنجاری دستگاه عصبی و ....

مشاور روانشناس بیان می کند که والدینی که روش تربیتی سختگیرانه ای دارند ، احتمالا دارای انتظارات غیر منطقی از کودکشان هستند و ممکن است از تنبیه هم استفاده کنند در مقابل والدین که سبک تربیتی سهل گیرانه دارند ، احتمالا توجه افراطی به فرزندشان خواهند داشت می تواند در لجبازی کودک نقش داشته باشد. اشتباه در نحوه دستور دادن ، توجه به رفتارهای نامناسب و در مقابل عدم توجه به رفتارهای مناسب کودک ، آسیب روانی خود والدین مانند افسردگی و اضطراب ، ناهماهنگی در تربیت همگی مربوط به خانواده و والدین می باشند که موجب ایجاد لجبازی در کودک می شوند.

بهترین روانشناس کودک کلینیک مشاوره کودک یرخی از عوامل مربوط به کودک نیز وجود دارد که البته خود کودک اختیار و سهمی در بروز آنها ندارد. به عنوان نمونه ، در کنار عامل وراثت ، برخی از کودکان از لحظه تولد بدعنق بودن و بی قراری از خود نشان می دهند نوزاد اصولا بعد از هر بی قراری و گریه کردن جهت برطرف کردن نیازش مانند گرسنگی و دریافت سیر آرام می شود. اما برخی دیگر بعد از رفع نیازشان آرام نمی شوند. تحقیقات فیزیولوژی اعصاب هم نشان می دهد که پایین بودن مقادیر سروتونین و اپی نفرین ، بالا بودن تستوسترون و ناهنجاری های دستگاه عصبی می تواند در خلق و خوی کودک و رفتارش تاثیر گذار باشد.