طبق مطالعات مرکز مشاوره تهران عصبانیت و پرخاشگری از مواردی هستند که می تواند در ارتباط با دیگران مشکلاتی را ایجاد کند و زمانی که حرف از کودکان باشد این تاثیر زیاد تر خواهد بود. زمانی که رفتار و خصوصیاتی از همان دوران کودکی در تربیت فرزندتان ایجاد شود به احتمال زیادی در بزرگسالی یز همان خلق و خو وجود خواهد داشت و از آن جایی که عصبانی در هر شرایطی مناسب نیست باید مورد از همان ابتدا بچه ها چگونگی مدیریت خشم و عصبانیت خود را یاد بگیرند و در بزرگسالی نیز با همین سبک پیش بروند. زمانی که کودک از همانابتدا با این مهارت ها آشنایی نداشته باشد و احتمال این که در بزگسالی با مشکل مواج شود زیا است. وقتی کودک احساس کند که او را درک نکرده اند و در حقش بی عدالتی شده است و احساس امنیتش را از دست بدهد، خشمگین می شود. احساسات منفی مختلفی مانند احساس نادیده گرفته شدن، حس حقارت و بی عدالتی، در کودک جمع می شود و یک تحریک کوچک نیز می تواند به شدت کودک را خشمگین نماید. زمانی که کودکتان عصبانی است رعایت کردن موارد زیر می تواند مفید واقع شود .

اول این که خودتان خونسرد باشید.

اگر که شما حالتان خوب باشد و خوشحال باشید فرزدانتان نیز حال خوب و خوشحالی خواهند داشت و اگر ببینند که والدینشان عصبانی هستند آن ها نیز کج خلقی خواهند کرد. در صورتی که حال خوبی ندارید و عصبی هستید سعی کنید که با تکنیک های آرام سازی بدن و تنفس غلبه بر استرس و اضطراب را یاد بگیرید. روش که شما برای مدیریت عصبایت و استرس هایتان استفاده می کنید الگویی هستد برای کودکانتان . از شما آن را یاد خواهند گرفت و به همین دلیل حواستان باید باشد که ابتدا خودتان آرام و خونسرد باشید.

دوم این که خشم کودکتان را بپذیرید.

سعی کنید که به احساسات کودکتان احترام بگذارید و آن ها را قبول کنید. زمانی که شما آن ها را درک کنید احساس بهتری خواهند داشت ولی زمانی که ببینند شما آ ها را درک می کنید و احساساتش را نمی دانید بیشتر عصبانی و تحریک خواهند شد. از این رو سعی کنید که احساسات فرزندتان را در شرایط مختلف بشناسید و برای آن ها اسم در نظر بگیرید و با بیان آن ها فرزندتان را آگاه کنید که حالش خبر دارید و او را درک می کنید. 

سوم این که کودکتان را از احساسش آگاه کنید.

طبق نظر مشاور خانواده خوب اگر که کودک شما یاد بگیرد که احساساتش را بیان کند و حس های منفی اش را به زبان بیاورد کمتر احتمال بروز پرخاشگری خواهد بود. همانطور که در مورد قبلی نیز بیان کردم اسم گذاری روی احساسات می تواند بسیار مفید باشد. برای مثال من فکر می کنم که تو از این رفتار خشمگین شدی و ..... سعی کنید که با فریاد زد او را از عصبانیتش منع کنید شما باید با آرامی و خونسردی و با قاطعیت تمام و جملات شمرده به کودک پرخاشگرتان بفهمانید که کار زشتی کرده است و رفتارش را دوست نداشتید.

گفتگو :

بحث و گفتگو کردن درباره ی احساسات مثبت و منفی کودک بین والدین و فرزندان باعث می شود که خود را بهتر بشناسد و بداند که چرا این احساسات در او بروز داده اند. همچنین صحبت درباره احساسات باعث می شود که به کودک یادآوری شود که از احساساتش حرف بزند و روش های مناسب دیگر برای ابراز آن پیدا کند. در چنین شرایطی است که کودک با امنیت کامل می تواند احساسات خوب و بد خودش را بشناسد و روش های مناسب برای مدیریت آن را پیدا کند و به شکل درست و اصولی آن را بروز دهد.

کنترل عصبانیت و پرخاشگری یکی از چالش هایی است که امروزه بسیاری از بزرگ تر ها نیز با آن درگیر هستند و اگر که از همان کودکی به ما درباره آن حرف می زدند اکنون شرایط بهتری را داشتیم. اما برای یادگیری هیچ زمان دیر نیست و از آن جایی که در قسمت بالا نیز مطرح کردیم، کودکان از والدینشان بسیاری از رفتار ها را الگو برداری می کنند و به همین دلیل ما باید به رفتارهای خودمان بیشتر آگاه باشیم و مهارت های لازم را برای کنترل پرخاشگری و عصباین به کار ببریم تا کودکانمان نیز این روش را یاد بگیرند. اما در کنار آن رعایت کردن موارد بالا نیز ضرورت دارد.

با پیشرفت دانش مشاوره روانشناسی فرزند پروری به عنوان یکی از مهم ترین موارد در نظر گرفته شده است زیرا که بسیلری از موارد از همین دوران اغاز می گرددواهمیت زیادی در آینده فرزندان دارد. والدین باید خود را با این مهارت های فرزند پروری آشنا کنند و از آن ها در زندگی شان استفاده کنند. معمولا کودکانی که عصبانی می شوند، و نمی توانند خشم خود را کنترل کنند و به شکل مناسبی بروز دهند، نارضایتی بیشتری از زندگی خواهند داشت و در بزرگسالی زندگی آن ها از کیفیت پایین تری برخوردار خواهد بود. همچنین به دلیل این که مهارت های ارتباطی لازم را ندارند، خطر گرایش آن ها به برخی از ناهنجاری های رفتاری بیشتر می شود. در صورتی می توانید الگوی مناسبی برای فرزد خود باشید که بتوانید خشم را به روش مناسب بروز داد و کنترل کنید. پرخاشگری و خشونت به طور طبیعی در همه کودکان وجود دارد اما شیوه های رفتاری والدین موجب تعدیل این خشم و برز سالم آن می شود. همانطور که می بینید این موضوع از همیت ویژه ای برخوردار است و به همین دلیل توصیه می شود که در زمینه یادگیری مهارت های فرزند پروری با فردی متخصص در این زمینه مشورت نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر با در ارتباط باشید.