نشخوار فکری به عنوان افکار سمج، چرخان و افسرده کننده که پاسخی به خلق پایین است،شناخته می شود. نشخوار فکری به طبقه ای کامل از افکار اشاره می کند که تمایل به تکرار دارند نشخوارهای فکری افکارهایی هستند که به حوادث یا ماهیت خلق افسرده مربوط هستند و هدف مدار نبوده و زمانی که فرد مشغول نشخوار فکری است از لحاظ اجتماعی با محیط همخوانی و مشارکت ندارد. در واقع می توان گفت که نشخوار فکری به عنوان افکاری مقاوم و عود کننده تعریف می شود که گرد یک موضوع معمول دور می زند و این افکار به طزیق غیر ارادی وارد آگاهی می شوند و توجه را از موضوعات مورد نظر و اهداف فعلی منحرف می سازند. 

افرادی که نشخوار فکری دارند، بدون آن که به حل مشکل بپردازند، خود را از دیگران جدا می کنند و درباره ریشه ناراحتی خود فکر می کنند البته این افکار برای هر فرد غمگینی پیش بیاید ولی برخی از افراد تمایل بیشتری دارند تا معنا ، علل، و نتایج نشانه های خود فکر کنند. بدون آن که برای هدایت موقعیت یا تمرکز زدایی خود عملی انجام دهند. افراد مبتلا به افسردگی اساسی ممکن است امیدوار باشند که نشخوار فکری به آن ها برای حل مسئله و رهایی از نشانه ها کمک کند ولی مطالعات نشان می دهد که افرادی که وارد نشخوار فکری منفعلانه می شوند کمتر از حل مسئله فعال و طراحی شده در مقابله با حوادث منفی زندگی استفاده می کنند. 

نشخوار فکری چه پیامدهایی را به همراه دارد؟

نشخوار فکری زمانی است که نمی توانید ذهن خود را متوقف کنید و تفکرات خارج از کنترل هستند و به شمل مزاحم از بین نمی روند. وقتی همه چیز در اطرافتان به هم ریخته و به دلیل حجم زیاد تفکرات آشفته در ذهن نمی توانید به درستی فکر کنیدو نشخوار فکر یعنی بر روی هر آن چه که می توانست باشد، اتفاقی که باید می افتاد یا اگر چنین بود و چنان نبود و در تمامی موقعیت ها متمرکز می شوید. زمانی که بیش از حد فکر می کنید و نشخوار فکری دارید، ذهنتان در چرخه ها فکری بد گیر می کند و به همین دلیل احساس خستگی خواهید کرد زیرا که مغزتان متوقف نمی شود. فکر کردن بیش از حد باعث استرس، نگرانی، افسردگی و سایر اختلالات روحیه ای می شود. وقتی نشخوار فکری را شروع می کنید کنترل و یا حتی توقف آن سخت می شود و برخی از پیامدهایش را در ادامه مطرح می کنیم.

حل مسئله ضعیف:

یکی از مهم ترین آسیب های نشخوار فکری آن است که فرد فکر می کند قادر به حل مشکلش نیست. به خصوص به نظر می رسد نشخوار فکری به فرایند حل مسئله آسیب می زند و باعث می شود که فرد مشکل را به عنوان مسئله غیر قابل حل ارزیابی کند و از به کار بردن راه حل های موجود غفلت کند. 

انگیزه پایین:

طبق مطالعات مرکز روانشناسی ازدواج و خانواده مقابله با افسردگی از طریق نشخوار فکری به انگیزش آسیب وارد می کند و مانع رفتار موثر شده و نهایتا حل مسئله را نیز دچار آسیب می کند. در واقع نشخوار فکری موجب سستی انگیزه و ابتکار افراد می شود. و این نشخوار ها فاقد کارآمدی و قدرت مشارکت در رفتارهای موثر هستند. 

تمرکز و شناخت به هم ریخته:

نشخوار فکری در افراد به عملکرد و وظایف شناختی آسیب وارد می کند و باعث می شود که فرد عملکرد بدی داشته باشد و خطر کاهش عملکرد تحصیلی و حرفه ای در این افراد وجود دارد.

بی خوابی:

بی خوابی زمانی ایجاد می شود که فرد نتواند تفکرات خود را متوقف کند و شاید تمام روز خسته شده باشید ولی شب زمان استراحت نمی توانید بخوابید و سیلی از افکار به شما حمله می کند و نمی توانید آن ها را کنترل کنید و در نتیجه بی خوبی سراغ شما می آید.

زندگی همراه با اضطراب:

اگر تا وقتی درباره شرایط آینده یا اتفاقی که هنوز نیفتاده برنامه ریزی و فکر نکنید آرام نمی شوید و این نشان می دهد که شما در ذهنتان به دام افتاده اید اکثر افراد نمی توانند از فکر کردن دست بردارند و اگر افکار باعث اضطراب در شما می شود و از ناشناخته ها می ترسید و نیاز به کنترل دارید یعنی در دام ذهن افتاده اید.

سر درد:

فکر کردن بیش از حد و چند باره به مسائل سردرد را ایجاد می کند زیرا که ذهن نمی تواند استراحت کند و سردرد نشان دهنده این است که نیاز به استراحت و آرامش دارید و در این شرایط است که باید تکنیک های لازم برای آرام ساختن ذهن وبدنمان را یاد بگیریم. 

خستگی:

تجزیه و تحلیل بیش از حد همه چیز:

طبق مطالعات مشاوره آنلاین نیاز به کنترل ذهن را در خود فرو می برد و یکی از مشکلات اصلی ایجاد عادات نشخوار فکر است. نیاز به کنترل هه چیز یعنی شما سعی می کنید آینده نا معلوم را برنامه ریزی کنید. و از شکست می ترسید و نسبت به کاری که می کنید تا از اتفاقات بد آینده جلوگیری کنید و دچار وسواس فکری می شوید. و شما در لحظه زندگی نمی کنید و اضطراب زیادی دارید زیرا ذهنتان درگیر همه چیز است. کسی که مسائل را بیش از حد تجزیه و تحیلی می کند به راحتی نمی تواند تغییرا بپذیرد و نتیجه آن مهارت های ضعیف تصمیم گیری به دلیل عدم قطعیت است.

خستگی:

اگر زیادی جسم و ذهنتان را درگیر مسائل مختلف کنیم، احساس خستگی می کنیم. خستگی نشان می دهد که بدن نیاز به استراحت دارد. اگر همیشه در حال فعالیت فیزیکی و ذهنی باشید، فرسودگی روانی رخ می دهد. 

همانطور که می بینید نشخوار فکری شرایط سختی را برای افراد ایجاد می کند و سبب می شود که فرد زندگی رضایت بخشی نداشته باشد. در نتیجه روابط بین فردی، عملکرد اجتماعی و شغلی و کاری را تحت تاثیر منفی قرار می دهد و همانطور که گفتیم شرایط دشواری را ایجاد می کند. یکی از اصول اساسی در موفقیت زندگی داشتن احساس رضایت در زندگی است. برای کسب اطلاعات بیشتر و درمان های لازم در این زمینه با مراکز مشاوره خوب در ارتباط باشید.