اضطراب هم جسم و هم ذهن را تحت تاثیر قرار می دهد . در واقع اغم از این که اضطراب به کودک و بزرگ سال، مرد یا زن، انسان شاغل یا بیکار و مانند آن مربوط باشد، آثار و علائم آن تقریبا نزد همه یکسان است با این تفاوت که هر کس با توجه به ویژگی های شخصیت خود را در ابراز این علائم با دیگر تفاوت دارد. طبق مطالعات کلینیک مشاوره بعضی از افراد فقط عکس العمل های رفتاری نشان می دهند مثل مواظبت های بیش از حد ، تحریک پذیری، بیقراری، وابستگی مفرط، اشتغال خاطر یا محدود شدن فعالیت و تمرکز حواس و بعضی بیشتر واکنش های احشایی در یک یا چند دستگاه بدنی دارد. اختلالات اضطرابی در سه سطح جسمی، رفتاری و ارتباطی تاثیر می گذارد. 

اضطراب در جسم:

بررسی شاخص های فیزیولوژیکی اختلالات اضطراب نشان می دهد که افراد مضطرب در ضربان قلب، فشار خون و تنفس دچار تغییر می شوند. یعنی هنگامی که فرد مضطرب است ضربان قلب و فشار خون افزایش یافته و بحرلن های تنفسی روی می دهد.تنگ شدن عروق موجب خشک شدن دهان و پریدن رنگ می شود . انقباض های مری ، احساس وجود گلوله ای را در گلو ایجاد می ند. و گاهی برز اختلال در مکانیزم های بلع به استفراغ منجر می شود و حتی باعث تکرر ادرار در فرد می شود. 

طبق نظر متخصص ازدواج و خانواده اختلال های جسمانی می تواند به منزله ی نقابی برای پنهان کردن حالات اضطرابی محسوب می شوند، بنابراین هرگاه با سردرد ها ، دل درد ها، و یا اختلال های هاضمه مواجه شویم باید اختلال وجود یک حالت اضطرابی را در نظر بگیریم. اضطراب همچنین می تواند باعث اختلالات خواب و روان و بی اشتهایی شود. وحشت زدگی شبانگاهی نیز نشان دهنده ی جنبه ی خاصی از اضطراب است که در خلال آن یک بحرا وشت زدگی واقعی به وقوع می پیوندد و بروز مکرر این اختلال معمولا نشانه ی یک اضطراب گسترده است . بیدار شدن نابهنگام صبحگاهی نیز از نشانه های اضطراب فرد است و مسئله در آمیختگی و افسردگی و اضطراب را مطرح می کند. 

اضطراب در رفتار:

طبق نظر مشاوران خانواده خشم به عنوان یک شیوه بیان اضطراب بسیار فراوان است و در اکثر مواقع وجود یک اضطراب شدید ، فرد نه تنها دچار ناپایداری هیجانی شدید می گردد بلکه در برابر جزیی ترین سرزنش ها یا تذکر ها حساسیت نشان داده و به صورت مکرر دچار خشم می شود. هنگام بروز بحران های اضطرابی فرد ممکن است به تخریب گری بپردازد ، از مهار، دچار خشم می شود و از مهار کردن خود ناتوان باشد و اطرافیان را مجبور کند تا نقش مهار کننده ر ایفا کنند. بحران های اضطرابی باعث درماندگی شدید در فرد می شود و این نکته را برجسته می کند که اضطرابی عمق وجود فرد را فرا گرفته است. 

در این مواقع رفتار فرد مغشوش و نا منظم است و گذر از یک فعالیت به فعالیت دیگر دیده می شود. بدون آن که هیچ یک از ان ها رغبت وی را براگیراند یا انگیزه ای را در او ایجاد کند .طبق نظر متخصص ازدواج  تعدد رفتارهای اجتنابی گویای از هم پاشیدگی رفتار فرد مضطرب است. در نهایت اختلال های حرکتی متعددی که ممکن است به درجات مختلف با اضطراب توام باشند. در لی این تظاهرات حرکتی اضطراب می توان اتوانی مهار حرکتی را قرار داد که بر اساس بی نظمی حرکات، لرزش و ... قابل مشاهده است. در چهار چوب آن می توان ناخن جویدن، کندن موی سر و .. را دید.


اضطراب در سطح اجتماعی:

طبق مطالعات مشاوران خانواده هنگامی که فرد با اضطراب دست به گریبان است هرگونه رابطه دیگر مجموعه امکانات بیانی و ارتباطی فرد را دچار بازداری می کند. رفتارهای اجتنابی نیز از دیگر رفتارهایی است که فرد ممکن است در برابر اضطراب از خود نشان دهد. این رفتارها شیوه ای هستند که فرد برای اجتناب از موقعیت هایی که اضطراب شدیدی را در وی بر می انگیزد، به کار می برد. رفتار دیگری که فرد مضطرب ممکن است از خود بروز دهد وابستگی است. وابستگی اضطراب آمیز شیوه ی دیگری است که فرد به منظور اجتناب از موقعیت های اضطراب بر انگیز و حمایت از خود در برابر ان ها به کار می برد. در این مواقع فرد نوعی وابستگی افراطی از خود نشان می دهد که هموارخ توام با نارضایتی است و اطرافیان را در عین حال نا خشنود و آزرده می کند و این وابستگی ها می تواند به صورت الگوی رفتاری قالبی و یکنواختی در آید و فرد در رابطه با دیگران به آن متوسل شود. که چنین الگوی رفتاری موجب می شود تا دیگران فرد را از خود برآیند. 

توانایی تمرکز و قدرت حافظه بر اثر اضطراب دچار اختلال می شوند در اواع اختلالات اضطرابی آگورافوبیا ممکن است ناتوان کننده ترین نوع باشد. چون وجود آن به طور قابل ملاحظه ممکن است در توانایی شخص برای عملکردهای اجتماعی یا موقعیت های شغلی خارج از خانه تداخل نماید. 

نشانه های روان شناختی اضطراب عبارت اند از:

دلواپسی، تحریک پذیری، هراس، بی تابی، احساس خطر، بی قراری، ترس، نا توانی در حفظ آرامش ، دشواری در تمرکز، مشکلات خواب و فقدان لذت است.  

نشانه های جسمانی عبارت اند از:

خشکی دهان، سرخ شدن، تهوع و استفراغ، غش و ضعف، اسهال، یبوست، سرگیجه، تنش عضلانی، تکرر ادرار، تحرک بیش از حد، مشکلات جنسی، لرزش، تپش قلب، افزایش ضربان قلب، آه کشیدن، تنفس سریع و تند، تعریق، تنفس های کوتاه، رنگ پریدگی و احساس خفگی است.همانطور که می بینید به شکل های مختلفی اضطراب نوجوان و بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد و برای کاهش آن و درمان موثر و برای کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک مشاوره در ارتباط باشید.