او گمان می کند که شما به او صدمه خواهید زد و یا از او سوء استفاده می کنید و یا او را فریب می دهید. بر اساس مطالعات مراکز مشاوره خانواده چنین افرادی به وفاداری همسر خود مشکوک هستند و نمی توانند به اطرافیانشان اعتماد کنند و حتی تعریف های لطرافیانش را منفی ، تهدید کننده و تحقیر آمیز تلقی می کند و اگر احساس کند که فردی به او توهین، تحقیر و یا بی اعتنایی کرده و یا این گونه احساس کند، تا اخر عمر کینه به دل خواهد گرفت. 

همسر شکاک چگونه خواهد بود؟

همه ی انسان ها برای این که بتوانند زندگی آرام و خوبی داشته باشند لازم است که خود را در مقابل خطرهای اطرافشان دفاع کنند. هنگامی که شریک زندگیمان همواره به ما شک داشته باشد و به ما اعتماد نکند در این صورت با فردی که مبتلا به شخصیت پارانوئید است مواجه هستیم. چنین فردی همواره در هراس و عدم اعتماد دیگران به سر می برد و او اعتقاد دارد که نباید به هیچ کس اعتماد کرد و همه ی افراد نسبت به او سوء نیت دارند و او همواره به این فکر می کند که چگونه در قبال حملات بی پایان افرادی که در پیرامون او هستند، دفاع کند. برای یک فرد پارانوئید شوخی های سالم و عادی دیگران با او ، و حتی تعریف و تمجید هایی که از او می شود را به عنوان تمسخر و تحقیر و تهدید تلقی می کند. طبق نظر مشاور قبل ازدواج از نظر اطرافیان این افراد خشک، رسمی، بی احساس و فاقد حس شوخ طبعی هستند. هر گونه انتقاد از آن ها دشمنی بزرگی را ایجاد خواهد کرد و به آن به شدت واکنش نشان خواهد داد. هیچ کس برای آن ها حتی همسرشان قابل اعتماد نیست و به عنوان افراد کینه ای شهرت دارند و اشتباه کسی را نمی بخشند و اگر از سوی دیگران ازرده باشد روز به روز این حس در او بیشتر خواهد شد. چنین فردی خود را همواره محق و غیر قابل سرزنش می داند و به جای این که نقش خود را در مشکلات بپذیرد و مسئولیتش را به عهه بگیرد، دیگران را عامل مشکل خود تلقی کرده و به سرزنش آن ها می پردازد. این افراد معمولا عصبی، غیر قابل انعطاف ، پرخاشگر، متهم کننده ، سرزنشگر و .... هستند. این افراد همواره به خود ثابت می کنند که دنیا و افراد ساکن در آن، دشمن و غیر قابل اعتماد هستند و به دلیل تمایل به استناد به شواهدی که تنها از فرضیات بد بینانه پشتیبانی می کند ،، گفتگوی منفی و متقاعد ساختن او به این که اشتباه فکر می کند، غیر ممکن است. به مرور زمان چنین فردی غیر قابل تحمل می شود و از سوی دیگران طرد می شود و افکار دشمنی او به خاطر این شرایط بیشتر می شود. یعنی فرد پارانوئید به خاطر احساس دشمنی و نداشتن اطمینان بد رفتاری می کند و دیگران به او واکنش منفی نشان می دهند و او از برخورد منفی دیگران افکار بدبینانه اش را تقویت می کند. چنین فردی توانایی ایجاد صمیمیت و عاطفه ی لازم برای ایجاد و حفظ رابطه را ندارد.

اختلال شخصیت پارانوئید چگونه شکل می گیرد؟

طبق نظر مشاور روانشناسان چنین فردی در کودکی معمولا تنها ، حساس و با روحیه ای عجیب  دیده می شود او در کودکی رابطه ی محدودی داشته و توسط دیگر بچه ها مورد تمسخر و طرد قرار گرفته است. علاوه بر این ممکن است که یکی از والدین او فردی بی عاطفه، سخت گیر و تحقیر کننده بوده استو از همان کودکی یاد گرفته اند که اگر کار اشتباهی انجام دهند سزاوار مجازات هستند. و زمانی که بزرگ تر می شوند همواره منتظر آسیب دیدن از سوی دیگران هستند. این افراد ممکن است والدین به شدت کمال گرا داشته باشند و تحمل هیچ اشتباهی را  از جانب کودک خود نداشتند و اگر که خطایی از سوی کودک اتفاقی می افتاد او را تنبیه می کردند. تحقیقات نشان می دهد که این نوع اختلال بیشتر در مردان دیده می شود.  و همچنین در افراد دچار اختلال شخصیت پارانوئید احتمال دست زدن به اعمال پرخاشگرانه و خشونت آمیز وجود دارد. 

سخن آخر:

مردان و زنان پارانوئید، افرادی بسیاز شکاک هستند که هر چقدر هم وفاداری خود را به آن ها نشان دهید، باز هم نسبت به شما بی اعتماد خواهد بود. از همان ابتدا با مشاهده رفتارهایی مانند تهمت زنی، بی اعتمادی ، موشکافی آزاردهنده که ممکن است به شکل ظریف و نا محسوس باشند، هشیار و آگاه باشید و نا گفته نماند که احتمال لذت بردن از رابطه با چنین شخصیتی بسیار کم است زیرا که چنین فردی عواطف سالمی ندارد و حتی در موارد شدید تر این اختلال امنیت جانی افراد نیز دز خطر خواهد بود. از این رو توصیه می شود که در صورت رو به رو شدن با چنین فرد و شرایطی با مرکز مشاوران در ارتباط باشید.