اختلالات اضطرابی جزو شایع ترین اختلالات در کودکی و نوجوانی محسوب می شود و 10 تا 20 درصد از کودکان و نوجوانان را مبتلا می کند . اختلال اضطرابی در کودکی پیش بینی کننده ی طیف وسیعی از مشکلات روانشناختی در دوران نوجوانی است . از جمله اختلالات اضطرابی دیگر ، حملات وحشتزدگی و اختلال افسردگی ، ترس یک پاسخ قابل انتظار به تهدیدی واقعی یا تصوری است اما اضطراب پیش بینی خطر آتی است . مشخصه اختلال اضطرابی بر انگیختگی مکرر هیجانی و فیزیولوژیک در واکنش به ادراک مفرط تهدید یا خطر ادراک شده است . اختلال اضطراب شایع در کودکان اختلال اضطراب جدایی ، اختلال اضطراب فراگیر ، اختلال اضطراب اجتماعی و سکوت انتخابی . در ادامه به توضیح هر کدام از این اختلال ها می پردازیم . 

اختلال اضطراب جدایی :

روانشناس نوجوانان بیان می کند که اضطراب جدایی یک پدیده ی رشدی عالم گیر انسان است که در کودکان کمتر از یک سال دیده می شود و نشان دهنده ی آگاهی کودک نسبت به جدایی از مادر یا مراقب اصلیش است . از 9 ماهگی تا 18 ماهگی به اوج خود می رسد و از 2.5 سالگی کاهش می یابد که این کاهش به کودکان امکان می دهد در مراکز پیش دبستانی به راحتی دوری از والدین را تحمل کنند . بروز اضطراب جدایی گذرا همچنین در کودکان هنگامی که برای اولین بار وارد مدرسه می شوند طبیعی است . برخی از کودکان هنگامی که با مکان ها یا افراد نا اشنا رو به روشوند ، ترس پایدار ،کمرویی یا کناره گیری اجتماعی بروز می دهند . سه علامت مهم مربوط به این اضطراب نگرانی های مربوط به امتناع از رفتن به مدرسه ، ترس و ناراحتی موقع جدایی ، شکایت مکرر علایم جسمانی مانند سر درد ، دل درد و .... و همجنین کابوس های شبانه مربوط به جدایی می باشد . 

اختلال اضطراب فراگیر :

این کودکان در فعالیت های روزمره زندگیشان ناراحتی هایی دارند بی قراری ، خستگی پذیری ، خالی شدن ذهن ، تحریک پذیری ، تنیدگی عضلات یا آشفتگی خواب می باشد . آن ها احساس ترس می کنند و با چالش های اجتماعی و تحصیلی رو به رو می شوند و در مقایسه با همسالان بیشتر انتظار نتایج منفی دارند . بهترین روانشناس بیان می کند که کودکان و نوجوانان دارای اضطراب فراگیر به شدت در مورد حوداث طبیعی مانند سیل و زلزله نگران هستند و این نگرانی در فعالیت های روزانه آن ها تداخل ایجاد می کند . تنگی نفس ، سرگیجه ، تعریق زیاد و حالت تهوع و اسهال در کودکان و نوجوانان دارای اختلال اضطراب فراگیر به میزان زیادی دیده می شود . بر اساس مطالعات مشاوره کنکور نوجوانان و کودکان دارای این اضطراب همواره در مورد کیفیت عملکرد خود در فعالیت های تحصیلی ، ورزش یا سایر فعالیت ها نگران هستند و اغلب در مورد عملکرد خود به دنبال اطمینان جویی مفرط هستند .

اضطراب اجتماعی :

برخی از کودکان در موقعیت های اجتماعی دچار ناراحتی و عذاب شدید می شوند و بر اثر ترس از موشکافی دیگران یا تحقیر عملکردشان مختل می شود این ناراحتی به شکل گریه کردن ، قشقرق راه انداختن ، اجتناب ، منجمد شدن یا حتی سکوت کامل خود را نشان می دهد . زمانی که کودک احساس می کند در معرض توجه دیگران قرار دارد می تواند سبب بر انگیختن ترس یا اضطراب شود . و کودک تلاش می کند از این موقعیت های اجتماعی مورد هراس بگریزد و اجتناب کند . کودک یا نوجوان ممکن است فقط دچار نوع اجرایی باشد مانند ترس از صحبت در جمع و این مورد در مکان هایی مانند مدرسه و ... بروز می کند . اختلال اضطراب اجتماعی اثرات چشمگیری در پیشرفت های آتی فرد می گذارد . زیرا سطح پایین تر رضایت در فعالیت های تفریحی ، افزایش میزان ترک تحصیل ، بهره وری پایین در محیط کار و بزرگسالی و افزایش میزان تجرد همراه است . 

اختلال اضطراب جدایی ، فراگیر و اجتماعی در کودکان بسیار به هم مرتبط هستند زیرا در اکثر کودکان اگر یکی از آن ها وجود داشته باشد دیگری نیز خواهد بود . اضطراب جدایی ، اضطراب شددی است که هنگام جدایی از والدین ، خانه و یا سایر محیط های آشنا ظاهر می شود . در اضطراب فراگیر ترس های کودک به پیامد های منفی در مورد تمامی رویداد ها تعممی می یابد از جمله فعالیت های خانوادگی ، روابط با همسالان و فعالیت تحصیلی . بیقراری ، کاهش تمرکز ، تحریک پذیری یا تنیدگی عضلانی می باشد .  و جمعیت هراسی که کودکان و نوجوانان از این که تحقیر شوند و یا مورد قضاوت منفی قرار بگیرند نگرانی شدید دارند . بر اساس نظر روانشناسان مراکز مشاوره نوجوانان دچار اختلال اضطرابی ممکن است مستقیما نگرانی های خود را ابراز نکنند مثلا ممکن است در حضور همسالان به فعالیت های انفرادی روی بیاورند و یا هنگام دوری از خانواده دچار ناراحتی شوند . 

درمان اختلالات روانی از همان دوران اولیه یعنی کودکی شرایط بهتری را ایجاد خواهد کرد زیرا مطالعات مشاوره قبل از ازدواج نشان می دهد که وجود هر گونه اختلال روانی در دوران کودکی بزرگسالی آن ها را دچار بحران هایی می کند و او را از بسیاری ابعاد زندگی نظیر رابطه زناشویی ، ازدواج ، شغل ، محیط کاری و زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد  به همین دلیل درمان اختلالات اضطرابی از همان ابتدا سلامت روان فرد در دوران بزرگسالی را باعث می شود .