ترس از واکنش های عاطفی می باشد که هر فردی می تواند آن را در سنین مختلف و مرحله های مختلف رشد تجربه کند اما کودکان ممکن است که در مقابل اضطراب حاصل از ترس و کنترل آن مانند بزرگ تر ها عمل نمی کنند و طبق نظر بهترین مشاور خانواده اکثر والدین نیز برای ترس کودکانشان با دشواری هایی رو به رو می شوند .

انواع ترس در کودکان چیست و راه های درمان ترس چیست ؟

در این قسمت برخی از ترس هایی که در کودکان مشاهده شده است را معرفی می کنیم و راه های درمان ترس را بیان می کنیم که عبارت است از :

ترس از افراد غریبه :

کودکان ممکن است که از افرادی که نمی شناسند فاصله بگیرند و یا خجالت بکشند و پشت والدین خود قایم شوند اما این ترس از افراد غریبه ، سالم است و می تواند کودک را از بسیاری خطر ها محاقظت کند . زمانی که می بینید کودک شما از افراد و آشنایانی که ارتباط زیادی ندارید می ترسد ، کودک را تحت فشار قرار ندهید و او را برای برقراری ارتباط اجبار نکنید . اگر به کودک زمان بدهید ترس او از بین خواهد رفت و شروع به ارتباط خواهد کرد و نباید کودک را در نزد دیگران به خاطر ترسش تحقیر کرد و یا او را اجبار به کاری کرد زیرا این کار خود اثرات بدی را برای کودک به همراه دارد .

ترس از تاریکی :

طبق نظر روانشناس کودک کلینیک روانشناسی خوب ترس از تاریکی یکی از رایج ترین ترس ها میان کودکان است و آن ها با این فکر که نمی توانند محیط اطراف خود را ببینند دچار ترس می شوند . کودکان به خاطر حس نا شناختگی در تاریکی دچار ترس می شوند . والدین زمانی که از ترس کودکان مطلع شدند نباید نور اتاق آن ها را به صورت تاریکی مطلق تنظیم کنند بلکه باید با چراغ خواب و یا هر نور مناسب دیگری کحیط را بر اساس خواست کودک روشن نگه دارند . گذراندن وقت با کودک و صحبت درباره ی آن می تواند ترس او را کمتر کند .

ترس از موجودات خیالی :

کودکان ممکن است هر سایه و یا نور و یا هر حرکت و صدایی را به موجودات عجیب و ترسناک نسبت دهند و از آن جایی که کودکان دارای قوه ی تخیل قوی هستند به راحتی می توانند از آن ها موجوداتی ترسناک بسازند . توضیح دادن این که آن ها خیالی هستند و واقعی نیستند برای کودکان کافی نیست و مشکلی را حل نمی کند بلکه باید ترس او از این موجودات را درک کنید و راهکار های کودکانه برای از بین بردن این موجودات را به کودکانتان یاد بدهید و اصرار بر تخیلی بودن آن ها نداشته باشید چون چنین صحبت هایی برای کودکان غیر قابل درک هستند .

خواب های بد :

کودکان به خاطر دلایل مختلفی می توانند شب ها کابوس ها و خواب های بدی ببینند و نتوانند خواب راحتی داشته باشند و ممکن است از خواب بپرند و گریه کنند و جیغ بکشند . این ترس به دلیل قوه ی تخیل کودکان می باشد و ممکن است که دلایل کابوس آن ها از اختلال خواب نشات گرفته باشد به همین دلیل در صورت ادامه ی طولانی مدت باید با متخصص مشورت نمایید اما زمانی که کودکان با چنین شرایطی مواجه می شوند والدین باید کودک خود را آرام کنند و به او حس امنیت بدهند تا کودک بداند که مادر و پدرش همراه او هستند .

علت برخی از ترس ها در کودکان چیست ؟

کودکان از تنهایی ، تاریکی ، حیوانات و جدایی از مادر یا خانواده ، صدا های بلند و یا شرایط جوی و آب و هوا ، ترس از مردن و یا صدمه دیدن و ... ممکن است بترسند اما باید بدانیم که این ترس ها در مرحله هایی از رشد شکل می گیرد که یکی از آن ها نقش الگو می باشد به این صورت که کودک از والدین خود یاد گرفته است که از برخی شرایط بترسد طبق نظر مشاور ازدواج زوجینی که از مسائل خاصی می ترسند این ترس را نیز کودکان از آن ها یاد می گیرد . و یا ممکن است که والدین انتظارات بزرگ و اغراق آمیزی از کودکان خود داشته باشند و یا تنبیه کردن کودکان و یا ترساندن آن ها در جهت این که کودک حرف آن ها را گوش دهد ، از دلایلی هستند که می تواند عامل ایجاد ترس در کودکان شود . 

همان طور که گفتیم کودکان مانند بزرگ تر ها درک کافی از واقعیت ندارند و به همین دلیل تخیلات آن ها ترس هایی را ایجاد می کند و همچنین تاثیرات منفی که ممکن است برخی فیلم ها و کارتون ها بر روی کودکان بگذارد سبب ایجاد ترس در آن ها شود . زمانی که کودکان سوال هایی از ما می پرسند نباید به آن ها دروغ بگوئییم بلکه باید سوالات آن ها را در حد درک کودکان به طور صحیح توضیح دهیم . دروغ گفتن و یا مخفی کردن و نگفتن حقایق به کودک سبب ایجاد ترس در کودک می شود . 

کودکان ممکن است در هنگام ترس دچار شب ادراری ، خشم و عصبانیت ، ناخن جویدن ، مشکلات خواب ، گوشه گیری ، لکنت زبان ، لرزش ، افزایش ضربان قلب ، عرق کردن ، تنگی نفس و ... شوند و والدین در چنین شرایطی باید به شکل صحیحی به کودکان خود کمک کنند و از هر گونه دعوا کذدن و عصبانیت و تنبیه بپرهیزند .