در ارتباط والدین با نوجوانان ممکن است که پدر و مادر ها به نکات مثبت نوجوانانشان اشاره نکنند و فقط به نکات منفی فرزندان خود واکنش نشان دهند . نوجوانان در این سنین نیازمند توجه و تحسین هستند و نیاز دارند که از آن ها قدر دانی شود . به همین دلیل زمانی که فعالیت مثبتی از سوی نوجوان خود می بینید آن را به نوجوان خود بگویید و او را تحسین کنید . افراد در دوران نوجوانی دارای اعتماد به نفس نیستند و به همین دلیل والدین باید از آن ها تحسین و تشویق کنند و کار های مثبت او را مهم بشمارند . این که والدین بدانند که نوجوانشان از آن ها چه توقعی دارد بهتر می توانند رابطه ی موثری بر قرار نمایند .

محبت و یاری :

بر اساس مطالعات روانشناسی خانواده نخست باید نوجوانان را یاری کرد تا به آسانی از این دوران رشدی آشوب عبور کنند ، مربی یا والدین باید در این سنین به نوجوانان خود بیشتر نزدیک شوند و قبول کنند که دیگر آن ها بچه نیستند . آن ها خواستار کسی هستند که آن ها را بفهمد و در شرایط بحرانی پشتیبانشان باشد ، پس نوجوان در این دوره توقع دوستی ، یاری و محبت دارد . 

دانش و تخصص :

تخصص والدین برای نوجوانان جذاب است و در آن ها میل به مصاحبت ایجاد می کند و از این راه احساس می کنند که تنها نیستند و سوالات اساسی و علمی آن ها بی پاسخ نخواهد ماند و در سردرگمی و ابهام باقی نمی مانند .

تفاوت های فردی :

تفاوت های فردی از بدو تولد تا پیری در همه ی انسان ها وجود دارد و در تمام مراحل زندگی هم موثر است ، ولیکن در این مرحله از شدت اثر بیشتری برخوردار است ، چون تنوع و اختلاف در منش ها در این دوره ظاهر و بارز می گردد . پس باید معلم بیش از پیش تربیت را با تنوع و تفاوت طبیعت های فردی سازگار و متناسب نمایند . 

شخصیت شناسی :

والدین وظیفه دارند تا بر اساس آن رفتار خود را با واقعیت خلقی نوجوانان منطبق سازند . آن چه برای نوجوان اهمیت دارد تشخص طلبی می باشد .

آینده نگری :

فعالیت نوجوان به تدریج از زمان حال متوجه آینده می شود ، میل به کمال مطلوب جانشین علاقه عملی و آنی و موجود می شود ، انتخاب شغل ذهن آنان را به خود مشغول می کند . حاضر کردن خود برای کنکور و ورود به دانشگاه از مشغله های ذهنی آنان است و والدین باید آینده نگر باشند و از این عزم و اراده نوجوان حمایت کنند .

توجه به پرورش جسمی و جنسی :

توجه به تغذیه نوجوان ، ورزش های مناسب ، ترغیب به ورزش های گروهی ، وزن و قد ،، آموزش مسائل جنسی باید مورد توجه والدین باشد . اثر حیات جنسی در بسیاری از رفتار های نوجوان دیده می شود . بی توجهی و سهل انگاری والدین نسبت به این مسئله باعث ایجاد افکار وسواسی و وحشت های دوره بلوغ در نوجوان می شود . مشاور ازدواج تلفنی بیان می کند که والدین باید نوجوان را از وقوع این تغییرات آگاه سازند تا بتوانند از ظهور برخی انحراف های معمول جلوگیری کنند . برای آگاه سازی نوجوانان از مسائل بلوغ جنسی بهتر است به گفت و گو های انفرادی بپردازیم . 

رشد اخلاق :

رشد اخلاق فردی باید مورد توجه والدین قرار بگیرد و به آن اهمیت داده شود . در دوره ی نوجوانی احساسات بر اخلاق نوجوان بیشترحاکم است ، برای ایجاد تغییرات مثبت در روند آن ، تحسین کردن کار های پسندیده ، یکرنگی در رفتار و گفتار با نوجوان ، پاکدلی و صداقت ، الگو سازی و الگو دهی مناسب ، تقویت احساس اعتماد به نفس در نوجوان ، صراحت و ابهام زدایی از ذهن نوجوان ، تنها نگذاشتن نوجوان از نظر روحی و همدلی باعث رشد اخلاقی نوجوان می شود . توجه کردن به علایق نوجوان ، همدلی ، حل تعارض ها ، ایجاد تعادل بین تفریح و درس ، داشتن فضای صمیمی در محیط خانه ، احترام به نوجوان و امید دادن به او از رفتار های مطلوب می باشد .

رشد عقلی :

روانشناسان مراکز روانشناسی بیان می کنند که در این دوره عقل و هوش رشد پیدا می کند و استعداد های فردی هم ظهور می کند . والدین باید با حوصله به راهنمایی کردن نوجوان خود بپردازند و در مسائل شخصی ، امتحانات و تحصیل ، هنر و .... توقع والدین باید مطابق با زندگی و نیاز و توانایی نوجوان باشد . 

بهداشت روانی :

افکار وسواسی ، بی نظمی های مزاج ، لغزش های جنسی ، از لحاظ عاطفی وابسته ، پرخاشگری ، فرار از واقعیت ها و فرو رفتن در رویا ، واکنش های آنی و .... همه در این دوران دیده می شود . در این راستا برای داشتن بهداشت روانی نوجوانان و رهایی از آشفتگی های نوجوانان والدین باید به آن ها توجه کنند .

طبق نظر مشاوران کلینیک روانشناسی نوجوان آغاز رشد جنسی در پسران و دختران همراه با تغییرات بسیاری می باشد . دوره ی بلوغ بر شخصیت نوجوان نیز تاثیرات زیادی می گذارد برای مثال فرد تمایل بیشتری برای تنهایی پیدا می کند و یا بیشتر درگیر تخیلات می شود . نمی توان نوجوان را زیر فشار انضباط قرار داد و از او توقع های بسیار بزرگ داشت بلکه باید به گام های هر چند کوچک او توجه کرد و او را تشویق کرد و در این سنین بحرانی همراه او بود .