بسیاری از افراد نمی دانند که بین خشم و پرخاشگری تفاوت وجود دارد و این دو را با یکدیگر یکی می دانند . اما باید بدانیم که بین این دو مفهوم تفاوت بزرگی وجود دارد و زمانی که بتوانید بین این دو تفاوتش را بدانید و آن ها را از یکدیگر تفکیک کنید ، نسبت به هیجانات خود بیشتر آگاهی پیدا خواهید کرد و این هیجانات خود را بهتر خواهید شناخت . طبق نظر روانشناسان خبره زمانی که کسی با رفتارش خشم شما را تحریک می کند ، شما متوجه تغییراتی در خود می شوید برای مثال ضربان قلب شما تند میزند و گر می گیرید و نوعی انقباض را در عضلات خود احساس می کنید و یا دستانتان می لرزد و حتی در ذهن هم تغییراتی اتفاق می افتد برای مثال افکار خشمگینانه ای در ذهن شما ایجاد می شود . مجموعه ی مواردی که گفتیم نشان دهنده ی خشم است و اگر بخواهیم تعریفی از خشم ارائه کنیم ، خشم یعنی یک واکنش احساسی به اتفاقات که باعث آزار و تهدید ما می شود . به دنبال این احساس ممکن است که رفتار های دیگری نیز از ما سر بزند برای مثال شروع به داد و فریاد می کنند و دیگران را تهدید می کنند و یا به آن ها حمله کرده و آن ها را کتک می زنند و مورد حمله ی فیزیکی قرار می دهند . و اگر توانایی انجام چنین کاری را نداشته باشند و یا جلوی خودشان را بگیرند وسایل دور و بر خود را خراب می کنند و به آن ها صدمه می زنند . ما به این رفتار ها که به خاطر خشم سر می زند را پرخاشگری می گوییم . و اگر بخواهیم تعریفی از پرخاشگری بیان کنیم رفتار هایی که به قصد آسیب به خود ، دیگران یا اشیا از ما سر می زند که شامل اعمال و رفتار های خشونت آمیز و همچنین کلمات نا مناسب مانند تهدید است . یعنی حتی اگر سر کسی داد بزنیم باز هم می توانیم بگوییم که پرخاشگری روی داده است .

خشم یک احساس کاملا طبیعی و درونی است که آن را در ذهن و جسم خود تجربه می کنیم و اگر برای بروز خشم خود ، شیوه های درستی را آموخته باشیم می توانیم از این احساس برای گرفتن حق خود کمک بگیریم . در غیر این صورت ، ممکن است که آن را به سمت دیگران خالی کنیم و حتی ممکن است دست به کار های پرخاشگرانه بزنیم . 

آیا شما هم خشمگین می شوید ؟

طبق نظر فوق تخصص مشاوره خانواده هیچ کس دوست ندارد عصبانی باشد اما باید بدانیم که خشم جزیی از زندگی ماست و در زندگی پر از تنش حاضر موقعیت ها و اتفاقات متععد و زیادی وجود دارد که در ما باعث احساسات منفی می شود . ما همواره احساسات منفی مانند ترس ، نا امنی ، تهدید ، نا کامی و نا امیدی در موقعیت های مختلف مانند شرایط شغلی ، تحصیلی ، خانوادگی ، اجتماعی و ارتباطی را تجربه می کنیم و این ها ممکن است که باعث ایجاد خشم در انسان شود و همچنین علاوه بر خشم ، استرس و افسردگی و اضطراب و .... نیز به وجود می آید . 

می توانیم بگوییم که خشم بیشترین هیجانی است که افراد بسیاری در همه جای دنیا آن را روزانه و چندین بار تجربه می کنند . ما انسان ها اگر بتوانیم خشم خود را به شیوه ای سازنده و به دور از حس انتقام ابراز کنیم ، به خواسته ی خود می رسیم و ابراز و بیان احساسات آزار دهنده مانند تنفر ، رنجش و سرزنش که به خاطر خشم در ما به وجود آمده اند را با مشخص کردن مشکل و حل آن ، رهایی از نگرانی ها ، سلامت جسمی و روانی و تقویت رفتار های موثر مانند مهارت حل مسئله را حل کنیم . در حالت کلی ما چه بخواهیم و چه نخواهیم خشم در ما وجود دارد و برخی از موارد هستند که می تواند خشم هر فردی را بر انگیزاند . 

طبق نظر مشاورین تلفنی ایران زمانی که به خواسته ی خود نمی رسیم ، ممکن است که خشم تمام وجودمان را می گیرد . زمانی که چیزی که سزاوارش بودیم به دست نیاوردیم و نرسیدیم هم واکنش خشم را خواهیم داشت و یا زمانی که فکر کنیم حقوقمان نادیده گرفته شده و یا عزت نفس و احترام خدشه دار شده است و یا زمانی که تنش هایی در اطرافمان وجود داشته باشد و باعث پریشانی حالمان شود در چنین شرایطی نیز عصبانی خواهیم شد . حتی زمانی که سلامت جسمانی ما به خطر افتاده و یا می خواستیم به پاداشی برسیم و از آن محروم شدیم دچار خشم و عصبانیت خواهیم شد . پس در حالت کلی خشم به سراغ همه ی ما انسان ها می آید و آن چه که اهمیت دارد چگونگی ابراز و حل آن می باشد وگرنه نمی توانیم به طور پیوسته و همیشه خشم خود را به طور کامل سرکوب کنیم . برای یادگیری مهارت های لازم برای کنترل خشم و مدیریت آن و چگونگی ابراز و آگاهی از آن در موقعیت های مختلف می توانید با مشاوران مراکز فوق تخصصی روانشناسی در ارتباط باشید و آموزش های لازم را از سوی آن ها فرا بگیرید . زیرا ابراز صحیح خشم به شدت می تواند کیفیت زندگی شما ا تحت تاثیر قرار دهد و همچنین تاثیر بسیار زیادی در ارتباطات با دیگران در هر محیطی و شرایطی خواهد داشت .