نوجوان ها در اوایل و اواسط نوجوانی هنوز در مورد خودشان و این که در نظر دیگران چگونه هستند و به عنوان افراد بالغ چگونه خواهند بود ، دارای اعتماد به نفس نیستند و در اواخر نوجوانی ، بیشتر نوجوان ها به خلق و خوی ثابت تری می رسند . آن ها نگاه به سمت آینده را شروع و به تصمیمات مهم زندگی فکر می کنند . اما نوجوان ها همواره نیازمند شنیدن کلماتی تحسین بر انگیز و پذیرنده هستند . البته والدین باید بدانند که نوجوانان همواره مطابق با استاندارد های شما زندگی نمی کنند یا کار های تحسین بر انگیز انجام نمی دهند . ولی با وجود این بیشتر از آن چیزی که ممکن است فکرش را بکنید ، ارزش های پدر و مادر را جذب و در جای خود انجام می دهند . اما اگر می خواهید نوجوان شما ارزش های شما را بپذیرد ، لازم است که با این ارزش ها زندگی کنید نه این که فقط در مورد آن ها صحبت کنید زیرا که ایجاد یک الگوی خوب بسیار اهمیت دارد . 

نوجوانان چند مرحله متفاوت را در مسیر رشدشان طی می کنند و همزمان که رفتارشان تغییر می کند ، ممکن است لازم باشد که نحوه ی ایجاد انضباط هم متناسب با آن عوض شود . نوجوان در اوایل نوجوانی تشنه آزادی است و حد و مرز ها را می سنجد و ارزش های والدین را انکار می کند . و یا ممکن است شلخته باشد و وظایف محوله را انجام نمی دهد و یا ممکن است اگر از او انتقادی شود یا او را تحت فشار قرار دهیم حرف ما را نادیده می گیرد و بیشتر این فشار ها در مرحله رشد ، طبیعی تلقی می شوند . برخی از موارد در این دوران بسیار اهمیت دارند و والدین نیز برای داشتن ارتباط موثر با فرزندانشان باید از این موارد آگاه باشند و به همین دلیل مشورت کردن با روانشناس نوجوانان منطقی خواهد بود . 

عصبانیت و پرخاشگری :

همه نوجوانان گاهی عصبانی و سرکش می شوند و این احساسات را به شکل های گوناگون نشان می دهند . طبق نظر مشاوران درمانگاه روانپزشکی والدین باید به فرزندان خود کمک کنند تا احساسات و خشم آن ها به صورتی متناسب ظاهر شود و از انباشته شدن عصبانیت در آن ها جلوگیری به عمل آید . نوجوانان به روش های مختلف با خشم خود برخورد می کنند . بعضی با دیگران دعوا می کنند و یا ناسازگاری با خانواده ، غرق شدن در تلفن همراه و ... نیز می تواند باشد .در صورت مشاهده چنین مواردی نیازمند مشورت با متخصص خواهد بود .

صمیمیت :

در دوره ی نوجوانی توان بر قراری روابط صمیمانه اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند . صمیمیت نیازمند گذر تدریجی از وابستگی فرد به روابط خانوادگی به سمت معیار ها ، قضاوت ، اعتماد به نفس و توان درک و توجه به دیگران و تشکیل روابط نزدیک و پایدار در خارج از حریم خانواده می باشد . زمانی که نوجوان هویت محدود و انعطاف ناپذید داشته باشد نیازمند بررسی خواهد بود .

علایم فشار روانی در نوجوانان :

فشار روحی در نوجوانان به علت افزایش مسئولیت ها مثلا در مورد تکالیف درسی یا هویت جنسی مشکلات بیشتری مشاهده می شود . در بعضی نوجوانان دلواپسی گاهی منجر به نا امیدی و افسردگی می شود . برای این که کودک بتواند با نگرانی ها و اضطراب های خود کنار آید و راه حل های مفید پیدا کند باید از طرف خانواده ، مدرسه و مشاور خوب ... یاری شود . 

فقدان روابط و علایق :

در نوجوانی دایره فعالیت ها گسترش پیدا می کند و موارد جدید در زندگی مانند سزگرمی و موضوعات و .... را در بر می گیرد . البته نوجوانان از لحاظ شدت و نوع علاقه با یکدیگر فرق می کنند . اما نداشتن علایق جدید در این سن نگران کننده است . طبق مطالعات مشاوره جنسی خوب تمایلات جنسی و ارتباط با بزرگسالان آغاز می شود روابط پخته تر با اعضای دور تر خانواده مانند پدر بزرگ و مادر بزرگ در این دوره شکل می گیرد که گاهی حتی به صورت مراقبت و یاری رساندن خواهد بود . اما فاصله گرفتن نوجوان از تمام این موارد و مشغول شدن به بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون برای ساعت های متمادی می تواند حاکی از فشار روانی در او باشد . توجه بیشتر به وضعیت ظاهری ، علایق مفرط، بلوغ زود رس یا رفتار های جنسی مفزط ، رفتار های مخاطره آمیز و مشروبات الکلی و مواد مخدر ، غم و افسردگی و اضطراب .... از مواردی هستند که ممکن است در نوجوانان به وجود بیاید . 

همدلی کردن با نوجوان ، راه حل یابی و حل مسئله ، کمک به ایجاد امنیت در نوجوان و کمک به او به صورت گام های کوچک و مدارا کردن با آن ها بسیار کمک کننده خواهد بود والدین شیوه های درست هر یک از موارد زیر را باید آموزش ببینند و در فرزندان خود اجرا کنند تا بتوانند به نوجوان خود در جهت عبور از این بحران ها کمک کنند . بر اساس مطالعات روانشناسی ازدواج زمانی که کودکان و نوجوانان دوره های رشد خود را به صورت مناسب و دور از بحران ها سپری کرده باشند در آینده می توانند در ازدواج و روابط خود نیز موفق عمل کنند و از این رو توجه کردن و با اهمیت شمردن آن ها ضروری است .