بهتر است که اضطراب و علائم آن را شناسایی کنیم و از فواید غلبه بر اضطراب آگاه باشیم. زیرا که اگر مهارت های مناسب غلبه بر اضطراب را بدانیم انرژی بیشتر و عملکرد بهتری خواهیم داشت و روابطمان نیز بهتر خواهد بود و آرامش بیشتری را تجربه خواهیم کرد. 

هرکسی نسبت به افزایش درجات اضطراب به طور متفاوتی واکنش نشان می دهد برای مثال برخی از افراد غر می زنند و برخی دیگر بی تفاوت و کم حرف می شوند اگر که با نشانه ها و علائم اضطراب آشنا شوید، به شما کمک خواهد کرد تا بهتر در موقعیت های اضطراب زا رو به رو شوید و از پس آن ها برآیید. 

علائم ذهنی:

افراد ممکن است به دلیل نداشتن تمرکز کافی ناراحت باشند و کارهایشان را به یاد نیاورند و همیشه در حال عجله باشند و عملکردهایشان با تردید و دو دلی باشد و اعتماد به نفس نداشته باشند و زمانی که اتفاقی می افتد به آن مسئله واکنش بیش از حد و افراطی نشان دهند و بیش از اندازه احساس خستگی کنند و حالت های سردرگمی داشته باشند و کارهایشان را به تعویق بیندازند و نتوانند مانند گذشته برنامه ریزی کنند و به جای این که تمرکز کنند تا مشکلاتشان را حل کنند نگران باشند و لجباز و غیر قابل کنترل شوند.

علائم جسمانی:

بر اساس مطالعات مشاوره خانواده دردهای مفصلی یکی از نشانه های آن است و حتی وجود سردرد ناشی از فشار روحی ممکن است تجربه کنند و گردن درد، شانه درد، کمر درد، احساس بیماری و بی حالی، گرفتگی گلو، تیک در چشم یا لب ها، لرزش و سستی دست ها، فشردن دندان ها به همدیگر، تپش قلب زیاد، عرق کردن کف دست ها، گردش خون ضعیف، خشک شدن دهان و گلو، تکرر ادرار، اسهال و یا یبوست، تنگی نفس و حتی آلرژی می تواند همگی از نشانه های وجود اضطراب در فرد باشد.

علائم احساسی:

آن ها ممکن است احساس لرزش داشته باشند و یا پرخاشگر و گوشه گیر شوند و نتوانند به طور معمولی ارتباط برقرار کنند و کاهش اعتماد به نفس، بی حوصلگی، بدبینی، احساس گناه، احساس ترس و نگرانی، افسردگی، بیش از اندازه حساس و منتقد بودن، عصبانی و خشمگین بودن، نا امیدی، نگران و احساس بدبختی ، احساس گریه و ترس های غیر منطقی از دیگر نشانه های احساسی وجود اضطراب و درگیر بودن فرد با آن هستند.

علائم رفتاری:

ممکن است که در برنامه ریزی و سازماندهی کارهایشان ضعیف عمل کنند و بدون این که کاری کنند بچرخند و همچنین بیش از اندازه خوابیدن و خوردن از دیگر نشانه های آن است. و یا سعی می کنند که با عجله کاری انجام دهند و ارتباطشان با اطرافیان را از دست بدهند و زمانی که مشکلی پیش بیاید دیگران را مقصر بدانند و به گردن آن ها بیندازند و یا این که به مصرف دارو رو بیاورند و برای هر اتفاقی واکنش تند و افراطی نشان دهند و بی قراری و نا آرامی در آن ها بسیار زیاد است. سیگار کشیدن و مشروب خوردن از دیگر علائم می تواند باشد.

چرا به این صورت به اضطراب پاسخ می دهیم؟

طبق نظر مشاور پاسخ هایی که بدنمان به اضطراب می دهد جنگ یا گریز است و وجود این عکس العمل ها به ما کمک می کند تا از عهده ترس هایمان برآییم . اگر که ما کاری انجام دهیم و درگیری های ناشی از آن حل شود بدن به وضعیت عادی بر می گردد ولی اگر به آن حالت آرامش برنگردد دچار فرسودگی و خستگی خواهد شدو در دراز مدت به سلامتی مان آسیب خواهد زد. 

اضطراب و عملکرد:

شاید افراد به این فکر کنند که اضطراب به آن ها کمک می کند در کارهای مدرسه یا وظایف شغلی خوب عمل  کنند و اگر چه بعضی از اضطراب ها سالم اند و باعث می شوند حس مبارزه و چالش داشته باشیمولی درجه مطلوب آن زمانی است که حس آگاهی و چالش به وجود آورد. زمانی که ما موقعیتی را به عنوان یک مبارزه ارزیابی می کنیم و با سطوح طاقت فرسای اضطراب مواجه نمی شویم، کارهایمان را خوب انجام می دهیم. نداشتن هیچ گونه نگرانی ما را به سمتی هدایت می کند که نتوانیم کاری کنیم و احساس بی حوصلگی کنیم و و انرژی نداشته باشیم و از طرفی اضطراب و نگرانی بیش از حد ما را به جایی می رساند که حس کنیم بسبار خسته و فرسوده هستیم و نشانه هایی که گفتیم را تجربه می کنیم. نگرانی و اضطراب مرحله ای است که با حوادث اضطراب آور و مشکلات کم شروع می شود . اگر این حوادث را به عنوان خطر درک کنیم، این اتفاقات بر رفتار، اخلاق، روابط و سلامتی مان تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدت خواهد داشت. شدت و طول مدت این تاثیر ها تا حدی به عواملی نظیر اجتماع، ویژگی های شخصیتی، ساختار ژنتیکی و سلامتی مشخص می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز روانشناسان در ارتباط باشید.