استرس در مفهوم عام آن عاملی است که همواره تعادل فیزیکی و روانی فرد را به هم زده وبا ایجاد مشکلات روان تنی و مشکلات روانی عملکرد فرد را در ابعاد مختلف زندگی شغلی خانوادگی و اجتماعی کاهش  می دهد.

نشانه های فشار روانی از دیدگاه مشاور روانشناس شامل فیزیولوژیکی،  روانی و  رفتاری است. 

از نشانه های روانی می توان به بی خوابی، ناامیدی و پرخاشگری ، اضطراب و تنش افسردگی ، غیبت از کار ،خستگی، مشکلات خانوادگی و …. اشاره کرد. از نشانه های فیزیولوژیکی می توان به اختلال در سوخت و ساز بدن ، بالا رفتن ضربان قلب،  افزایش فشار خون، سردرد،سکته قلبی و از نشانه ها ی رفتاری به کاهش تمرکز ،حواس پرتی، اختلال  در انجام کارها وکاهش قدرت تصمیم گیری اشاره کرد. برای مقابله با استرس ها یا فشارهای روانی راه کارهای مختلفی وجود دارد که رهایت کردن ان ها می تواند ارامش بیشتری را برای ما داشته باشد. 

 از وقایع اطراف خود با اطلاع باشیم. 

تحقیقات مرکز مشاوره خانواده بیان می کند  بی اطلاعی و نادیده گرفتن حوادث و وقایع اطرافمان دلیل بر شادی و عدم وجود مشکل نیست. گاهی اوقات آن چه ما به علت عدم آگاهی از اصل موضوع در ذهن خود تصور می کنیم بسیار بدتر و ناراحت کننده تر از آن چیزی است که واقعا اتفاق افتاده است.

از وضعیت جسمی خود آگاه باشیم.

از نشانه های پریشانی در خود از قبیل سردرد آشفتگی درد معده نداشتن تمرکز، سرماخوردگی خستگی زیاد و.... مطلع باشیم. زیرا این علائم می توانند نشانه های استرس باشد که باعث اختلالات جدی تر از قبیل زخم معده، فشار خون بالا، بیماری های قلبی و... باشند.

برنامه های زندگی را اولویت بندی کنیم

 هنگامی که با انبوهی از مشکلات بطور همزمان روبه رو هستیم به آسانی در مقابل آنها به زانو در آمده و ناتوان در حل ان ها می شویم. زیرا آشفتگی و

بی نظمی در کارها و برنامه ها می تواند تولید استرس کرده 

اولویت بندی مسائل به ترتیب اهمیت و بررسی آنها به ما این امکان را می دهد که به هر کاری در زمان و مکان خود رسیدگی کنیم بهتر است که طرح ها را یکی بعد از دیگری به انجام برسانیم.

 از معاشرت با افراد استرس زا بپرهیزیم. 

مشاور روانشناس می گوید از ارتباط با افرادی که سبب استرس ما می شوند دوری کنیم یا اگر دوری کردن از این افراد برایمان مشکل است می توتنیم ارتباط خود را با او در جمع برقرار کنیم.

از رقابت با دیگران خودداری کنیم.

رقابت با دیگران در کار شغل، مقام، زندگی و مخصوصا تجملات و ظواهر میتواند یکی از منابع اجتناب ناپذیر استرس یا فشار روانی باشد شاید هم

افرادی را بشناسید که کار می کنند تا حسادت و خشم دیگران را برانگیزانند ولی در واقع استرس حاصل از حسادت و رقابت به خود فرد تحمیل می شود.

 به چشمان خود استراحت بدهیم.

اگر که مدت طولانی به تلویزیون یا مانیتور نگاه  می کنیم باید به چشمان خود استراحت دهیم هر چند کم در این زمان به فضای سبز و اسمان یا درختان خیره شویم. اگر در دسترس نیستند میتوانیم یک عکس یا پوستر بر روی دیوار نصب کنیم که بیشتر رنگهای آبی و سبز در آن به کار رفته باشد. این رنگها بسیار آرام بخش هستند.

 مشکلات را بپذیریم.

مطالعات مرکز مشاوره خوب نشان می دهد که باید پذیرفت که برخی اوقات شرایط طاقت فرسایی در زندگی پدید می آید و کاری نیز از دست ما بر نمی آید. در این شرایط باید با صبر و پذیرش مشکل و دگرگون کردن  موقعیت بار عاطفی مشکل را کم کنیم.

ورزش کنیم.

 تحقیقات نشان داده است که ورزشکاران از استرس و افسردگی کمتری نسبت به دیگران برخوردارند. همچنین برنامه تمرینات هوازی باعث بهبود حالات افسردگی، اضطراب، آشفتگی فکری و خستگی شدید می باشد. یک پیاده روی تند و سریع  میزان استرس را کاهش می دهد.

به تغذیه خود برسیم.

خوردن مناسب بسیار مهم است. زیرا انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند و کمتر دچار حالت عصبی یا فشار روانی می شویم همیشه از مواد غذایی سبوس دار میوه، ترکیبات کربوهیدرات، سبزیجات و حبوبات  استفاده کنیم . به مقدار کافی آب بنوشیم و از مصرف زیاد قهوه، چای و نوشابه های گازدار تا حد امکان پرهیز نماییم.

با آرامش غذا بخوریم.

بر اساس گفته مشاور روانشناس در هنگام غذا خوردن بهتر است از عجله کردن گوش دادن به رادیو یا خواندن روزنامه مخصوصا  خبرهای استرس زا پرهیز کنیم.

روابط اجتماعی خود را گسترش دهیم. 

مرکز مشاوره خانواده تاکید می کند که هنگامی که تحت استرس یا فشار روانی هستیم بطور غریزی تمایل داریم که به گوشه تنهایی پناه ببریم کاری اشتباه تر از این وجود ندارد، چون گوشه گیری باعث می شود تا حواس خود را بیشتر روی مشکلات و افکار منفی متمرکز کنیم که به جای حل آن باعث تشدید استرس می شود.