کودکی دوره مهمی است که به دلیل بروز برخی از شیوه های تربیتی و مشکلات می تواند چالش هایی را به همراه داشته باشد و سبب بروز برخی اختلالت در کودکان شود. از انجایی که درمان به موقع می تواند تاثیر زیادی در رشد و بزرگسالی و آینه او داشته باشئ به همین دلیل شناسایی به موقع اهمیت دارد در ادامه به برخی از اختلالات رایج و دلایل آن به طور خلاصه و همچنین درمان موثر بر آن اشاره می کنیم.

کودک مضطرب:

طبق نظر مشاور خوب اگر فرزندتان دچار ترس و بیم شود، به عنوان والد تلاش می کنید که مانع از ناراحتی کودک شوید، و از موقعیت هایی که سبب آشفتگی فزندتان می شود اجتناب می کنید. اما پرهیز راه مقابله با آن نیست والدین به جای آن باید از تکنیک هایی نظیر حساسیت زدایی و یا کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند استرس، اضطراب و افسردگی را در کودکان کاهش دهد. 

افسردگی:

حدود پنج درصد کودکان و بزرگسالان تحت تاثیر افسردگی قرار می گیرند برخی از علائم افسردگی در کودکان عبارت اند از اشک ریختن، کاهش هیجان برای انجام دادن فعالیت هایی که قبل از این لذت بخش بود، سطح پایین انرژی، کج خلقی، مشکلات خوابیدن و یا جملاتی عجیب دیگر که مطرح می کنند.

علت ایجاد افسردگی چیست؟

اگر افسردگی در خانواده ای ارثی باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که کودکان نیز به آن مبتلا شوند، زیرا ژن ها نقش مهمی در آن دارند. ژن ها ممکن است سطح ماده شیمیایی سروتونین را در مغز کاهش دهند و این ماده شدیدا با بی حوصلگی و بی حالی در ارتباط است. وقایعی که در زندگی استرس آور هستند نیز عامل مهمی در ایجاد افسردگی هستند وقایعی نظیر مرگ یکی از عزیزان، مشکلات خانوادگی و یا قلدری است.

بر اساس مطالعات مرکز روانشناسی خانواده درمان شناختی رفتاری روشی موثر در درمان افسردگی است. و در این روش عقاید کودک درباره ی زندگی محک زده می شود. و بخش رفتاری این درمان شامل بالا بردن سطح فعالیت کودکان و تمرین مدیریت مشکلات است. 

اختلال وسواس فکری و عملی:

اختلال وسواسی فکی عملی نوعی اختلال اضطرابی است. کودکان مبتلا به این اختلال نگران اند که اگر برخی تشریفات یا مسائل جبری را انجام ندهند، اتفاق بدی برای آن ها خواهد افتاد. برای مثال انجام دادن کارهایی نظیر دادن نظم مشخص به وسایل، شستن مکرر دست ها و ..... که انجام دادن تشریفات در کوتاه مدت می تواند اضطراب را تسکین دهد اما در بلند مدت اضطراب را افزایش می دهد. برخی از رایج ترین وسواس ها عبارت اند از ترس از کثیفی و یا میکروب، نیاز به نظم، وسواس های مذهبی، اعداد خوش یمن و بد یمن، تشخیص این اختلال زمانی اتفاق می افتد که افکار وسواسی یا تشریفات هر روز بیشتر از یک ساعت به طئل بینجامد و ایجاد پریشانی کند.

دلایل بروز اختلال وسواسی فکری چیست؟

برخی از مطالعات نشان می دهد که این اختلال به ژنتیک وابسته است. و به صورت ارثی در خانواده هایی اتفاق می افتد که سابقه اختلال اضطرابی دارند. این مسئله به سطح ماده سرتونین در مغز مرتباط است که ژتیک بر آن تاثیر می گذارد. در هر حال نمی توانیم بگوییم که ژنتیک به تنهایی منجر به این اختلال می شود. عوامل استرس زای محیطی نیز در این اختلال نقش بسیار بزرگی دارند و ممکن است گاهی تشخیص آن سخت باشد زیرا در ابتدا رفتارهای مرسوم خود را پنهان می کنند و به همین دلیل تشخیص را سخت می کنند ولی با شناسایی و پرسش از والدین می توان به نتیجه ای دست یافت. درمان شناختی رفتاری برای این کودکان کارساز است و به کودکان کمک می کند که افکار و احساسات خود را درباره موقعیت های موجد اضطرار تغییر دهند. این روش کودکان را به تدریج در معرض ترس هایشان قرار می دهد و از آن ها می خواهد که از انجام هرگونه تشریفات خودداری کنند. این عمل به آن ها کمک می کند حتی بدون انجام دادن این تشریفات اضطراب در آن ها کاهش پیدا خواهد کرد. 

بی اشتهایی:

بی اشتهایی بیشتر در دختران نوجوان دیده می شود بی اشتهایی پرهیز از حفظ حداقل وزن طبیعی بدن با توجه به سن و قد می باشد. این بیماری زمانی در افراد تشخیص داده می شود که وزن آن ها کمتر از وزن مناسب باشد. علاوه بر آن در این بیماری افراد با وجود کمبود وزن ترس شدیدی از افزایش وزن دارند و اشتغال فکری مبتلایان به این بیماری لاغری، رژیم گرفتن و ورزش است.

دلایل بروز بی اشتهایی چیست؟

نظریه های مختلفی در این باره وجود دارد و و هر فرد به دلایل مختلفی می تواند با آن درگیر شود.  احتمال بروز این اختلال در خانواده هایی که اختلال خوردن دارند چهار تا پنج برابر بیشتر است و این نشان می دهد که می تواند ژنتیک در آن تاثیر داشته باشد ولی با این حال ژنتیک به تنهایی عامل ایجاد بی اشتهایی نیست. فشار ناشی از تصاویر رسانه ها می تواند منجر به بی اشتهایی شود. زیرا که بسیاری از رسانه ها بر لاغری تاکید دارند و با الگو قرار دادن آن ها می تواند این مسئله دردسرساز شود. برخی از رفتارهای والدین نیز می تواند در آن تاثیر گذار باشد برای مثال اگر کودک اجازه بیان نداشته باشد می تواند منجر به بی اشتهایی در او شود و یا بسیاری از دلایل دیگر. و همچنین والدین نباید کودکان خود را به خاطر بی اشتهایی سرزنش کنند اما والدین باید بپذیرند برخی از رفتارهای خودشان ممکن است باعث ادامه بیماری شود و خانواده درمانی با این مسئله سروکار دارد.

و به همین دلیل یکی از درمان های موثر درمان سیستم خانواده است و همه ی اعضای خانواده را در بر می گیرد و با این درمان رفتار کودک را متاثر از نقش و موقعیت او در خانواده می داند. و دسته ای از مشکلات در خانواده که ممکن است در بی اشتهایی کودک نقش داشته باشد مورد بررسی قرار می گیرد. درمان موثر دیگر درمان شناختی رفتاری است که می تواند مفید واقع شود.

هر یک از مواردی که مطرح کردیم نیازمند بررسی دقیق جهت شناسایی و تشخیص از سوی فردی متخصص است و درمان هایی که مطرح کردیم تز سوی متخصص می تواند انجام شود برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مرکز مشاوره در ارتباط باشید.