۳نوع اختلال دو قطبی عبارت اند از اختلال دو قطبی نوع یک ، اختلال دو قطبی نوع دوم و اختلال خلق ادواری. 

دوره های خلقی دو قطبی چگونه است؟

روانشناس مشاور تایید می کند که حالت های طیفی دو قطبی اختلالات خلقی هستند. افراد دارای اختلال دو قطبی دو نوع ناهنجاری های خلقی را تجربه می کنند. دوره های افسردگی عمده و‌دوره های خلق بالا. به عبارت دیگر افراد دو قطبی هر دو قطب طیف خلقی را تجربه می کنند. به همین دلیل این حالت ها را دو قطبی می نامند. 

ملاک های تشخیص اختلال دو قطبی چیست؟

پنج مورد یا بیشتر از علایم زیر برای حداقل دو هفته وجود داشته باشد و حتما شامل خلق افسرده یا از دست دادن علاقه و لذت باشند. این علایم در اکثر اوقات روز و تقریبا هر روز وجود داشته باشد و سبب اشفتگی و تخریب عملکرد گردد. 

خلق افسرده، کاهش بارز علاقه یا لذت برای اکثر فعالیت ها، کاهش یا افزایش وزن و اشتها، افزایش خواب یا بی خوابی، کاهش یا افزایش فعالیت حرکتی، خستگی یا فقدان انرژی، احساس بی ارزشی با احساس گناه نا متناسب یا مفرط، کاهش توانایی فکر یا تمرکز، عدم توانایی در تصمیم گیری، افکار عود کننده خودکشی و مرگ . 

روانشناس مشاور تاکید می کند که دوره های خلق بالا را اگر شدید باشند دوره های شیدایی و اگر خفیف باشند دوره های نیمه شیدایی می گویند. 

انواع دو قطبی: 

مشاور خانواده در این باره می گوید برای تشخیص اختلال دو قطبی نوع یک باید حداقل یک دوره شیدایی را تجربه کرده باشید تقریبا تمام افرادی که تشخیص اختلال دو قطبی یک  را دریافت می کنند دوره های افسردگی و‌نیمه شیدایی را نیز تجربه می کنند. همچنین بسیاری از افراد دارای اختلال دو قطبی نوع یک غالبا خلق بالا و خفیف تر و نه در حد دوره های شیدایی و نیمه شیدایی را تجربه می کنند. 

ملاک های تشخیص دوره شیدایی چیست؟

دوره شیدایی دوره ای از خلق به طور غیر طبیعی بالا یا تحریک پذیر همراه با افزایش فعالیت است که حداقل یک هفته طول می کشد ممکن است علائم روان پریشی وجود داشته باشد علایم شیدایی اکثر مواقع شبانه روز دیده می شود و‌ توانایی کارکرد فرد را مختل می کند. دوره شیدایی باید شامل حداقل سه تا از علایم زیر باشد. افزایش اعتماد به نفس و یا خود بزرگ بینی، کاهش نیاز به خواب، حرف زدن بیش از حد معمول و یا فشار برای حرف زدن، افکار با سرعت بیشتری به ذهن می ایند. حواس پرتی، افزایش فعالیت های هدفمند، درگیری بیش از حد در فعالیت های لذت بخش که به احتمال قوی پیامد های دردناک خواهند داشت مانند ولخرجی های بیش از حد و یا بی ملاباتی های جنسی. 

طبق نظر مشاور خانواده تشخیص اختلال دو قطبی نوع دوم مستلزم حداقل یک دوره افسردگی عمده و حداقل یک دوره نیمه شیدایی است. اما دوره های شیدایی وجود ندارد. اگر شما تشخیص اختلال دو قطبی دو داشته باشید و بعدا یک‌ دوره شیدایی تجربه کنید تشخیص شما به اختلال دو قطبی نوع یک تغییر پیدا خواهد کرد.

تشخیص اختلال خلق ادواری مستلزم یک دوره هایی از خلق بالا که تمام ملاک های یک دوره شیدایی و نیمه شیدایی را شامل نشود و دوره هایی از افسردگی که تمام ملاک های یک دوره افسردگی عمده را کامل نکند است. به علاوه، برای تشخیص اختلال خلق ادواری بایستی طی دو سال در بزرگسالان و طی یک سال در کودکان و نوجوانان دوره های خلقی متعددی روی داده باشد. 

اختلال دو قطبی در گذر زمان چگونه خواهد بود؟

اختلال دو قطبی یک بیماری مزمن به حساب می ایدو مزمن یعنی این که در مدت زمان زیادی طول می کشد. خیلی دیگر از بیماری های پزشکی دیگری مزمن هستند مثل دیابت، فشار خون، و بیماری های قلبی. همانند اکثر بیماری های مزمن دیگر اختلال دو قطبی نیز به عنوان یک بیماری در تمام عمر در نظر گرفته می شود. مشاوران مرکز مشاوره بیان می کنند که گر کسی به این بیماری مبتلا شود، خود به خود بهبود نمی یابد و‌ نیازمند درمان طولانی مدت است و از انجایی که درمان قطعی برای ان وجود ندارد هدف از درمان کنترل و تخفیف علایم است. 

درمان های اختلال دو قطبی:

طیف اختلالات دو قطبی با دارو‌ و روان درمانی است. 

اختلال دو قطبی اغلب نیاز به مصرف بیش از یک دارو دارد که‌ گاهی درمان ترکیبی نامیده می شود و از طرفی درمان های روان شناختی نقش مهمی در درمان اختلال دو قطبی بازی می کنند. و تحقیقات نشان داده اند که اضافه کردن روان درمانی به دارو درمانی تاثیر مثبتی را به همراه دارد.،شناخت درمانی یکی از رایج ترین انواع روان درمانی ها ی افسردگی است و هدف ان تغییر الگوهای فکری غیر منطقی و مضر است. توجه اگاهی نیز یکی از روش های موثر و جدید است ولی مستلزم وقت و تلاش است و همچنین می تواند برای کاهش حالات خلقی منفی مفید واقع شود و به افراد کمک کند به طور متفاوتی با افکار منفی ارتباط برقرار کند و تاثیر دوره های خلقی را کاهش دهد. یعنی باعث کاهش افسردگی، کنترل اضطراب، توقف رفتار های تکانشی، کاهش تحریک پذیری و خشم، بهبود خود پنداره و جست و‌جوی شادی موثر واقع شود. که برای کسب مهارت ها و درمان های لازم می توانید از متخصصان در این زمینه در مرکز مشاوره کمک‌ و راهنمایی دریافت نمایید.