ویژگی اصلی اختلال وسواس فکری عملی افکار و اعمال عود کننده و نا خوانده ای می باشد که در بیشتر زمان ها دیده می شود که با به رفتاری مفرط کودک و اختلال جدی در کارهایش باعث می شود. بر اساس حرف های مشاور خانواده نشانه های وسواس در نوجوان همانند بررگسالان است. نوجوانان افکار وسواسی مربوط به ترس از الودگی موضوعات جنسی مذهبی یا تصاویر پرخاشگری خشونت را نشان می دهد. برخی نوجوانان از تا توانی در جلوگیری از شنیدن صدا ها یا اهنگ های ناخوانده و تکراری شکایت می کنند. 

ترس از ابتلا به یک بیماری نا علاج مانند سرطان یا ایدز و نگرانی افراطی در مورد اخلاقیات و امور مذهبی نیز گزارش شده است. اعمال وسواسی مانند تکرار در شست و شو وارسی نظم دهی و مرتب کردن نیز در نوجوانان شایع است. تشریفات شست و شو شایع ترین نشانه وسواس فکری است شست و شوی مکرر ممکن است به صورت شستن دست ها به دفعات و‌ دوش گرفتن های طولانی و تشریفات شست و‌شو بروز دهد. نوجوانان معمولا گزارش می دهند که این الگو ها را باید هر روز تکرار کنند و اگر به هر دلیلی این کار متوقف شود از انجام هر کاری باز می مانند تا این که شست و شو را انجام دهند.

دلایل ابتلا به وسواس فکری عملی:

علت وسواس دقیقا مشخص نشده است ولی از جمله اصلی ترین دلایل مربوط به این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد. 

وسواس به دلیل سابقه خانوادگی:

تحقیقات بسیاری نشان داده است وراثت یکی از مهم ترین عوامل در بروز وسواس است. بنابراین علت وسواس در افرادی که پدر و مادر یا اقوام درجه بک والدین ان ها وجود دارد بیشتر است. معمولا کسانی دچار وسواس می شوند که به دلیل مشکلات محیطی یا سبک تربیتی نا کار امد دچار استرس باشند.

حوادث استرس زا در زندگی خاطرات و عوامل محیطی:

اگر شما به میزان زیادی به استرس واکنش نشان دهید یا در برابر عوامل استرس زا اسیب پذیر می باشید. ممکن است خطر ابتلا به وسواس در شما بیشتر شود گاهی علت وسواس بر اثر عادت  های رفتاری که با گذشت زمان آموخته شده اند و در درون فرد نهادینه شده اند به وجود می آید. 

سرتونین نا کافی:

برخی از محققان اعتقاد دارند بر این که وسواس به دلیل تغییرات شیمیایی در بدن ایجاد می شود. و ممکن است که علت زیستی باشد. دلایل دیگر نیز به عنوان علت وسواس در افراد ذکر شده است. ولی تحقیقات هنوز برای کشف کردن علت وسواس در افراد ادامه دارد. 

تشخیص اختلال وسواس فکری  عملی در نوجوانان:

روانشناس خوب تاکید می کند وجود افکار وسواسی و اعمال اجباری از این دسته هستند که افکار وسواسی با موارد زیر تعریف می شوند افکار تکانه ها با تصورات عود کننده و مستمر که بعضی اوقات در ضمن اشفتگی مزاحم و نا مناسب تلقی می شوند و موجب نگرانی و اضطراب در ان موقعیت می شوند.افکار تکانه ها با تصورات تنها نگرانی مفرط در مورد مشکلات واقعی نیستندو فرد تلاش می کند از چنین افکار و تصورات اجتناب کرده ان ها را متوقف نموده و و یا با فکر و با عمل خنثی کند. و فرد تشخیص می دهد که افکار تصورات و وسواسی محصول فکر او هستند و‌همچنین کاشتن فکر خارج  بر او تحمیل نمی شوند .

رفتار های تکراری مانند شستن دست ها ، مرتب کردن و وارسی کردن با اعمال ذهنی مانند نیایش شمارش تکرار لغات به طور بی صدا و غیره که شخص احساس می کند مجبور است در پاسخ به یک افکار وسواسی یا مطابق اصولی که باید رعایت شود عمل کند.

مشاور خانواده مطرح کرده است که هدف از رفتار ها و اعمال ذهنی جلوگیری از اتفاق افتادن وقایع وحشتناک است با وجود این این رفتار ها یا اعمال ذهنی یا به طور واقع گرایانه با انچه که است خنثی با پیشگیری شود ارتباط ندارد و به وضوح افراطی هستند.

وسواس ها و‌ اجبار ها موجب نگرانی بارز می شوند و بسیار وقت گیر هستندو بیش از یک ساعت از روز را به خود اختصاص می دهند و به طور قابل ملاحظه ای در کارکرد شغلی و تحصیلی یا فعالیت های اجتماعی و رفتار شخصی تداخل می کنند.

انواع وسواس:

وسواس فکری 

روانشناس خوب بیان می کند افکار مزاحم که به صورت مداوم به ذهن فرد می اید و فرد توانایی خلاص شدن از این افکار را ندارد داشتن فکری در مورد موضوعی که دایما در ذهن فرد تکرار می شود و فرد نمی تواند ان ها را از خودش دور کند. 

وسواس عملی:

این نوع وسواس انجام اعمال تکراری است مانند این که فرد چندیدن بار دست خود را شست و شو‌می دهد این افراد در صورتی که این کار ها را انجام ندهند، استرس و اضطراب می گیرند 

وسواس فکری عملی:

برخی دیگر از افراد هم‌وسواس فکری دارند و هم وسواس عملی و بیشتر افراد شامل این گروه می شوند.

شناخت اختلال ها به صورت زود هنگام و قدم گذاشتن برای درمان ان می تواند تاثیر زیادی در اینده نوجوانان داشته باشد به همین دلیل از اهمیت این موضوع غافل نشوید. برای این که بتوانید شیوه های درمانی در این زمینه را بدانید با افراد متخصص در مرکز مشاوره ارتباط باشید.