والدگری اگاهانه برپایه توان والد در شکل دادن تفکر ژرف اندیشانه و اجرای مجموعه ای از اصول راه گشا در هنگام تعامل با فرزند اعمال می شود . ایناصول برآمده از یافته های علمی هستند که به والدها کمک می کنند  حتی الامکان اندیشمند باشند و مهمترین نیاز فرزندانشان برای طی کردن تمام مراحل رسیدن به رشد سالم را برطرف کنند این اصول به ترتیب زیر هستند:

رابطه بین والد و فرزند اهمیت فراوان دارد.

مطالعات مرکز مشاوره نشان می دهد از این که آرامش خود را حفظ کرده و در لحظه قرار گرفته اید اطمینان حاصل کنید چون رابطه ها نمی توانند عجولانه و شتابزده باشند. اگر تردید دارید روی رابطه تمرکز ‌کنید مهم نیست در حال انجام چه کار دیگری هستید اولویت شما باید رابطه باشد.  هیچ والدی بی نقص نیست و در عرصه والدگری هیچ راه یا جوابی که کاملاً درست یا بهترین باشد وجود ندارد. گستره وسیعی از سبک های والدگری پیش روی شما قرار دارد که همه آنها به نسبت عملکرد مطلوب فرزند را به همراه دارند. اعتماد به خودتان را بیشتر کنید تا بتوانید راهی مناسب برای کنترل اوضاع و برخورد با فرزندتان بیابید. کسی که نسبت به نیازهای فرزندتان بهترین قضاوت را دارد خودتان هستید. همچنین در برابر ابهام، تردید و ناآگاهی تحمل به خرج دهید. یعنی این را بپذیرید که سوءتفاهم و تعارض در رابطه طبیعی و انکارناپذیر است. با پذیرفتن این موارد و صبور بودن در برابرآنها کمتر احتمال دارد که والدها در مقابل شرایط واکنش های متعصبانه و تحریکی نشان دهند. 

دنیا را هم از نگاه خودتان ببینید هم از نگاه فرزندتان 

مشاوره روانشناسی می گوید مانند فرزندتان فکر کنید و از نگاه او دنیا را ببینید نه این که فقط به نگاه خودتان بسنده کنید فرزند شما فردی مستقل با دیدگاه ها و گرایش های جداگانه است. همچنین عملکرد ذهن بچه ها تا حدی با عملکرد ذهن بزرگسالان متفاوت است که شما باید قبل از انتخاب پاسخ به رفتار فرزندتان این نکته را در نظر داشته باشید. نگرش از نگاه دیگری همدلی در والد را تقویت می کند و به فرزند این حس را القا می کند که درک شده است. 

دارای ذهن باز و انعطاف پذیر باشید. 

مشاور خانواده می گوید هیچ کس به اندازه شما نمی تواند برای دانستن همه پاسخ ها مشتاق باشد. از طرفی نیز فرزندتان به این نیازی ندارد که شما همۀ پاسخ ها را بدانید. فقط کافی است وقتی افراد از زاویه های  مختلف به قضایا بنگرند و بتوانند به شیوه های مختلف رفتار کنند عملکرد بهتری در زندگی نشان می دهند.

با کنترل احساسات فرزندان و تعیین محدودیت برای آنها وضعیتشان را سامان دهید. قطعاً فرزندان به این نیاز دارند که والدین، هنگام بروز تکانه ها در آنها کنارشان باشند و هیجانهای آن ها را آرام  کنند . 


توانمند بودن و تاب آور بودن را به فرزندتان بیاموزید .

فرزند شما در نهایت به این نیاز دارد که به تدریج استقلال پیدا کند فرزندان در صورتی در این حرکت تدریجی رو به استقلال موفق تر می شوند که توانمندی و تاب آوری را آموخته باشند. مشاوره روانشناسی تاکید دارد که برای آموزش این مهارت ها اول از هرچیز اطمینان یابید که نگرشتان این است که تمام مشکلات قابل مدیریت و دارای راه حل هستند احساسات حتی احساسات تلخ نیز در طی زمان تغییر می کنند درکنار این مسائل به فرزندتان کمک کنید تا برای آماده شدن و مقابله با چالش ها، خشم ها، نگرانی ها و آسیب ها، راهکارهای درست را یاد بگیرد. در این صورت حتی اگر بحران یا موقعیتی دردناک فرزندتان را از پا درآورد، او می تواند دوباره از جا بلند شود. 

به جای منفی نگر بودن، مثبت نگر باشید و به جای بدبین بودن خوشبین باشید. 

مطمئناً فرزندان ایرادها و خطاهای خودشان را دارند با وجود این یافته ها نشان می دهند وقتی خطاهای فرزندان در برابر خوبی های آن ها کم ارزش جلوه می کند، آن ها عملکرد بهتری نشان می دهند.  از این رو شما به جای تأکید بر کارهای نادرست بیشتر بر کارهای درست آنها تأکید کنید.  یا نقاط قوت آنها را بیشتر از نقاط ضعفشان مورد توجه قرار دهید و بر این مسئله تأکید داشته باشید که اوضاع بهتر می شود نه بدتر به تلاش های فرزندانتان توجه کنید و ارج بدهید نه این که فقط موفقیت هایشان برای شما مهم باشد.


در صورت گسیخته شدن رابطه این گسیختگی را ترمیم کنید.

 مشاور خانواده می گوید خشم و تعارض در تمام رابطه ها طبیعی است. با این که کنار آمدن با این دو احساس مشکل است بچه ها درکل به خوبی با آنها کنار می آیند. چیزی که آنها نمیتوانند با آن کنار بیایند زمانی است که خشم یا تعارض به گسیختن رابطه منجر شود. در این صورت احساس تنهایی و رهاشدگی به بچه ها دست می دهد  که کنار آمدن با چنین احساساتی فراتر از توان آنهاست. بنابراین سعی کنید وقتی چنین گسیختگی هایی روی می دهند، وقت و تلاش خود را برای ترمیم آنها صرف کنید. هر بچه ای شخصیت منحصر به فرد خودش را دارد؛ پس سبکتان را مطابق با نیازهای خاص فرزندتان انتخاب کنید هیچگاه دو مغز و دو فرد شبیه به هم نیستند. شما نمی توانید برای پرورش تمام بچه ها شیوه ای واحد را اجرا کنید فرزندتان را به شیوه ای بزرگ کنید که بهترین مطابقت را با شخصیت او دارد. مطمئناً همه والدین آرزو دارند فرزندشان کسی که میخواهند شود؛ اما فراموش نکنید که شما باید فرزندی را که دارید بزرگ کنید نه آن فرزندی که می خواهیدداشته باشید.


زمان های زیادی پیش آمده است که وقتی به والدین گفته می شود  باید براساس اصول والدگری اندیشمندانه رابطه ای محکم ایجاد کنند آنها این کار را به چشم یک بار اضافی می بینند. آنها غالباً احساس خستگی می کنند چون در آن حال باید به امور بسیار دیگری نیز بیندیشند.  اما این رهنمون ها را به عنوان کمکی برای بهبود رابطه با فرزندتان در نظر داشته باشید و برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز مشاوره در ارتباط باشید.