این که استانداردهای بزرگی برای خود در نظر بگیرید و‌از توقع واقع گرایانه از توانایی های خود دور شوید و در نهایت با سرزنش و احساس گناه در وجود خود مواجه شوید دردسرهایی را برای سلامت روان شما به همراه خواهد داشت. گفته شده که عوامل مؤثر در بروز کمال گرایی ترکیبی از چند عامل مختلف أست و هم چنین شایان ذکر است که وقتی در گذشته دستاوردهای بزرگی داشته اید، گاهاً نیرویی  به  سمتی سوق می دهد  که همانند گذشته خود عمل کنیم. آن هایی که گذشته پربارتری نسبت به بقیه دارند بیشتر از دیگران دچار رفتارهای کمال گرایانه خواهند شد و این مسئله بیشتر در بزرگسالان نسبت به کودکان به چشم می خورد.  از جمله عوامل و نیروهای محرک در افراد کمال گرا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

طبق مطالعات مرکز مشاوره تهران ترس از تأیید نشدن و نیز احساس ناامنی و بی کفایتی فردی ، سابقه اختلال وسواس فکری - عملی  یا تمایلات وسواس گونه که نباید آن را با اختلال شخصیتی وسواسی ـ جبری اشتباه گرفت. داشتن خانواده کمال گرا یا والدینی که اگر فرزندانشان طبق اصول و استانداردهای آنها رفتار نکنند، دائم ابراز نارضایتی می کنند. والدینی که اهمیت زیادی برای نتایج عملکرد فرزندانشان نسبت به روند پیشرفت آنها قائل می شوند. داشتن روابط ناامن و شکست خورده با والدین یا مراقبان در دوران کودکی موارد بالا می تواند تأثیرات عمیق مخربی نه تنها بر کار بلکه بر سلامت جسمی و روانی ما بگذارد.

پیامد کمال گرایی

بهترین مشاور خانواده می گوید افراد کمال گرا احتمالاً کاری را مرتباً تکرار می کنند تا نتیجه دلخواه به دست آید، یا بخواهند تمام شب را بیدار بمانند تا کاری را به دقت انجام دهند و یا کلاً از انجام هر کاری اجتناب کنند زیرا تصور میکنند نمیتوانند آن را در سطح عالی انجام دهند. تمام این موارد می تواند عواقب بدی به دنبال داشته باشد شاید ما نیز تاکنون برای انجام یک کاری چند شب را بیدار مانده ایم یا کاری را چند بار تکرار کرده ایم تا به نتیجه دلخواه برسیم؛ اما اگر این روند مرتباً برای هر کاری تکرار شود و به همه کارها و جنبه های زندگی ما رخنه کند، در این صورت دردسرهای زیادی را برای ما به همراه خواهد داشت.

روانشناس خوب اشاره می کند که مراقبت نکردن از سلامت روان به سلامت جسمی نیز آسیب می زند و خطراتی همچون فشارخون بالا، اختلال در اشتها و خطر آسیب به سلامت قلب را در پی خواهد داشت. در صورت عدم تشخیص کمال گرایی نتایج زیر به عمل می آید: افسردگی شدید، اضطراب دائمی و آثار مخرب آن بر روان ،بالا رفتن میزان بی اشتهایی ،تغییر عادت خواب و حتی بی خوابی مزمن خطر بالا رفتن خودآزاری و یا حتی خودزنی و  احتمال زیاد بروز اختلال اضطراب پس از سانحه کمال گرایی اشکال مختلفی دارد و‌ممکن است با توجه زیاد به جزییات اشتباه گرفته شود. انواع مختلف کمال گرایی کمال گرایی انواع متفاوتی دارد که در ادامه به ان ها اشاره می کنیم.

 

  نوع اول کمال گرایی خودمحور 

مراکز مشاوره تهران اشاره به این موضوع دارند که این نوع از کمال گرایی کم آسیب ترین نوع آن است. افرادی که کمال گرایی خودمحور دارند، به استانداردهای سخت گیرانه متعددی پایبند هستند که از نظر سایرین بیش از حد سفت و سخت به نظر می رسد اما برای خود این افراد چنین استانداردهایی محرک تلاش بیشتر برای رسیدن به اهداف هستند به نظر میرسد که میتوانیم با اندکی تغییر در استانداردها و محرکها و باور های فرد این الگو را اصلاح کنیم.

نوع دوم کمال گرایی خود سرزنش گر 

روانشناس خوب تاکید می کند هنگامی که اهداف بسیار بزرگی برای خود تعیین میکنیم و یا از شکست به شدت هراس داریم کمالگرایی از نوع خود محور به خود سرزنشگر تغییر پیدا می کند . کمال گرایی خود سرزنشگر درواقع احساس ناامیدی را در فرد ایجاد می کند و اغلب مانع از تلاش و حرکت فرد در راستای یک هدف می شود زیرا از اشتباه کردن می ترسد  کمال گرایی خود سرزنشگر با اضطراب، پریشانی عمیق و اجتناب از انجام کار رابطه مستقیم دارد.  و در مواردی ممکن است باعث خودآزاری و افسردگی شدید شود و بسیار خطرناک تر است. 

نوع سوم کمال گرایی اجتماعی 

 استانداردهای اجتماعی و فرهنگی می تواند فشار زیادی را بر فرد برای رسیدن به اهداف عالی وارد کنند که بسیاری از ان ها غیرواقعی هستند. برای مثال در نظر بگیرید که رسانه های اجتماعی با به تصویر کشیدن زندگی های آرمانی و ثروت غیرقابل درک که در سنین جوانی به دست آمده و نشان دادن فقط خوبی ها و شادی ها و موفقیت های خود و نشان ندادن رنج و‌ناراحتی ها و ….  فشار بیشتری را برای موفق شدن ایجاد می کنند و افراد را دچار ناراحتی ها و مشکلات روانی می کند. پس برای رهایی از این کمال گرایی سعی کنید در قدم اول باور های اشتباه خود را بشناسید و تن ها را اصلاح کنید تا حس بهتری داشته باشید ،برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با بهترین مشاور خانواده در ارتباط باشید.