تعریف خانواده اغلب در ذهن افراد، وجود پدر و مادری با فرزند یا فرزندانی در زیر یک سقف را ترسیم می کند اما به طور معمول خانواده فقط همین شکل  موجود در ذهن ما را ندارد. حتی خانواده سنتی نیز تغییرات بنیادی را تجربه  کرده است . وقتی به خانواده و ساختارهای متفاوت آن  توجه کنیم میتوان  رابطه ی کودک و پدر و مادر را مورد توجه قرار داد. أنواع خانواده بر أساس مطالعات مرکز مشاوره خوب عبارت اند از : 


خانواده های دو نفره مادر و فرزند، پدر و فرزند

روانشناس تهران می گوید هنگامی که مادر یا پدری با فرزند خود زندگی میکند و از همسرش جدا شده یا او را از دست داده است، نوع رابطه ی این والد و فرزند خاص بوده و وابستگی های آنها به یکدیگر و جای گزینی های آنها از همسر باعث بروز ارتباطات خاصی میشود. فرزند در این خانواده از لحاظ کلامی ممکن است توانگر به نظر برسد با بزرگسالان بیشتر انس گرفته و ممکن است به دلیل حمایت افراطی از او در مهارتهای عملی و بازی با همسالان ضعیف تر از دیگران به نظر برسد.


خانواده های سه نسلی

بهترین مشاور خانواده تاکید می کند خانواده ی سه نسلی نیز مادربزرگ و پدربزرگ را در کنار خانواده نشان میدهد و گاه ممکن است یکی از ان ها با خانواده زندگی کند. نقش مادربزرگ و پدربزرگ در خانواده و موضع او در تصمیم گیری ها و چگونگی برخورد خانواده با این پدربزرگ یا مادربزرگ از اهمیت خاصی برخوردار است؛  هر کدام باید با توجه به شرایط خاص خود به دنبال یک رابطه ی کارآمد در درون سیستم خانوادگیشان باشند.


خانواده های دارای فرزند ولی گونه

در خانواده های پرجمعیت و به تازگی در خانواده هایی که پدر و مادر هر دو شاغل هستند، ممکن است فرزند بزرگتر نقش جانشینی پدر یا مادر را اجرا کند و در صورت روشن بودن وظایف او و توانمندی اش در اجرای وظایف محول شده و  روابط خانواده را آسان کند ولی  صورت روشن نبودن وظایف یا سنگین بودن انتظارات، نشانه های بیماری در فرزند ایجاد میشود. پذیرش این مسئولیت از طرف دیگر فرزندان نیز در خور اهمیت بوده و توضیح شرایط خانواده و تعیین حد و مرزها و توجه به نکات مثبت و منفی آن در این نوع خانواده به عهدهی پدران و مادران است.

خانواده های مستأجر یا جابه جا شونده

مرکز مشاوره خوب تاکید می کند شاید بعضی از پدران و مادران موضوع استیجاری بودن منزل خود را در خانواده موضوع اصلی و به عنوان یک معضل مطرح نمایند و بعضی نیز به طورکلی به این موضوع بها نداده و آن را در روابط و چگونگی زندگی خود نادیده بگیرند. ولی به هر حال روابط در خانواده ای که گاه مجبور است سالانه جابه جا شده و در رفت و آمدهای خود تغییر ایجاد کند یا روابط جدیدی را بوجود آورد خالی از تنش و استرس  نیست  آگاهی پدران و مادران از این موضو میتواند موجب پیش بینی های لازم برای توجیه فرزندان یا پدیدآوردن امکانات جبران کننده ی نقص ها و خلاهای ایجاد شده در فضای خانواده باشد.

خانواده های  قیم

روانشناس تهران می گوید بسیاری از این پدران و مادران دلواپس آشکار شدن راز «فرزندخواندگی» هستند و میترسند که اگر فرزندشان بفهمد که آنها پدر و مادر حقیقی و بیولوژیک او نیستند، این خانواده را رها کند یا به دنبال پدر و مادر بیولوژیک خود برود. برخی این نوع فرزندان را مورد محافظت افراطی قرار داده و با این روش باعث وابستگی و از طرفی ایجاد توقعات زیاد در فرزند خود میشوند و رشد و مهارتهای اجتماعی و عاطفی او را ناخواسته محدود میکنند به طور حتم نیاز به توجه و حتی مشاوره های تخصصی  دارند.


خانواده های  با مرد در حال سفر کاری 

در برخی خانواده ها پدر مجبور است زمانهای تقریباً مشخصی را دور از خانواده مشغول به کار باشد در بازگشت به خانه نیز ممکن است تمام مدت مرخصی یا استراحت خود را در خانه سپری کند. در این گونه خانواده ها، چگونگی قدرت و روابط و مسئولیتها متفاوت بوده و نوع انتظارات نیز به گونه ای دیگراست. 


خانواده های با ناپدری و نامادری

شاید یکی از پراسترس ترین خانواده ها این گونه خانواده ها  باشد اغلب فشارهای اجتماعی نیز در رابطه با ناپدری و نامادری مطرح است  این  گونه پدر و مادران لازم است که با عواطف و تعارض های خود آشنا شوند و چگونگی  روابط خود را با فرزند خوانده و فرزند خود سامان دهند. توجه به شرایط فکری و روحی فرزندی که از پدر یا مادر خود جدا شده و یا آنها را از دست داده مهم است. 

هدف از اشاره به انواع خانواده ها بیشتر براساس تأکید روی این نکته قرار گرفته که ما به روابط درون خانواده خود بدون مقایسه با دیگران توجه داشته و توانایی های بالقوه ی  خود را برای فعّال کردن روابط کارآمد بشناسیم.. بالاخره نقش ها در هر خانواده ای بر أساس موقعیت حاکم متفاوت است و به همین دلیل نوع خانواده در همان بتدا باید بررسی شود.  برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین مشاور خانواده در ارتباط باشید.